Ünlü otomobil markaları ve anlamları
Her biri birbirinden ilginç geçmişe sahip olan otomobil amblemlerinin hikâyeleri ve anlamları.
1/20
Audi: Alman otomobil üreticisinin 4 halkadan oluşan amblemi, 1932'de o dönemin Otomobil Birliği diye anılan oluşumunun dört üyesini temsil ediyor. Birliği oluşturan Audi, DKW, Horch ve Wanderer gibi üreticiler kendi ürettikleri otomobillerde özgün amblemlerini kullanırken birlikte üretilen otomobillerde dört halkalı ikonik amblemi kullanıyordu. 1958'de Otomobil Birliği ismi tamamen ortadan kalkıyor ve birliğe iki ayrı şirketle katılan kurucu babalarından August Horch'un 'dinlenmek' anlamına gelen soyadının Latincesinden türetilmiş olan Audi ismi ön plana çıkıyor. Audi'nin kol kola geçmiş dört halkası günümüze dek büyük bir değişikliğe uğramadı.
2/20
Bmw: Bmw amblemi üzerine yapılan çeşitli spekülasyonlar var. Popüler bir söyleme göre, daire şeklindeki amblemi dörde ayıran çizgiler 1916'da uçak motoru üreticisi olarak kurulan Bayerische Motoren Werke'nin pervaneli uçaklar için ürettiği motorları sembolize ediyor. Beyaz ve mavi renkler de Bavyera eyaletinin bayrağının renkleridir.
3/20
Bugatti: Kurucusu Ettore Bugatti'nin baş harflerinden türetilmiştir. İtalyan asıllı olmasına rağmen ilk fabirkasını 1909'da Fransa'da kuran Ettore Bugatti 1947'de ölünce şirketi de büyük bir duraklama dönemine girdi. Ettore'nin soy adını taşıyan tek oğu da erken yaşta hayatını kaybetti. Volkswagen tarafından satın alınan Bugatti yeniden canlandı ve EB110, Veyron gibi efsane modeller üreterek yoluna devam ediyor.
4/20
Cadillac: Modern amblem, Cadillac otomotivin kurucusu olan Antoine De La Mothe Cadillac'ın aile armasından türetilmiştir. 16. yy. da Amerika'ya yerleşen aile 1701 yılında Detroit şehrini kurdu.
5/20
Chevrolet: Amblemin neyi temsil ettiği konusunda farklı görüşler var. Kimilerine göre kurucularından İsviçre asıllı Louis Chevrolet, amlemin İsviçre bayrağını andırmasını istemiş. Bazı kaynaklar ise Louis Chevrolet'in gazetede gördüğü bir papyon reklamından esinlendiğini söylüyor. Yıllar içinde ana tasarımda renk ve çerçeve gibi modifikasyonlar olmuş.
6/20
Ferrari: Cavallino Rampante, Yani şaha kalkmış at, dünyanın en çok tanınan otomobil üreticisi Ferrari'nin sembolü. Yarış arabası sürücüsü olan kurucu Enzo Ferrari'nin hikayesine göre amblemdeki sembol, kazandığı ilk yarışın ardından tanıştığı Kont Enrico Barracca'nın savaş pilotu olan oğlunun uçağının sembolünden geliyor. Sarı arka plan ise Ferrari'nin ilk fabrikasını kurduğu Modena şehrini temsil ediyor. Amblemdeki İtalyan bayrağı da ülkeye ayrı bir gurur kaynağı oluyor.
7/20
Ford: Efsane markanın amblemi, kurulduğu yıllarda şirketin tam adının yazılı olduğu siyah beyaz bir tasarıma sahipti. Ardından 1927'de bugün nerede görsek tanıyacağımız oval tasarıma geçti. Koyu mavi rengin hakim olduğu tasarım güven duygusu ve rahatlığı sembolize ediyor.
8/20
Honda: Bu basit, ama çekici amblem, şirketin kurucu babası olan Soichiro Honda'nın aile isminin baş harfinden oluşuyor. Japonya'nın en büyük motosiklet üreticisi ve ikinci en büyük araba üreticisi olan şirketin ambleminin çok özel bir hikayesi olmasa da; güçlü duruşuyla kaliteyi, güveni ve sağlamlığı temsil ediyor.
9/20
Ünlü otomobil markaları ve anlamları
10/20
Jaguar: 1935'de ilk üretildiğinde logosu, üretici firma Swallow Sidecar'ın amblemi olan SS harflerinden oluşuyordu. Model çok başarılı oldu ve firma 1945'den itibaren meşhur sıçrayan jaguar amblemini kullanmaya başladı. Amblem güçlü ve çevik jaguarın özelliklerini temsil ediyor.
11/20
Ünlü otomobil markaları ve anlamları
12/20
Maserati: Amblem ilk ürettikleri Tipo 26 modelinden beri pek değişikliğe uğramadı. Amblemdeki üç başlı asaya, firmanın kurulduğu şehir olan Bologna'nın Maggiore meydanındaki ünlü Neptün heykeli ilham vermiş. Amblemin kırmızı ve mavi renkleri Bologna şehrini temsil ediyor.
13/20
Mazda: Şirketin kuruluşundan bu yana amblem birçok değişiklik geçirdi. İlk logo şirketin ismi olan Mazda Motor Manufacturer kelimelerinin baş harfleriyle yapılmıştı. Amblem çeviklik, hız ve yeni ufukları temsil eden kanatları andırıyor.
14/20
Mercedes: Firma başlarda DMG (Daimler Motoren Gesellschaft) adlı markanın bir parçasıydı. 1900'lü yıllara kadar Mercedes ismine kavuşamadı. Ana şirketin kurucusu Gottlieb Daimler 1900'de ölünce, oğulları ailelerinin sembolü olan üç uçlu yıldızı firmanın amblemi olarak kullanmaya karar verdi. Yıldız yenilikçiliği, gelişmeyi ve geleceği temsil ediyor. Ayrıca üç uçlu yıldız firmanın hava, kara ve deniz araçlarında sektörün en iyisi olma amacının da bir nişanesi. Amblem o kadar güçlü bir görüntü veriyor ve firmayı o kadar iyi temsil ediyor ki yıllar içinde küçük dokunuşlar hariç tasarımda bir değişikliğe gerek duyulmamış.
15/20
Ünlü otomobil markaları ve anlamları
16/20
Ünlü otomobil markaları ve anlamları
17/20
Ünlü otomobil markaları ve anlamları
18/20
Volkswagen: Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan Volkswagen'in logosu, firmanın adını oluşturan Volks (halk) ve Wagen(araba) kelimelerinin üst üste yerleştirilmesiyle oluşturulmuş. Basit ama etkileyici olan logo, firma kurulduğundan bu yana küçük değişikliklere uğrasa da ana hatlar korunmuş.
19/20
Volvo: Sağlamlığıyla meşhur olan İsveçli otomobil üreticisi Volvo ilk logosunda Mars'ın mızrağını sembolize eden şekli kullanmış. 30'ların araba tasarımlarında sıkça kullanılan ön radyatör panelini çaprazlamasına kesen amblem yıllar geçtikçe değişen araba tasarımlarına uyarlanmış ve sonunda firmanın isminin yazılı olduğu bugünkü logoya dönüştü. Mızrak gücü, dayanıklılığı temsil ediyor.
20/20
Ünlü otomobil markaları ve anlamları
#otomobil markaları
#logo
#amblem
#anlam