Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un telefonunun ABD tarafından istenmesiyle ilgili “Telefondan başlayıp adama kadar gidecek bir şey olacak. Böyle bir telefon dokunulmazlığını da yeni görmüş oldum” dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara Hakimevi’nde yargı muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen iadesi, İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un telefonunun ABD tarafından istenmesine dair birçok konuda açıklamalar yaptı. Adalet Bakanı Gül, FETÖ elebaşı Gülen’in iadesiyle ilgili bir soru üzerine, ABD’ye bugüne kadar beş iade dosyası gönderildiğini bildirdi.
Gülen’in darbe girişimine yönelik talimatının olduğunun kesinlik kazandığını belirten Gül, ABD’den “İade etmiyoruz” yönünde de bir cevap gelmediğini hatırlattı. İade konusundaki ısrarı ve talebi sürdüreceklerine dikkati çeken Gül, Cumhurbaşkanı'na suikast davasınn sonuçlandığını ve bu davayla ilgili de yeni bir talepte bulunulacağını kaydetti. Gül, ABD’nin Türkiye’yi tehdit eden bir örgüt liderini kendi bünyesinde tutmasının kabul edilebilir şey olmadığının altını çizdi.
FETÖ’nün güçlü planlarının 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında alt üst olduğunu dile getiren Gül, “Sizler elinize yüzünüze bulaştırdınız, bizler de buradan devam edelim” şeklinde küresel 15 Temmuz heveslilerinin olduğuna dikkati çekti.
Metin Topuz’la ilgili ABD’ye soruşturma öncesinde bilgi verilip verilmediğinin sorulması üzerine Gül, heyetler arası görüşmede adli yardımlaşma kapsamında olabilecek bilgilendirmelerin yapıldığını ancak öncesinde herhangi bir bilgi verilmediğini bildirdi.
Topuz’un telefonunun ABD tarafından istendiği yönünde haberlerin hatırlatılması üzerine Gül, şunları kaydetti: “Öyle bir yazı geldi. Bu yazıyı da soruşturmayı yapan savcılık makamına gönderdik. Onların vereceği bir karardır. Şunu söylüyor, ‘Telefon her ne kadar şahsın olsa da bizim işler için kullanıyor.’ O zaman ‘Her ne kadar Türk vatandaşıysa da bizim işler için kullanılıyor onu da verin’ gibi bir noktaya, telefondan başlayıp adama kadar gidecek bir şey olacak. Böyle bir telefon dokunulmazlığını da yeni görmüş oldum.”
FETÖ soruşturmalarında tutuklu sayılarının sorulması üzerine Bakan Gül, 49 bin 697 kişinin tutuklu bulunduğunu bildirdi. Darbe yargılamaları kapsamında 5 bin 230 tutuklu olduğunu ifade eden Gül, darbe yargılamalarındaki kovuşturma dosya sayısının 351’e ulaştığını dile getirdi. FETÖ’den 8 bin 997 şüpheli hakkında yakalama kararı verildiğini aktaran Gül, 5 bin 911 kişiyle ilgili de takipsizlik kararının bulunduğunu belirtti.
Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti olduğunda da konunun gündeme gelebileceğini anlatan Gül, şunları kaydetti: “İade için ‘Şöyle bir belgeye, yazışmaya ihtiyacımız var, bunu verirseniz ondan sonra mahkemeye göndeririz’ diye bir şey yok. Zorunluluk anlamında iade için gerekli başka bir belge kalmamıştır. İadeyi engelleyecek bir belge, prosedür, eksiklik kalmamıştır. Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz.” FETÖ elebaşı Gülen’in vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmayacağının sorulması üzerine Gül, İçişleri Bakanlığının talebi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla vatandaşlıktan çıkarma olabileceğini dile getirdi. Gül, “Vatandaşlıktan çıkarmada yargılamaları ve iadeyi engelleyen bir durum bulun-mamakta” dedi.
FETÖ’nün “hava kuvvetleri imamı” Adil Öksüz’ün Almanya’da bulunduğuna yönelik iddialarla ilgili bir soru üzerine Gül, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile yaptığı görüşmede konunun gündeme geldiğini ifade etti. Almanya’dan bir geri dönüş olmadığını bildiren Gül, Öksüz’ün bir evinin olduğuna yönelik çıkan haberleri hatırlattı. Adalet Bakanı Gül, “Birkaç gün önce bir evinin olduğu yönünde bir haber çıktı. Bir ev resmi konularak ‘Burada yaşıyor’ şeklinde haber çıkınca arkadaşlarımız üzerinde çalışmaya başladı. Bununla ilgili somut bir talebimiz olacak” bilgisini paylaştı.