Türkiye karşıtı haberleriyle bilinen Alman medya kuruluşu Deutsche Welle (DW), spekülatif haberlerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak Kanal İstanbul projesi hakkında 'özel' bir dosya oluşturan DW, proje için "Türkiye'nin kabusu olabilir" ifadelerini kullandı. Söz konusu haberde; temiz su kaynakları, orman, tarım arazileri ve deniz ekosisteminin yok olacağı gibi birçok kez yalanlanan asılsız iddialar yer alıyor.
Türkiye karşıtlığıyla bilinen Alman Deutsche Welle, hükümetin icraatlarını karaladığı haberlerine bir yenisini daha ekledi.
Kışkırtıcı başlıklarıyla spekülatif haberlere imza atan DW, bu kez Kanal İstanbul projesini hedef aldı.
Sosyal medya üzerinden yayınlanan video, kurumun yalnızca İngilizce yayın yapan hesabında yer aldı.
Spekülasyonlarla yeni bir karalama kampanyası
Türkiye'nin yakın dönemde hayata geçirdiği İstanbul Havalimanı ve yerli otomobil konusunda da spekülasyonlarla karalama kampanyasına girişen DW, bu kez ekolojik nedenlerle Kanal İstanbul'un yapılmaması konusunda algı çalışması yaptı.
Oysa, Kanal İstanbul Projesi'nin İstanbul’u susuzluğa mahkum edeceği iddiası doğru değil. Yayımlanan çevre etki değerlendirmesi raporuna (ÇED) göre, İstanbul’un yıllık su tüketimi yaklaşık 1 milyar 60 milyon metrepküptür.
Terkos Gölü’nün mevcut verimi ise yılda 133,9 milyon metreküptür. Kanal İstanbul’la birlikte gölün verimi yılda 2,7 milyon metreküp düşecektir. Bunun İstanbul geneline etkisi yok denecek kadar azdır ve sadece binde 2,5’tir.
Aynı şekilde Sazlıdere Barajı’nın mevcut verimi ise, yılda 49 milyon metreküptür. Sazlıdere Barajı’nın yüzde 61’i Kanal içinde kalacak, ancak kalan yüzde 39’luk kısmı korunacaktır. Kanal İstanbul’la birlikte barajın verimi yılda 19 milyon metreküp olacaktır. Verim açısından aradaki fark yılda 30 milyon metreküpü bulacaktır. Buradaki su kaybının İstanbul geneline etkisi yüzde 2,8 seviyesindedir.
Bu rakamlar bağlamında, Kanal İstanbul’un toplam su rezervine etkisi yalnızca yüzde 3 seviyesindedir.
Deniz yaşamını etkileyeceği konusunda da Kanal İstanbul Projesi kapsamında 4 mevsim boyunca flora ve fauna ile ilgili 18 uzman ile çalışıldı. Çalışmalar kapsamında Kanal İstanbul güzergahındaki kritik bölgeler ve bu bölgelerdeki flora ve fauna türleri ve habitatları değerlendirildi. Endemik ve nadir türlerin korunması ile ilgili gerekli önlemler ÇED Raporu'nda sunuldu.
"Çoğunluk istemiyor" iddiasını Bakan Karaismailoğlu yalanlamıştı
DW'nin Türkiye'yi karalamaya çalıştığı ilk proje değil
DW'nin Türkiye'nin projelerini karalamak maksadıyla yaptığı haberlerden birkaçı ise şöyle: