Adana’daki Polipropilen tesisi
Türkiye’nin en büyük polipropilen tesisi Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi için kollar sıvandı. Türkiye’nin plastik hammaddesinin yüzde 25’lik ihtiyacını karşılayacak tesis, beş yılda tamamlanacak. 1,3 milyar dolarlık yatırımla yapılacak tesis, 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.
Türkiye’nin en büyük polipropilen tesisi için Adana’da tanıtım toplantısı yapıldı. Rönesans Holding’in üstlendiği tesis yatırımının tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra yerel yöneticiler ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak katıldı.
450 BİN TON ÜRETİM YAPACAK
Bakan Kurum, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesine ilişkin, "Bu dev tesis, yıllık 450 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Bu şu demek; yerli üretim yapılacak ve ülkemiz ham madde ihtiyacında dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltmış olacak" şeklinde konuştu. Bakan Kurum, yatırımın istihdama sunacağı katkıya da değinerek, "
Hizmete girdiğinde 10 bin kişi bu tesiste doğrudan çalışacak. Akabinde, diğer fabrikalarımız kurulacak. Hem o fabrikalarda çalışanlarla hem de inşaat bölgesinde çalışanlarla bölgeye çok ciddi istihdam sağlanacak
" değerlendirmesinde bulundu.
Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi hakkında bilgi veren Kurum, şöyle devam etti: "
İlk tesisle birlikte Türkiyemizin cari açığının azaltılmasına yıllık yaklaşık 2 milyar dolar, bütününde de 4-5 milyar dolara varan bir katkı sağlanacak. Bu rakam bizim için çok değerli. Dışa bağımlılığımızı azaltacak bu projeyle de görüyoruz ki ekonomimizi her açıdan güçlü kılacak ve yerlileştirme projesi olacak.
"
Firmaların ekonomik dalgalanmalardan etkilenmemesi için yerli üretim yapmalarının önemine değinen Kurum, "
Yerli kaynaklarımızı en iyi ve kaliteli şekilde kullanmak, bu kaynakları üretime çevirmek suretiyle cari açıktaki o etkiyi en aza indirmek istiyoruz
" ifadelerini kullandı.
15 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT VAR
Programda konuşan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ise, şunları dile getirdi: “Ceyhan’da petrokimya Endüstri Bölgesi oluşturulması ve bu plan kapsamında amaçlanan her yıl yaklaşık 15 milyar dolar ödeyerek ithal ettiğimiz, başta polipropilen, polietilen ve PVC olmak üzere birçok petrokimya ürününün Adana’da üretmemiz, 4 milyar dolar dış ticaret açığımızın azaltılması hedeflerine ulaşmak için atılan adımları sizlerle paylaşıyoruz. Bu tesisle birlikte Adana’da 2023 yılı itibarıyla devreye girecek polipropilen, ardından gelecek etilen, polietilen ve PVC’yi hammadde olarak kullanarak, yüksek kaliteli plastik ürünleri imal edecek fabrikalar kümelenecek. İmkan olursa hammadeyi üreten fabrikalara, boru hatlarıyla bağlanacak bir Plastik Organize Sanayi’nin, Adana Sanayi Odamız ve Valiliğimiz öncülüğünde kurulması. Ülkemizde 35 milyar dolarlık bir plastik endüstrimiz var.”
Emlak Bankası yerli üretecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin üretim potansiyelini her alanda yukarıya taşıyacaklarını vurgulayarak, bu kapsamda Emlak Katılım Bankasını hayata geçirdiklerini söyledi. Kurum, şöyle konuştu: “
Emlak Katılım Bankasının çok temel iki vazifesi olacak. Birincisi sosyal konut alanında projeler üretmek. Diğeriyse sektörlerimizin ithal bağımlılığını azaltacak, ithal malların ülkemizde üretilmesi için çok stratejik bir rol üstlenecektir. Sanayicimizle bir tesis, bir fabrika kurarken, kullandığı malzemenin ithal oranını düşüreceğiz ve bu oranı düşürmek için de gerekirse fabrikalarımızla, sanayicilerimizle ortak fabrikalar açacağız.
”