Meclis'te kabul edilen Anayasa Değişikliği Paketi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Yüksek Seçim Kurulu dün yaptığı toplantıyla referandum tarihini 12 Eylül olarak kararlaştırdı. YSK, Meclis'in Mart ayında referandum süresini 120 günden 60 güne indiren kanun değişikliğini Seçim Kanunu'nda yapılan bir değişiklik olarak kabul ettiği için referandum tarihini 18 Temmuz yerine 12 Eylül olarak belirledi.
Meclis'te kabul edilen Anayasa değişikliği paketi, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı. Yüksek Seçim Kurulu dün yaptığı toplantıda referandum tarihini 12 Eylül olarak kararlaştırdı. YSK, Meclis'in Mart ayında referandum süresini 120 günden 60 güne indiren kanun değişikliğini seçim kanununda yapılan bir değişiklik olarak kabul ettiği için referandum tarihini 18 Temmuz yerine 12 Eylül olarak belirledi. Referandum tarihi belli oldu. YSK önceki gün yaptığı toplantıda referandum tarihini belirledi. Buna göre Anayasa Değişiklik teklifinin referandumu 12 Eylül tarihinde yapılacak. YSK, dün yaptığı toplantıdan sonra Kurulun kararını açıklayan Başkanvekili Kırdar Özsoylu, referandum süresini kısıtlayan değişikliğin seçim kanununda yapılan bir değişiklik olduğunu belirterek, referandumun 60 gün sonra değil 120 gün sonra yani 12 Eylül'de yapılacağını belirtti.
Anayasa'nın 67. maddesinin 7. fıkrası “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmünü içeriyor. AK Parti'liler her ne kadar Mart 2010'da referandum süresini 120 günden 60 güne indiren değişikliğin seçim kanunuyla ilgisi olmadığını savunsalar da YSK bu konuda CHP'nin itirazlarını haklı buldu. YSK, değişikliğin bir seçim kanunu değişikliği olduğunu belirterek, bundan önceki kanunda geçerli olan 120 günün geçerli olduğuna karar verdi.
Referandumun yapılacağı tarihin 12 Eylül olması ilginç bir tevafuk oldu. AK Parti tarafından değiştirilen 1982 Anayasası 12 Eylül Askeri darbesinin ürünü. Pakette aynı zamanda 12 Eylül darbesini yapanların yargılanması yolunu açan düzenleme de bulunuyor. Darbenin üzerinden 29 yıl geçtikten sonra, bu darbenin ürünü olan 1982 Anayasası'na ilişkin değişikliğin aynı günde halk tarafından oylanacak olması ilginç bir tesadüf olarak dikkat çekti. Bu durum, 12 Eylül'ün rövanşının halk tarafından 12 Eylül'de alınacağı yorumlarına neden oldu. Aynı zamanda 12 Eylül 2010 pazar günü Ramazan Bayramı'nın hemen sonrasına denk geliyor. Ramazan Bayramı 9 Eylül tarihinde başlıyor ve 11 Eylül'de sona eriyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Yüksek Seçim Kurulu'nun referandum süresi ile ilgili aldığı kararın zorlama ve siyasi bir karar olduğunu ifade ederek, “Ancak YSK'nın kararları nihai kararlardır. Herkese buna uymak düşer” dedi. YSK'nın referandum süresini 120 gün olarak ilan etmesini eleştiren Çelik, “Bazı kanun maddelerini peş peşe sıralamak alınan bu kararın doğru olduğu anlamına gelmez. Doğruluğu için de gerekçe olmaz” dedi. Çelik, kararın tek hoş tarafının ise 12 Eylül olduğunu söyledi.