Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası'nda açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesindeki kalıcı konutlara ilişkin konuşan Erdoğan, "Şu ana kadar afet bölgesinde 200 bin konutun inşasına bilfiil başladık. Amacımız temeli atılan her konutu hak sahibine bir yıl içerisinde teslim etmek" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası”nda konuştu.
Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
Kıymetli bilim insanları sivil toplum kuruluşlarımızın kıymetli temsilcileri değerli misafirler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm şurasının ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şuramıza katkı verecek uzmanlarımız sivil toplum temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Komisyonlarda yapılacak tartışmaların kentsel dönüşüm çalışmalarına ışık tutacak olduğuna inanıyorum. Deprem Yasası için de en geniş şekilde istifade edeceğiz. Amacımız deprem gerçeğine karşı kentsel dönüşümü en sağlıklı, hızlı ve adil bir şekilde yürütecek hukuki alt yapıyı kurmaktır.
"81 İLİ DEPREM BÖLGESİ OLARAK GÖRÜP ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRMELİYİZ"
"200 BİN KONUTUN İNŞASINA BAŞLADIK"
6 Şubat'ta gördük ki yapılarımızın çoğu şiddetli depreme dayanıklı değildir. Yıkılan yapıların fazlası 99 öncesi yapılmıştır. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde 680 bini konut 170 bini ticari alan olmak üzere 850 bin bağımsız bölüm kullanılamaz hale gelmiştir. Depremden etkilenen insan sayısı 14 milyonu buluştur. İfade ettiğimiz rakamlar Avrupa'daki kimi ülkelerin toplum konut ve ticari alan büyüklüğünden fazladır. Biz 6 Şubat depremlerin ardından orta büyüklükteki ülkeyi yeni baştan inşa etmekle karşı karşıya kaldık. 200 bin konutun inşasına başladık. 210 bin konut için de yerinde dönüşüm başvurusu aldık. Yerinde dönüşüm projeleri bakanlığımız sıkı denetimi altında yürütülecektir. Rezerv alanlarda yeni temeller atmayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki aylarda konutları hak sahiplerine teslim edeceğiz. Amacımız temeli atılan her konutu 1 yıl içerisinde hak sahibine teslim etmektir.
"2024'TE AFET BÖLGESİ İÇİN 1 TRİLYON LİRALIK KAYNAK TAHSİS EDECEĞİZ"
Bugün itibariyle bölgede 186 bin konteynerden oluşan 341 konteyner kent kurduk. Artık çadır yok. Konteynerlerimizin 160 bine yakınına klima taktık. Yaptığımız kira yardımından 327 bin hanedeki 1 milyon 310 bin vatandaşımız yaralandı. 6 milyar 276 milyon lira kira yardımı ödemesi gerçekleştirdik. Destek taşınma vefat enkaz ve diğer başlıklar altında depremzedelerimize 82 milyar lira yardımda bulundu. Yarısını bağışlardan yarısını da bütçeden karşıladık. Emeklilere market alışverişlerinde kullanılmak üzere içine 3 bin TL yüklenen Esen Kent yardımında bulunduk. Temmuz ayındaki ek bütçe ile deprem bölgesine 762 milyar lirayı ayırdık.
"81 İLİMİZİN ÇEHRESİNİ KENTSEL DÖNÜŞÜMLE DÖNÜŞTÜRMEKLE KARARLIYIZ"
LİBYA'YA SEL YARDIMI: 3 UÇAK VE 3 GEMİ GÖREVLENDİRDİK
Gönülleri tamir etmenin şanı şerefi itibarı manevi kazancı ne malla ne mülkle mukayese edilebilir. Bu ahlakı kaybettiğimizde zaten içi çürümüş kökleri kurumuş kendi kendine yıkılıp gitmeye mahkumuz demektir. Depremde gördük ki milletimiz değerlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu tablo geleceğimize ümitle bakmaya yetiyor. 6şubat depremlerinde 100 aşkın ülkeden arama kurtarma ekibi geldi. Bizde kardeşlerimizin yardımına koşuyoruz. Libya çok büyük felaketle sarsıldı. Şu an 12 bin vefat sayısı daha da artacak. Haberi alır almaz ilgili birimlerimize gereken talimatı verdik. Tüm imkanlarımızla oradayız. 3 uçak ve 3 gemi görevlendirdik. Deniz Kuvvetlerimize ait Bayraktar ve Sancaktar gemilerimiz Libya'ya intikale başladı. Toplam 122 aracı Libya'ya ulaştıracaklar. Bu zor günleri kısa sürede atlatmaları için Libyalı kardeşlerimize yardımlarımız aralıksız devam edecektir. Türkiye'nin yardım eli olarak sahada çalışan personellerimize ve sivil toplum kuruluşlarımızın mensuplarına teşekkür ediyorum.