Terör devleti İsrail'in, Lübnan merkezli Hizbullah mensuplarını hedef aldığı kanlı siber saldırının ardından teknolojik cihazların uzaktan hacklenerek patlatılabilme ihtimali yeniden gündeme geldi. Peki, akıllı telefonlar gibi modern cihazların bataryalarının uzaktan kontrol edilip patlatılması mümkün mü? Cep telefonları uzaktan patlatılabilir mi? Tehlike arz eden sadece telefon ve bilgisayarlarımız mı? İsrail'in kanlı saldırısının ve Lübnan hükümetinin "ellerinizdeki çağrı cihazlarından bir an önce kurtulun" talimatının ardından Bilişim ve Siber Güvenlik Araştırmacısı Ümit Sanlav, merak edilen tüm soruları Yeni Şafak'a cevapladı. İşte tüm detaylar...
Cep telefonları uzaktan patlatılabilir mi? Bilişim ve Siber Güvenlik Araştırmacısı Ümit Sanlav Yeni Şafak'a cevapladı
Cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlar bize zarar verir mi?
Cep telefonları uzaktan patlatılabilir mi?
Peki Akıllı telefon / cep telefonu kullanıcıları olarak nelere dikkat etmeyiz?
Telefonlarımızın içinde aslında hiçbirimiz kimlerin olduğunu gerçekten bilmiyoruz. Bazen indirdiğimiz bir uygulama, bazen bağlandığımız wi-fi, bazen açık unuttuğumuz bluetooth veya NFC (Near Field Communication ve Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi) bazen de ortak kullanıma açık şarj üniteleri bizler için büyük risk taşıyabilir. Temel prensip ne olduğunu bilmediğimiz her yabancı unsur risklidir.
Durup dururken kapımızı çalıp “havalar çok sıcak sana içecek buz gibi bir şeyler getirdim” diyen YABANCI birini kapımızı açıp evimize almıyorsak, teknolojik cihazlarımıza da yabancı unsurlar kabul etmemeliyiz. Bu yabancı unsur bazen güvensiz bir uygulama, bazen bedava internet, bazen bedava şarj cihazı kılığında gelebilir.
Peki bizim için tehlike arz eden sadece telefon ve bilgisayarlarımız mı?
İnternet bağlantısı ile uzaktan erişime açık akıllı süpürgeler internet bağlantısı olan televizyonlar ve bu televizyonların entegre kameraları ile mikrofonları, güvenlik kameraları, internet erişimi olan arabalar ile ne gibi risklere maruz kalabileceğimizi düşündünüz mü?
Saldırı nasıl planlandı? Çağrı cihazları bombaya nasıl dönüştü?
Lübnanlı güvenlik kaynakları İsrail'in Mossad casus teşkilatının patlamalardan aylar önce sipariş edilen Tayvan yapımı Gold Apollo tarafından üretilen 5 bin çağrı cihazının içine az miktarda patlayıcı yerleştirdiğini söyledi.
Lübnan hükümetinden 'cihazlardan kurtulun' çağrısı
Sinyal verdi ve patladı
Cihazların ele geçirildiği ve hacklendiği izlenimi edinildiği, patlamalar öncesi cihazların ısındığı bildirildi. Çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar kameralara yansıdı. Cihazların sinyal yoluyla ya da içlerine önceden patlayıcı yerleştirilerek infilak ettirildiği öne sürülüyor. ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi de patlama öncesinde bazı Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarının ısındığını fark edip cihazları attığını aktardı.
MOSSAD 'PETN' mi yerleştirdi?
Saldırının gerçekleştirilme şekli büyük merak konusu olurken SKY News Arabia'ya konuşan kaynaklar, patlamaların cihazların bataryasına yerleştirilen PETN patlayıcılarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi. Buna göre, cihazların Hizbullah'a teslimi öncesi Mossad tarafından aletlere PETN patlayıcıları yerleştirildi. Hizbullah üyelerince kullanılan cihazların bataryaların ısısının artırılmasıyla cihazlar patlatıldı.