Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Esed rejimini vurarak Türkiye’yi Rusya’dan uzaklaştırdık” açıklamasına sert tepki gösterdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’le basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Macron’un Ankara’daki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani zirvesine katılmak istediğini ancak reddedildiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macron'un "Türkiye ile Rusya'yı ayırdık", "Doğu Guta'da kimyasal saldırılar artmasaydı Türkiye'ye gelip Erdoğan, Putin ve Ruhani ile görüşmeyi planlıyordum" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: "Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak popülizmi tercih ediyor ve Fransa Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalar da farklı ülkeler tarafından da yalanlandı. Bir Cumhurbaşkanı'na yakışır şekilde açıklama bekliyoruz. Macron, üçlü zirve yapılmadan önce Ankara'ya gelmek ve bu zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız da Rusya ve İran liderini aradı. Rusya, 'Herhangi bir mahzuru yok, gelebilir' dedi. İran ise 'Üçlü toplantımızı yapalım, daha sonra 3+1 Fransa ile toplantımızı yapalım' dedi. Ama bu gelişmeler, Doğu Guta'da kimyasal silahların kullanılmasından önceydi. Bu olaylarla hiçbir ilgisi yok. Bundan bağımsız gelmek istedi ve üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi. Olayı başka yerlere çekmeyelim. Doğruları söyleyelim ki herkes bilsin. Bunları açıklamak durumunda kalmamalıydık ama gerçeği söylemeyince bir Cumhurbaşkanı, biz söylemek durumundayız." Çavuşoğlu, "Yani 'Fransa burada bir müdahalede bulundu, o nedenle Türkiye ile Rusya'yı ayrıştırdı' sözü doğru bir söz değil. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz Fransa Cumhurbaşkanı'nın ayıracağı kadar zayıf değil. Rusya ile güçlü ilişkilerimiz var" görüşünü paylaştı.
POPÜLİZMİ SEVİYOR
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan’la ilişkilere de değindi. Yunanistan ile iyi günde de kötü günde de beraber olmaları gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Bu yaz Kardak’ta biliyorsunuz, Yunanistan bazı tırmandırıcı adımlar attı. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Bir tane bot geldi bizim hücum botumuza çarptı. Biz her zaman söylüyoruz. Burada tehlikeli adımlar atmayın. Bir kaza çıkabilir. Ya da askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Maalesef, Yunanistan’ın bir savunma bakanı var kimisine göre iyi çocuk kimisine göre kötü çocuk. Yunanlılara göre söylüyorum. Popülizmi seviyor. Aşırı sağ partiden. Partinin de lideri. Tamam da onun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozacak düzeye gelmemesi lazım.”
KOMANDOLARIMIZ GİTTİ
Çavuşoğlu, birkaç sivilin Didim açıklarındaki kayalıklara Yunan bayrağı dikmesine ilişkin olarak da “Dün akşam da üç sivil sanırım böyle bir davranışta bulunmuş. Komandolarımız gitti aldı, bu problem değil, gene alırız, yaparız ama bunlara ne gerek var. Karşı tarafın bu tür adımlardan kaçınması gerekiyor. Ya da durup dururken ilişkileri gerecek, Ege’de bir krize yol açacak adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zaman da karşılığını buluyorlar. Dolayısıyla bu popülizmin de Yunanistan’a bir faydası yok. Biz iki NATO müttefiki ülke olarak daha pozitif gündeme odaklanmamız lazım” ifadelerini kullandı.
- Türkiye’yi destekliyoruz
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ankara’ya yedinci gelişi olduğunu belirterek, bu kadar çok ziyaret ettiği başka bir ülke olmadığını söyledi. Stoltenberg, görüşmede terörle mücadele konularının ve Suriye'deki durumun da ele alındığını belirterek Bakan Çavuşoğlu'nun kendisini Zeytin Dalı Harekatı hakkında bilgilendirdiğini söyledi. Stoltenberg, "Türkiye'nin bu konuda şeffaflıkla hareket etmesini memnuniyetle karşılıyorum" dedi. Türkiye’nin ittifakta kilit rol oynayan bir müttefik olduğunu ifade eden Stoltenberg, “DEAŞ’le mücadele için NATO uçakları Konya’dan havalanıyor. Afganistan’da da Türkiye önemli bir misyon üstleniyor. Türkiye’deki batarya konuşlanmamızı genişlettik” diye konuştu. Stoltenberg, Türkiye NATO’dan çıkarılsın çağrılarının sorulması üzerine, “Türkiye NATO’nun oldukça önemli bir üyesidir. Türkiye’nin askeri altyapısına yatırım sağlıyoruz. Türkiye çok önemli bir müttefik. Hiçbir müttefik Türkiye kadar terörden çekmemiştir. NATO’nun buradaki varlığı, Türkiye’yi desteklemek içindir” diye cevap verdi.