Endonezya, Sulawesi Adası’nda 1994 kişinin öldüğü depremin şokunu atlatamadı. Pek çok bölge çamur ve enkaz altında olduğu için felaketin boyutları hala bilinemiyor ancak 5 bin kişi kayıp. 10 gündür çocuklarından haber alamayan aileler de polise ve hastanelere başvurarak bir bilgiye ulaşmak istiyor. Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Başkanı Francesco Rocca, Türkiye’nin yardım çabalarını överken, “Mümkün olduğunca çok yardıma ihtiyacımız var. Her bir avro, her bir Türk Lirası bağışı son derece önemli” dedi.
Endonezya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin üzerinden 10 gün geçti. Tanıklar, yaşanan felaketi “İnsanlar çamur içinde yüzüyor gibiydi” sözleriyle tanımlarken, “Kıyametin koptuğunu düşündük” ifadelerini kullanıyor. Bölgede hala 5 bin kişinin kayıp olduğu, ölü sayısının ise bin 994’e ulaştığı bildirildi.
Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda 28 Eylül’de meydana gelen deprem ve tsunami sonrası travma yaşayan depremzedeler, yaşadıkları anları “Kıyametin koptuğunu düşündük” sözleriyle anlatıyor. Bin 994 kişinin hayatını kaybettiği deprem ve tsunamide, 2 bin 600’den fazla kişinin yaralandığı ve şimdiye kadar bin 755 cesedin gömüldüğü bildirildi. Bölgede 70 binden fazla kişi 150 civarındaki toplanma alanlarında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, içme suyu, gıda, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını gideremenin yanı sıra elektrik ve iletişim ağlarındaki aksaklıklardan dolayı zorlu bir yaşam sürüyor.
“EVLER ÜST ÜSTE GEÇİYORDU”
Tahribatın büyük olduğu Palu’ya bağlı Balaroa bölgesinde bin 750’ye yakın ev yıkıma uğrarken, bölgedeki halk yaşadıkları korku dolu anların “dehşet verici” olduğunu söyledi. Balaroa’da hala enkaz altında olanları arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgenin çöküşüne tanıklık eden Ömer Mahmut, “Evimin önüne çıktıktan kısa süre sonra hemen aşağıda bulunan evlerin toplu halde haraket etmeye başladığını gördüm. Evler çökerken bir yandan birbirlerine çarpıyor ve üst üste geçiyordu. Yollar çökerek çatlamaya başladı. İnsanlar çığlık atıyordu” diye konuştu.
ÇAMUR DENİZİ
Yerin dalga gibi haraket ettiğini belirten Ömer, “Evler haraket ediyordu bazı insanlar sanki çamur içinde yüzüyor gibiydi. Elektrik tellerinden de kıvılcımlar çıkıyordu. Elimizden hiçbir şey gelmedi. Toprak sanki her şeyi yutuyordu. Kıyametin koptuğunu düşündük” ifadelerini kullandı. Balaroa’da toplu yıkımın yaşandığı yerlere tanıklık eden Arbain Sabri de deprem olduğunda evlerin bir anda yerin içine geçmeye başladığını kaydetti.
5 BİN KİŞİ KAYIP
Sulawesi Adası’nda meydana gelen depremde yaklaşık 66 bin ev zarar görürken, Palu’da Balaroa, Petobo ve Jono oge bölgelerinde toplu halde büyük yıkımlar oluştu. Petobo ve Balaroa bölgelerinden yetkililer, depremin ardından 5 bin kadar kişinin halen kayıp olduğunu açıkladı. Pek çok bölgenin çamur ve enkaz altında olduğu, bu sebeple kesin sayıların duyurulamadığı bildiriliyor. Açıklamaya göre deprem sonucunda kimi mahalleler tamamen yıkıldı. Öte yandan, Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı, Sulawesi Adası’ndaki arama kurtarma çalışmalarının Perşembe günü sonlandırılacağını açıkladı.
Türkiye’ye yardım övgüsü
Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Başkanı Francesco Rocca, “dayanışmanın iyi bir örneği” olarak gösterdiği Türkiye’nin hem ülke içinde hem de ülke dışında yaptığı yardım çalışmalarını takdir ettiklerini belirtti. Rocca, Endonezya’ya destek için yardım kuruluşlarına daha fazla çaba çağrısında bulunarak, “Mümkün olduğunca çok yardıma ihtiyacımız var. Her bir avro, her bir Türk Lirası bağışı son derece önemli” dedi.
- Çocuklarını arıyorlar
- Sulawesi Adası’nda meydana gelen depremde çocuklarını kaybeden aileler, endişe içinde tüm kurumları dolaşıyor. Depremin ardından bir haftadan fazla bir süre geçerken afet bölgesinde çocuklarına ulaşamayan depremzede aileler, ölü, sağ ya da yaralı olup olmadıkları bilgisine ulaşmak için hastane ve emniyet gibi kamu kurumlarına müracaat ediyor.