IŞİD’in kontrolündeki Cerablus’un tam karşısında konuşlu Köprübatı Hudut Karakolu, Türkiye’nin kırmızı çizgileri için 24 saat nöbet tutuyor. Asker, PKK'nın Suriye kolu PYD ve IŞİD terör örgütlerinin kırmızı çizgi olarak belirlenen Fırat’ın batısına geçmemesi için sınırdan gözünü bir an olsun ayırmıyor.
Türkiye'nin, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye karşı “Kırmızı Çizgi"lerini, Köprübatı Hudut Karakolu koruyor. Kapılarını Yeni Şafak'a açan Gaziantep'in Karkamış ilçesinde konuşlu 1.Hudut Alayı, 1.Hudut Taburu, 1.Hudut Bölüğü Köprübatı Hudut Karakol Komutanlığı'nda nöbet tutan asker PYD'nin silahlı kolu YPG'den de gözünü bir an olsun ayırmıyor.
Karakol, Fırat Nehri'nin batısında, Cerablus kent merkezinin tam karşısındaki konumuyla, Türkiye'nin kırmızı çizgilerine kalkan oluyor. Karakol, Fırat'ın doğusunda YPG kontrolündeki Kobani'nin (Ayn El Arab) Zor Mağara Köyü'nü görüyor. Köyün yanından uzanan Fırat Nehri'nin batısında ve karakolun tam karşısında ise IŞİD'in hakimiyetindeki Cerablus kent merkezi bulunuyor.
Sınırın tam Türkiye çizgisinde 1911-1913 yıllarında Alman ve Fransız teknolojisi ile inşa edilmiş olan 876 metre uzunluğundaki Tarihi Fırat Nehri Demiryolu Köprüsü bulunuyor. Sınır boyunca uzanan İstanbul - Bağdat demiryolu hattını Fırat'ın doğusuna taşıyan köprüden daha önce yolcu ve yük trenleri geçiyordu. Ancak tren geçişi 2011'de Suriye'de iç savaş başladığında yolcu trenleri için kapatıldı. Ancak trenlere saldırılar ve mallarının yağmalanması gibi olaylar üzerine 2013'ten itibaren yük trenlerinin de geçişi durduruldu.
Tarihi Fırat Nehri Demiryolu Köprüsü, bölgede Fırat nehrinin iki yakasını birbirine bağlayan tek köprü olma özelliği taşıyor. Demiryolunun yanısıra 80 santimetre genişliğinde yaya yolu da bulunan bu köprüden ise sadece Türk askeri geçebiliyor. Suriye sınırının sıfır noktasındaki köprünün iki yakasında asker nöbet tutuyor.
Hudutlarda daha çok manga sistemi uygulanıyor. Hudut askeri, 9 askerin acemilikten tezkere alana kadar bir arada oldukları ve birbirlerini çok iyi tanıdıkları manga sistemi ile yetişen askerlerden seçiliyor. Her manga, komutanlarıyla birlikte daha güvenli ve korunaklı bir tim olarak birlikte görev üstleniyor. Yine havancı askeri, can dostu, badisiyle birlikte görev yapıyor. Birbirine zimmetli iki asker, kan gruplarından ayakkabı numaralarına, ev adreslerine kadar birbirlerinin her şeyini biliyor. Hudut askerinin moral ve motivasyonu da önemseniyor. Köprübatı Karakolu'nda hudut askeri boş zamanlarında bahçede tavla oynuyor, akşam saatlerinde televizyon izliyor. Karakolunu evi gibi benimsiyor ve her işini arkadaşlarıyla birlikte kendisi yapıyor.
YPG'nin 27 Temmuz 2015'te Fırat Nehri'ni kayıklarla geçerek Cerablus'a sızma girişimini top atışıyla püskürten karakolda, M60A3 tankları her an tetikte bekliyor. YPG'nin herhangi bir sızma girişiminde bölge top atışlarıyla dövülecek.
Türk askeri her kurşun sesinde pür dikkat oluyor, iz sürüyor. Gözetleme Kulesi'nde nöbet tutan askerler Fırat'ın batısında IŞİD'i, doğusunda YPG'yi kolluyor. YPG veya IŞİD'den Türkiye topraklarına bir havan yada doçka mermisi düşmesi halinde misliyle karşılık vermek üzere hudut askeri eli tetikte bekliyor. MG-3 tüfekleri, 105 milimetrelik tank topları, havanlar, uçaksavarlar ve Kaideye Monteli Stinger füzeleriyle Köprübatı Hudut Karakolu, sınır hattı boyunca kurulu Karkamış halkına güven, PYD ve IŞİD terör örgütlerine korku saçıyor.
Suriye'de Teşrin Barajı'na kadar Fırat Nehri üzerindeki bütün köprüler PYD ve IŞİD arasındaki saldırılarda patlatıldı. YPG'nin 27 Temmuz 2015'te Fırat'ı kayıklarla geçerek Cerablus'a sızma girişimleri de Köprübatı Hudut Karakolu'nda konuşlu M60A3 tanklarından yapılan top atışlarıyla kısa sürede püskürtüldü. Türk askerinin bu müdahalesinin YPG, askerin görüş alanı içerisinde o günden beri kırmızı çizgileri delme girişiminde bulunamadı.
Karkamış, son dönemde PYD'nin Afrin Kantonu'ndan gelen taciz atışları nedeniyle sürekli obüs atışlarına sahne olan Kilis'e oranla daha sessiz olsa da Türk askeri 27 Temmuz 2015'te geçit vermediği YPG'ye karşı teyakkuz halini en üst seviyede tutuyor. Fırat Nehri'ni iki kola ayıran alanda valilik sık sık güvenlik bölgesi ilan ediyor. Tedbir olarak halk Fırat'a yaklaştırılmıyor. Bölgede PYD ve IŞİD güçleri her gün birbirlerine karşı taciz atışları yapıyor.
Köprübatı Hudut Karakolu karşısındaki IŞİD ve PYD unsurlarının doçkaları ve havanları bulunuyor. Asker, IŞİD'in olduğu gibi YPG'nin de tüm mevzileri, kesin nişancı noktaları, gözetleme bölgeleri, doçka ve havan mevzileri, nöbet mevzileri ve barınakları başta olmak üzere tüm sabit hedeflerinin koordinatlarını biliyor. Karakol, gerektiğinde sınır ötesine geçmeden bu noktaları yerle bir edecek donanıma haiz. Karakolda tanklar sık sık çalışıyor, acil durumlara karşı ani müdahale timleri hazır bekliyor.
Karakola ilk geldiğinde kendisini, YPG'nin kayıklarla sınırı geçme teşebbüsüne karşı Karakol askerinin müdahalesinin tam ortasında bulan bir asker, “O gün belki şaşırdım ve korktum. Haberlerden takip ediyorduk ama bu tabloyu da beklemiyordum. Topların sesi hala kulaklarımda. O gün anladım hudut görevinin önemini. Şimdi iyi ki askerliğim hududa düşmüş diyorum. Askerde şu hep söylenir: Hudutta nöbet tutmak, her askere nasip olmaz. Türkiye Cumhuriyeti topraklarını korumak, vatanı korumak gurur verici. Burası bizim namusumuzu koruduğumuz yer. Annelerimiz, kardeşlerimiz, sevdiklerimiz gece rahat uyuyabiliyorsa, biz burada olduğumuz için. Bunu bilmek içimizi rahatlatıyor. Ailemiz de bizimle gurur duyuyor" diyor.