Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ elebaşı Gülen hakkında ABD ile işbirliği olduğunu ancak henüz bir sonuç alınamadığını söyledi. Çavuşoğlu, “En iyi sonuç da ABD’nin Gülen’i iade etmesi. Açıkçası bu konuda hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN International'da katıldığı programda, 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi gibi konularda açıklamalarda bulundu.
Türkiye ile ABD'nin bazı “anlaşılabilir görüş ayrılıkları” olsa da ABD Başkanı Barack Obama'nın da belirttiği gibi iki ülkenin müttefik ve model ortağı olduğunu anlatan Çavuşoğlu, ancak 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD tarafından iade edilmemesine Türk halkının tepki gösterdiğini ifade etti.
Kendilerinin Gülen'in Türkiye'ye iadesini beklediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, Obama'nın yanı sıra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Gülen'i iade etmek istediklerini söylediklerini anımsattı. “Bunun için kanıt istediler ve biz de onlara kanıtları ilettik” diyen Çavuşoğlu, şimdi de darbe girişimine ilişkin yeni bir dosyanın hazırlığı içerisinde olduklarını ve çalışmalar biter bitmez bu dosyayı da ABD'ye ulaştıracaklarını belirtti. Çavuşoğlu, “İşbirliği var ancak sonuç almamız gerek ve en iyi sonuç da ABD'nin Gülen'i iade etmesi. Açıkçası bu konuda hayal kırıklığı yaşıyoruz” diye konuştu.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gerçekleşen operasyonlara yönelik eleştiriler hakkında ise Çavuşoğlu, “FETÖ 40 yıldır asker, yargı, polis gibi devlet kurumlarının yanı sıra bakanlığıma da sızdı. Bakanlığımda 5-6 yıldır 500'den fazla. Başka devlet kurumlarına sızanların sayısının ne kadar olduğunu aslında siz tahmin edebilirsiniz. Türk ulusunun bir daha böyle bir durumla karşı karşıya gelmemesi konusunda emin olmak zorundayız” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün ABD'nin New York kentinde Suriye Uluslararası Destek Grubu Toplantısına katıldı. Çavuoğlu, “Türkiye, çatışmaların durdurulmasına ilişkin Rusya-ABD girişimini destekliyor ve bu girişimi desteklemeye devam edeceğiz, insani erişimin ve insani yardımların kesintisiz sağlanması çok önemli” dedi. Rejimin bu girişimleri engellememesi gerektiğini, Türkiye'nin muhalefete, süreci desteklemeleri yolunda telkinde bulunmaya devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, bu sürecin işlememesi halinde bunun sorumlusunun rejim olacağını ifade etti. Bir an evvel siyasi geçiş sürecine odaklanılması ve siyasi geçiş için ihtiyaç duyulan adımların atılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Halep'in bombalanmasından duyulan rahatsızlığı da dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise toplantının ardından otelden ayrılırken gazetecilere “Ateşkes bitmedi” dedi.