EDISYON:

Hizbullah’ın son sevkiyatı: Tayvan’dan alınan cihazları İsrail nasıl bombaya dönüştürdü?

Zeynep Karçığa
11:0218/09/2024, Çarşamba
G: 18/09/2024, Çarşamba
Yeni Şafak
Lübnan sağlık bakanı devlet medyasına en az dokuz kişinin öldüğünü ve 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığını söyledi.
Lübnan sağlık bakanı devlet medyasına en az dokuz kişinin öldüğünü ve 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Katil İsrail, Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarına sızarak siber saldırı gerçekleştirdi. Soykırımcı İsrail'in Lübnan’daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu 9 kişi hayatını kaybederken 2 bin 800 kişinin yaralandığı bildirildi. Patlayan telsizlerin, Hizbullah’ın üyelerine son sevkiyatta verdiği cihazlar olduğu ortaya çıktı. New York Times, Hizbullah'ın Tayvanlı bir şirketten sipariş ettiği çağrı cihazlarına az miktarda patlayıcı yerleştirildiğini iddia etti.

Amerikalı ve diğer yetkililerin iddialarına göre, İsrail Salı günü Hizbullah'ın satın aldığı yeni bir Tayvan yapımı çağrı cihazı partisinin içine patlayıcı madde gizleyerek gerçekleştirdi. Bazı yetkililere göre, Hizbullah'ın Tayvan'daki Gold Apollo'dan sipariş ettiği çağrı cihazları Lübnan'a ulaşmadan önce kurcalanmıştı. Çoğu şirketin AP924 modeliydi, ancak sevkiyata üç Gold Apollo modeli daha dahil edildi.


İki yetkili, patlayıcı malzemenin bir ila iki ons kadar az miktarda olduğunu ve her çağrı cihazındaki pilin yanına yerleştirildiğini söyledi. Ayrıca, patlayıcıları patlatmak için uzaktan tetiklenebilen bir anahtar da yerleştirilmişti.


İki yetkili, Saat 15:30'da Lübnan'da çağrı cihazları Hizbullah liderliğinden geliyormuş gibi görünen bir mesaj yollandığını ifade etti. Mesaj patlayıcıları harekete geçirdi. Sadece açık olan cihazlar patladı. Lübnan sağlık bakanı devlet medyasına en az dokuz kişinin öldüğünü ve 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığını söyledi.


Üç yetkiliye göre cihazlar patlamadan önce birkaç saniye bip sesi çıkaracak şekilde programlanmıştı.



Çağrı cihazları modifiye edildi

Hizbullah, İsrail'i saldırıyı düzenlemekle suçladı ancak saldırı hakkında sınırlı ayrıntılar açıkladı. İsrail saldırı hakkında şu ana kadar bir açıklamada bulunmadı.


Saldırıların görüntülerini inceleyen bağımsız siber güvenlik uzmanları, patlamaların gücünün ve hızının bir tür patlayıcı maddeden kaynaklandığının açık olduğunu söyledi. Yazılım şirketi WithSecure'da araştırma uzmanı ve Europol'e siber suç danışmanı olan Mikko Hypponen, "Bu çağrı cihazları muhtemelen bu tür patlamalara neden olmak için bir şekilde modifiye edilmişti. Patlamanın boyutu ve gücü, bunun sadece pilden kaynaklanmadığını gösteriyor" dedi.



Nasrallah telefon kullanımını sınırladı

Tel Aviv Üniversitesi'nde İsrailli siber güvenlik analisti ve araştırmacısı olan Keren Elazeri, saldırıların Hizbullah'ı en savunmasız oldukları yerden hedef aldığını söyledi.


Bazı yetkililere ve güvenlik uzmanlarına göre, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bu yılın başlarında, İsrail gözetimine karşı giderek daha savunmasız olduğunu gördüğü cep telefonlarının kullanımını sıkı bir şekilde sınırladı.


Bayan Elazeri, "Bu saldırı, merkezi bir iletişim aracını yok ettikleri için onları Aşil tendonundan vurdu" dedi. "Daha önce bu tür cihazların, çağrı cihazlarının hedef alındığını gördük ancak bu kadar karmaşık bir saldırıda görmemiştik."


Yetkililerden birkaçı, Tayvan'daki Gold Apollo şirketinden 3 binden fazla çağrı cihazı sipariş edildiğini söyledi. Hizbullah çağrı cihazlarını Lübnan'daki üyelerine dağıttı ve bazıları İran ve Suriye'deki Hizbullah müttefiklerine ulaştı. İsrail'in saldırısı açık olan ve mesaj alan çağrı cihazlarını etkiledi.


#Hizbullah
#İsrail
#Lübnan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.