Meksika'nı Tobasco bölgesinde yer alan tapınak alanı, 2017 yılındaki bir keşif esnasında Arizona Üniversitesi tarafından yönetilen uluslararası bir arkeolog ekibiı tarafından bulunmuştu. Ancak, günümüzde düz yeşil bir alan olarak varlığını sürdüren alanda geleneksel arkeoloji yöntemleri alanın gerçek boyutu ve derinliği anlama husunda yetersiz kaldı ve teknolojinin yardımına başvuruldu.
Meksika'da 3 bin yıllık bir Maya tapınağı keşfedildi. Lazer tarama yöntemiyle tekrar incelenen tapınağın antik sivilleştirmenin en eski ve en büyük anıtı olduğu belirlendi.
1/5
NTV'nin haberine göre yapılan yeni çalışmada, lidar adı verilen gökyüzünden yapılan üç boyutlu tarama yöntemi kullanıldı. Aquada Fénix olarak adlandırılan arkeolojik sit alanın bir buçuk kilometre uzunluğunda ve 15 metre yüksekliğe sahip olduğu görüldü. Bu da onu daha sonraki dönemlerde inşa edilen Maya piramitlerinden ve saraylarından daha büyük olduğunu ortaya çıkarttı.
2/5
Araştırmacılar tapınağın milattan öne 800 ile 1000 yılları arasında inşa edildiğini ifade etti.
3/5
Keşifte ortaya çıkan en çarpıcı detaylardan biri, Maya tapınaklarında yaygın olarak görülen devasa kafa heykelleri, taht ve seçkinleri tasvir eden taş heykellerin bulunmaması. Arkeologlara göre bu durum onu inşa eden insanların sonraki nesil Mayalardan daha eşitlikçi olduğunu ortaya koyuyor.
4/5
Araştırma ekibi, arkeolojik sit alanın keşfedildiği platonun sahip olduğu farklı zenginlikleri ortaya çıkarmak için biraz daha zamana ihtiyaç duyduklarını ancak gökyüzünden gerçekleştirdikleri lazer taraması ve radyokarbon tarihleme yöntemi ile tapınağın tarihsel öneminin netleştiğini dile getirdi.
5/5
Şimdiye kadar, MÖ 950'de inşa edilen Ceibal'deki Maya bölgesi, Mayalara ait en eski tapınak olarak biliniyordu.
#Meksika
#Maya
#Tapınak