ABD'de 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi için erken oy kullanma süreci devam ediyor. Önceki seçimde erken oy kullananların sayısı 30 milyonken 2016 seçiminde bu sayının rekor düzeye ulaşarak 50 milyonu bulması bekleniyor. ABD’de seçim merkezlerinde geleneksel "kağıt oy pusulası" ve "elektronik pusula" ile oy kulllanılabiliyor. 22 eyalette posta yoluyla oy kullanmak da mümkün.
ABD'de 58. başkanlık seçimi için erken oy kullanma süreci devam ederken 8 Kasım'a kadar yaklaşık 50 milyonla rekor sayıda seçmenin oy kullanması bekleniyor.
ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. başkanlık seçiminde Demokrat Parti adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump arasındaki rekabet, erken oy kullanma sürecine de yansıyor.
Birçok ülkeden farklı olarak ABD'deki seçmenler, erken oy kullanma süreci çerçevesinde tek bir gün yerine geniş bir zaman diliminde tercihini yapabiliyor.
Eyaletlere göre farklılık göstermesine rağmen bu yılki başkanlık seçiminde 37 eyalet, erken oy kullanma imkanı sunuyor. Her eyalet, erken oy kullanma süresini ve oy kullanma kurallarını kendisi belirliyor.
Örneğin bu yıl Arizona'da 12 Ekim-7 Kasım, Kansas'ta 24 Ekim-7 Kasım, Maryland'de 27 Ekim-3 Kasım ve Ohio'da 12 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında erken oy kullanılabilecek. California gibi büyük eyaletlerde ise kentler arasında bile tarih farklılıkları bulunuyor.
Bu yılki seçimde erken oy kullanan seçmenlerin sayısının rekor düzeye ulaşması bekleniyor. 2012 yılındaki başkanlık seçiminde 235 milyon seçmenin yaklaşık 130 milyonu sandık başına gitmiş bunlardan 30 milyonu da erken oy kullanmıştı.
Bu yılki seçimde ise erken oy kullanan seçmen sayısının 50 milyonu bulacağı ve bunun şimdiye kadarki en yüksek rakam olacağı belirtiliyor. 7 Kasım'a kadar devam edecek erken oy kullanma sürecinde şu ana kadar 18 milyondan fazla seçmen oyunu verdi.
ABD'de seçim merkezlerine giden vatandaşlar "geleneksel kağıt oy pusulasına damga basarak" ve "elektronik oy pusulalarıyla" tercihlerini yapabiliyor. Seçmenlerin, hangi yöntemle oyunu kullanmış olursa olsun merkezden çıkmadan önce oy kullandığını onaylatması gerekiyor.
22 eyaletteki seçmenler, evlerine postayla gönderilen oy pusulalarını seçim merkezine göndererek de oy kullanabiliyor. Bu yöntemin oy kullanmayı kolaylaştırdığı, yaşlı ve hastaların daha rahat oy vermesine olanak sağladığı belirtiliyor.
Colorado, Washington ve Oregon eyaletleri de postayla oy kullanmayı, oy kullanımı için tek seçenek olacak şekilde düzenlemeye hazırlanıyor.
ABD medyasına yansıyan ilk tahminlere göre, Clinton, Florida, Colorado ve Nevada gibi eyaletlerde, Trump ise Ohio, Iowa ve Kuzey Carolina'da önde gidiyor. Ancak erken oy kullanan seçmenlerin sayısı ve sandık çıkışı anket istatistikleri her gün değiştiği için hangi eyalette Clinton'ın, hangi eyalette de Trump'ın ne kadar önde veya geride olduğunu net olarak bilmek şimdilik mümkün değil.
Arizona'da üç gün önceki sandık çıkışı anketlerinde Trump'ın kıl payı önünde gözüken Clinton, muhtemelen Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) hakkında yeniden açtığı e-posta soruşturmasının da etkisiyle dünkü istatistiklerde Trump'ın gerisine düştü. Uzmanlar, sandık çıkışı anketlerinin seçim sonuçlarını olmasa da seçmen tercihlerinin genel eğilimini yansıtması bakımından fikir verdiğini belirtiyor.
Seçime bir hafta kala ABD'nin önemli siyasi analiz sitelerinden Real Clear Politics'te yer alan ulusal bazdaki anketlerin ortalaması, Clinton'ın Trump'ın 4,3 puan önünde olduğunu gösteriyor.
Bu anketler arasında en yenisi olan ve 25-28 Ekim arasında yapılan ABC kanalı ile Washington Post gazetesinin ortak anketinde Trump, Clinton'la arasındaki farkı 3 puana (49-46) kadar indirmiş görünüyor.