İstanbul Valiliği tarafından büyükşehir ve 39 ilçe belediyesine gönderilen yazı ile en riskli yapıların tespitlerinin yapılması istendi. 3 ay içerisinde yapılacak tespitlerin ardından bundan önceki dönüşüm uygulamalarının aksine her belediye kendi kentsel dönüşüm planını hazırlayarak bakanlığa sunacak. Bakanlığın onayı ve çeşitli finansman desteklerinin de devreye alınmasıylabirlikte dönüşüm seferberliği de başlatılmış olacak. Uzmanlar İstanbul genelinde 400 bin binanın riskli olduğunu ifade ederken, riskli bina tespiti için ise 7 detaya dikkat çekiyor.
Kartal'da çöken bina sonrası bölgede bulunan 8 yapının daha riskli olduğu belirtilerek yıkımına karar verilmesi ve bu hadisenin ardından bir çok bölgeden riskli yapı başvurusu ve bina tahliye haberlerinin gelmesi kentsel dönüşüm sürecinin daha da hızlandırılması gerektiğini gözler önüne serdi.
- Kentsel dönüşüm vizyonu kapsamında yeni bir süreç başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayınladığı strateji belgesi kapsamında 81 ilin valiliğine bir genelge yollayarak illerdeki en riskli yapıların sayısının belirlenmesini istedi.
90 GÜN SÜRE!
MAYIS'IN 20'SİNDEN SONRA BAŞLIYOR
20 YILDA TAMAMLANACAK
MÜTEAHHİT BİTİRDİĞİ SEVİYEDE SATIŞ YAPABİLECEK
İSTANBUL'DA 400 BİN BİNA RİSKLİ
BİNANIZIN RİSKLİ OLUP OLMADIĞINI ANLAYABİLECEĞİNİZ 7 DETAY
"Bina 1999 yılında önce yapıldıysa, bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa, inşaatta hazır beton kullanılmadıysa, binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C10 altındaysa, kolon ve kirişlerde çatlaklıklar varsa, bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa ve bina dere yatağı, dolgudaysa riskli olabilir.''