|

Rus Bakan kritik rakamı açıkladı: Petrol fiyatlarına etki edecek

Rusya Enerji Bakanı Novak, OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler arasında yapılan petrol üretim kesintisi anlaşması kapsamında günde yaklaşık 230 bin varil üretim kısıntısına gideceklerini söyledi.

Yeni Şafak
10:13 - 25/12/2018 Salı
Güncelleme: 10:25 - 25/12/2018 Salı
OPEC, Viyana toplantısı sonrası petrol üretiminde kısma kararı almıştı.
OPEC, Viyana toplantısı sonrası petrol üretiminde kısma kararı almıştı.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Rus Kommersant gazetesi ile yaptığı söyleşide piyasa koşullarına bağlı olarak bu küresel anlaşmanın değişebileceğini söyledi.

OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler arasında yapılan petrol üretim kesintisi anlaşması kapsamında günde yaklaşık 230 bin varil üretim kısıntısına gideceklerini söyleyen Novak, ayrıca küresel petrol piyasasındaki durumun güçlü talepten dolayı 2019 yazında değişebileceğini ifade etti.



Rusya'nın OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerle yapılan anlaşma sayesinde son iki yılda en az 120 milyar dolar kazandığını belirten Novak, arz talep dengesine bağlı olarak petrol piyasalarını istikrarlı hale getirmek için üretimin birinci ve ikinci çeyrekte kısılması gerektiğini belirtti.

Brent petrol geriliyor

Brent petrolün varil fiyatı, Noel tatili sebebiyle kapanan piyasalarda dün yüzde 5,56 düşerek 50,78 dolardan işlem gördü.

Dün 53,77 dolardan güne başlayan ve gün içinde 54,87 doları bulan Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5,56 azalarak 50,78 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 42,49 dolardan alıcı buldu.

  • Dünya genelinde ekonomilerin büyüme sorunları yaşayacağı, bunu artan ticaret savaşlarının da besleyeceği yönündeki endişeler, fiyatlarda aşağı yönlü hareketlenmeye yol açtı.
  • Uzmanlar, ABD'de hükümet bütçesi nedeniyle yaşanan sorunların da fiyatları baskıladığını kaydetti.

Bu arada Noel tatili nedeniyle şu anda küresel piyasalarda işlem yapılmıyor.

#​​Rusya Enerji Bakanı
#Alexander Novak
#OPEC
#Petrol
6 yıl önce