Terör Belçika’yı da vurdu

Yeni Şafak
04:0023/03/2016, Çarşamba
G: 23/03/2016, Çarşamba
Yeni Şafak

13 Kasım’da Paris’i kana bulayan IŞİD’in hedefi bu kez Belçika’nın başkenti Brüksel oldu. Kentteki uluslararası havalimanı ile bir metro istasyonuna yönelik silahlı ve canlı bombalı saldırılarda en az 34 kişi öldü, 170 kişi de yaralandı. Kanlı eylemlerin ardından Avrupa yeniden alarma geçti

Terör örgütü IŞİD, Belçika'nın başkenti Brüksel'i kana buladı. Ülkenin başkentindeki Zaventem bölgesinde bulunan Brüksel Uluslararası Havalimanı ile Maelbeek metro istasyonunda ardı ardına patlatılan bombalar en az 34 kişinin hayatına mal oldu; saldırılarda ilk belirlemelere göre 136 kişi de yaralandı. Dün sabah saat 09:00 sularında ilk saldırı, havalimanında meydana geldi. Bilet kontuvarlarının önünde bekleyen kalabalığın arasından önce silah sesleri yükseldi ve ilk bomba burada patladı. Ardından giden yolcu bölümündeki bir canlı bomba, üzerindeki patlayıcıyı ateşledi. Gişeler önünde adeta can pazarı yaşatan saldırı sonrası herkes, havalimanı terminal binasını dakikalar içinde boşalttı. Buradaki ölü sayısının 14 olduğu açıklanırken, 80'den fazla kişi de yaralandı. Belçikalıları şoke eden ikinci saldırı ise Brüksel'in 'Avrupa mahallesi'nde meydana geldi. Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi merkez binalarının ortasında bulunan Maelbeek metro istasyonu patlamayla sarsıldı.





3 GÜNLÜK YAS


Metro aracının içine kadar sızan bir canlı bombanın terör eylemi sonucu burada en az 20 kişi can verdi, 100'e yakın kişi de yaralandı. Ülkede terör tehdidi alarmı en üst seviyeye çıkarılırken, başkenttekilerin ofis ve evlerinden dışarı çıkmamaları istendi. Saldırıları terör örgütü IŞİD üstlendi. 13 Kasım 2015 akşamı Fransa'nın başkenti Paris'i kana bulayan örgüt, dünkü eylemleriyle Avrupa kıtasını bir kez daha alarm durumuna geçirdi. Saldırıların Paris saldırısı şüphelilerinden Salih Abdusselam'ın yakalanmasıyla ilgisinin bulunup bulunmadığı şu an için bilinmiyor. Belçika'da 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Brüksel savcılığı, gazetecileri, soruşturmanın seyrini tehlikeye sokabilecek bilgileri paylaşmamaları yönünde uyardı.





Kara bir gün


Avrupa ülkelerinin liderleri terör saldırısına sert tepki gösterdi. Belçika'yla dayanışma mesajı veren liderler, terörizmi yenme konusunda kararlılık vurgusu yaptı.


* Belçika Başbakanı Charles Michel: Korktuğumuz oldu. Bugün ülkemiz için kara bir gün. Soğukkanlı ve dayanışma içinde olmalıyız.


* NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: NATO Karargahı'nda alarm seviyesini yükselttik. Tetikte kalmayı ve durumu çok yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.


* Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck: Almanya terör saldırıları karşısında Belçika'nın yanındadır. Avrupa'nın değerlerini, özgürlüğü ve demokrasiyi birlikte savunacağız.


* Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Belçika halkının yanındayız. Saldırılardan yalnızca Brüksel değil tüm Avrupa zarar gördü.





* Almanya Başbakanı Angela Merkel: Biz bugün kendimizi Belçikalı dostlarımıza çok yakın hissediyoruz. Dehşet ne kadar sınırsızsa, terörizmi yenme kararlılığı da aynı ölçüdedir.


* İngiltere Başbakanı David Cameron: Brüksel'deki olaylardan dolayı şoke oldum ve endişelendim. Yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.


* AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mart Rutte: Brüksel kalbinden vuruldu, Belçika kalbinden vuruldu, Avrupa kalbinden vuruldu.


* İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Kalbim ve aklım Brüksel'de, Avrupa'da.


* Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Bu barbarca suç, terörizmin sınırları olmadığı ve tüm dünya milletlerini tehdit ettiğini bir kez daha gösterdi.



Belarus iddiası




Belçika'daki haber siteleri saldırıdan önce güvenlik kamerasına yakalanan bu 3 kişinin muhtemel canlı bombalar olduğunu iddia etti. Habere göre, Najim Laachraoui ve Mohamed Abrini isimli iki şüpheli, intihar saldırılarını düzenleyen kişiler olabilirler.





İsmi öğrenilemeyen diğer zanlıyla birlikte 3 IŞİD'linin, Belarus vatandaşı oldukları da ileri sürüldü.



Starbucks bütün şubelerini kapattı


Dünyanın bir çok ülkesinde şubesi bulunan kahve zinciri Starbucks, Belçika'daki tüm şubelerini ikinci bir duyuruya kadar kapattı. Starbucks'tan yapılan açıklamada, “Brüksel Havalimanı ve metro istasyonunu hedef alan saldırıların ardından ulaşılan ilk bulgular, patlamalardan birinin havalimanındaki şubemizin hemen dışında meydana geldiğini ortaya koyuyor" denildi. Starbucks, patlamada bir personelinin yaralandığını bildirdi.





Nükleer tahliye


Saldırıların ardından ülkedeki iki nükleer santral tahliye edildi. Bu santrallerden biri, Brüksel'e 100 kilometre mesafedeki Liege kenti yakınlarında bulunan Tihange Nükleer Santrali. Santrallerdeki tahliyelerin nedeni açıklanmadı. Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) kurumlarına ait binalar boşaltılırken, AB binalarına gazeteciler dahil kimsenin girişine izin verilmedi. Brüksel'de bulunan NATO Karargahı'ndaki güvenlik alarmı seviyesi de yükseltildi. Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırılar sonrası yaptığı açıklamada halktan soğukkanlı ve dayanışma içinde olmalarını istedi.



Cinnet hali var




Brüksel'de saldırıların ardından kentte adeta Müslüman avı başladı. Belçika polisinin operasyonları özellikle çok sayıda Türk vatandaşının ikamet ettiği ve 'Türk mahallesi' olarak adlandırılan Schaerbeek semtinde düzenlendi. Yerel kaynaklar, saldırılar sonrası güvenlik güçlerinin 'tam bir cinnet hali' yaşadığını ve her Müslümana 'potansiyel terörist' gibi bakmaya başladığını dile getiriyor. Şimdiye dek 30'ya yakın Müslüman gencin gözaltına alındığı öğrenildi.



Şehre indiler




Brüksel'deki saldırılarda bir Türk vatandaşı da yaralandı. Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, yaralanan Ferhat Önder isimli Türk vatandaşının yolcu değil, havalimanı çalışanı olduğunu söyledi. Leuven Hastanesi'nde tedavi altına alınan Türk vatandaşının eli ve yüzünde yanıklar olduğunu belirten Ulusoy, “Eli, dizi ve karın bölgesine de bazı cisimler isabet etmiş durumda. Ancak hayati tehlikesi yok" dedi. Belçika'da hayatı durduran eylemler sonrası çok sayıda asker de güvenlik önlemleri kapsamında şehre indi. Metro istasyonları ve havaalanlarında güvenliği tam donanımlı askerler sağladı.





İntihar yeleği patlamadı


Saldırılardan sonra terör tehdidi seviyesi en üst düzeye çıkarıldı, Brüksel Havalimanı boşaltıldı, tüm seferler iptal edildi ve metro istasyonları kapatıldı. Okullar, alışveriş merkezleri, sinemalar boşaltıldı; tüm sosyal etkinlikler iptal edildi. Havalimanının karşısında bulunan bir otel, yaralılara yardım için sahra hastanesine dönüştürüldü. La Loi Caddesi'nde ise buradakileri paniğe sevk eden dördüncü bir patlama daha duyuldu. Bu patlamanın, şüpheli bir paketin kontrollü olarak imha edilmesinden kaynaklandığı açıklandı. İki saldırının meydana geldiği Brüksel Havalimanı'nda patlamamış bir intihar yeleği de bulundu. Ekipler patlayıcıyı imha etti. Brüksel Üniversitesi, alınan bir ihbarın ardından boşaltıldı. Polis, üniversitedeki şüpheli bir paketi fünye ile patlattı.





Telefon ve internet kesik


Teröre karşı alarm durumuna geçilen Belçika'da sosyal medya trafiği kesildi. İnternet akışının da oldukça yavaşlatıldığı ülkede, alınan güvenlik önlemleri kapsamında, muhtemel başka bombaların patlatılmaması için tüm GSM şebekeleri durduruldu. Belçika'da dün uzun bir süre hiçbir cep telefonu çalışmadı. Tüm uçuşlar iptal edildiği ülkeye giden uçaklar, havadayken Hollanda'ya yönlendirildi. Saldırılar sonrası Belçika'ya hiç uçak da inmedi.



GiTMEYiN


Dışişleri Bakanlığı, Brüksel'deki terör saldırılarının ardından Türk vatandaşlarına Belçika'ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu. Kentteki olağanüstü durumun hatırlatıldığı duyuruda, Brüksel Havalimanı'nın bütün uçuşlara kapatıldığı, Brüksel'e doğru gelen seferlerin Almanya veya Hollanda'ya yönlendirildiği, tren seferlerinin durdurulduğu, şehirde toplu ulaşım hizmeti verilemediği, cep telefonu şebekesinde aksaklıklar yaşandığı vurgulandı.





SERBEST BIRAKMAYIN


Bakanlık ayrıca, Belçika'da yaşayan vatandaşların 1771 numaralı acil telefon hattından Kriz Merkezi ile temas edebileceklerini belirtti. Öte yandan, Avrupa'yı sarsan terör saldırısına siyasilerden tepki yağdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede herkesin daha kararlı ve daha samimi olması lazım. Özellikle de yabancı terörist savaşçılar konusunda seyahat özgürlüğü gibi gerekçelerle insanları serbest bırakmamak lazım. Paris saldırısını yapanlar, esasen bizim yakalayıp da Belçika'ya teslim ettiğimiz kişiler... Sonra ne yapıyorsunuz? Belçika, Fransa hatta Avrupa halklarının seyahat özgürlüğünü kısıtlamak zorunda kalıyorsunuz. Teröriste seyahat özgürlüğü olmaz. Serbest bırakırsanız ne zaman, ne yapacağı belli olmaz. Terörle ilgili hep beraber daha duyarlı olmamız gerekiyor" dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Başka bir menfur terör saldırısı, bu sefer Brüksel'de. Bu korkakça hareketi şiddetle kınıyoruz. Failler adalete teslim edilmelidir" ifadelerini kullandı.





DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ


Saldırıları kınayan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise “Birden fazla terör örgütüne karşı mücadele veren Türkiye, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türlüsüne karşı uluslararası toplum ve müttefikleriyle dayanışmasını kararlılıkla sürdürecektir" denildi.



Her yerde aranıyor




Belçika polisi, saldırılarda yer aldığından şüphe edilen bir kişi hakkında arama kararı çıkardı. Polisin Twitter hesabında fotoğrafı yayımlanan kişinin, beyaz ceket ve siyah şapkalı olduğu görülüyor. Polis, kaçtığından şüphelenilen kişi hakkında bilgisi olanların kendilerine başvurmasını istedi. Güvenlik kamerası görüntülerinden alınan fotoğraf, basın yayın kuruluşları ile tüm kurumlara dağıtıldı. HLN gazetesinin internet sitesinde yayımlanan bir fotoğrafta ise, söz konusu kişinin yanında iki kişi daha olduğu görülüyor. Bunların saldırılarda öldüğü belirtiliyor.



Pivot ağır yaralı




Havaalanındaki terör saldırısında BC Telenet Oostende basketbol takımının eski oyuncusu Sebastien Bellin de yaralandı. Oostende'nin eski pivot oyuncusunun yoğun bakımda olduğu bildirildi.



Uçaklar apronda mahsur




THY'nin Brüksel-İstanbul uçağında bulunan Pilot Alp Büyükkara, Brüksel Havalimanı'ndaki terör saldırısının ardından sosyal medya hesabından o anları aktardı. Büyükkara, “Uçakta mahsur kaldık. Kapı kapatan uçaklar ortada kaldı. Terminaller boşaltıldı. Tüm personel gitti. İnecek olsak körüğü yanaştıracak adam yok" dedi.






#brüksel saldırısı
#terör
#canlı bomba
#ışid
#Zaventem