EDISYON:

Kira vurgunu

M. SAİT ÖZKAN / İSTANBUL
00:0011/02/2014, Salı
G: 10/02/2014, Pazartesi
Yeni Şafak
Kira vurgunu
Kira vurgunu

Ataşehir Belediyesi''nde yapılan yolsuzluklar Müfettiş Ali İhsan Öztürk''ün hazırladığı raporla gün yüzüne çıktı. Belediyenin kız öğrenci yurdu yapılması için kiraladığı boş binaya 8 ay kira ödedikten sonra yurda elverişsiz olduğunun tespit edildiği ve bu sürede yüksek kira ödendiği müfettiş raporuyla belirlendi. Raporda bina sahiplerinin belediye ile yakın ilişkisi de yer aldı.

Ataşehir Belediyesi''nde Battal İlgezdi döneminde yapılan bir dizi yolsuzluk ve keyfi harcamalar Müfettiş Dr. Ali İhsan Öztürk tarafından hazırlanan raporla bir bir tespit edildi. Belediyede Nisan 2012''ye kadar Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Haluk Tamgaç''ın Büyükşehir Belediyesi''ne yaptığı ihbarla görevlendirilen müfettişlerin incelemeleri 31 Aralık 2012''de raporlaştı. Müfettiş Öztürk''ün tespit ettiği usulsüzlüklerin en başında Kız Öğrenci Yurdu skandalı geliyor.

BOŞ DEPOYA 8 AY KİRA ÖDENDİ

Öztürk''ün raporuna göre belediye M. Kemal Mah. 3004 Cad. No: 12''deki binayı 30 Bin TL bedelle 1 Ocak 2012''de kız öğrenci yurdu yapmak için kiraladı. Belediye 8 ay kira ödedi. Daha sonra binanın yurt için uygun olmadığına karar verildi. Kiralanan binanın Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı A.D.''nin aile dostu ve ortağı olan M.N.Ö''ye ait boş ve kaba inşaat halinde olduğu iddialar arasında yer aldı.

AYNI BİNAYA FARKLI TARİFE

Ataşehir Belediyesi ise müfettiş Öztürk''e gönderdiği belgelerde binayı 8 ay boyunca depo olarak kullandıklarını savundu. 8 ay boyunca 30 bin TL kira ödenen binanın mal sahibi tarafından daha sonra işyeri olarak farklı kişilere aylık 20 bin 500 TL kiraya verildiği tespit edildi. Müfettişler Ataşehir Belediyesi''nin hizmet binası kiralanması için tanıdık bir emlak firmasına iki farklı rapor hazırlattığını ilk hazırlanan rapordaki fiyatı az bulan ihale komisyonunun, fiyatın daha yüksek gösterildiği ikinci bir rapor hazırlatıp kabul ettiğini ve belediyeyi zarar uğrattığını da belirledi. Skandal komisyonun ilk raporu imha etmeyi unutması üzerine ortaya çıktı.

BELEDİYE ZARARA UĞRATILDI

Usulsüzlüklerden biri de Kayışdağı Cad. No: 143 A blok adresli gayrimenkulün hizmet binası olarak kiralanma sürecinde yaşandı. Bina için Vizyon AŞ''ye 25 Mayıs 2009''da kira değerlendirme raporu hazırlatılarak 85 bin TL fiyat biçildi. Belediyece kurulan komisyonun araştırmaları sonucu bina 15 Haziran 2009''da 75 bin TL ve stopaj ile kiralandı. Belediyenin 27 Nisan 2009''da aynı firmadan talep ettiği kira değerlendirme raporunda ise KDV dahil 53 bin 638 TL değer biçildiği ortaya çıktı. Belediyenin 2 ay sonraki raporu esas alarak zarara uğratıldığı ortaya çıkarıldı. Ayrıca belediyenin Emlak ve İstimlak Müdürü H.G.''nin firmayla bağlantılı olduğu rapordaki iddialar arasında yer aldı.

KİRA BEDELİ ŞİŞİRİLDİ

Öztürk''ün araştırmaları sonucu binaya belediyenin daha fazla kira verdiği de ortaya çıktı. Aynı büyüklükte olan binanın B bloğuna Ataşehir Tapu Müdürlüğü 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren aylık 61 bin 250 TL kira verdiği öğrenilirken 2009 yılında Ataşehir Belediyesi tarafından kiralanan aynı büyüklükteki A bloğa 75 bin TL verilmesi ise kafalarda soru işareti bıraktı.

2 milyon kime gitti

Müfettiş Öztürk, 29 Mart 2011''de araç kiralama ve şoför hizmeti alımı ihalesinde de yolsuzluk tespit etti. Müfettişin talebi üzerine İstanbul Valiliği müfettişe ihale dosyasını gönderdi. Valiliğin 17 Aralık 2012 tarihli dosyasında, Efa Tur ve Seyahat Acentası''nın ihaleyi 16 Milyon 477 Bin TL olarak aldığı belirlendi. Öztürk, belediyeden aldığı ihale dosyasını incelerken firmanın teklif tutarının 14 Milyon 781 Bin 600 TL olduğu tetkik edilip aslı gibidir onayı sureti alındığını tespit etti. Araştırmada teklifle oynandığı anlaşılırken komisyonunun 2 Milyon TL''yi nereye aktardığı merak konusu oldu.


Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.