T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 9 MAYIS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Stand-by 2008'e kadar sürecek

Türkiye'nin ekonomik görünümü açısından IMF ile ilişkilerin sürmesinin önemli olduğunu söyleyen Bakan Babacan,borçları erken ödeme konusunda da henüz alınan karar olmadığını söyledi

Devlet Bakanı Ali Babacan, hükümeti kurduklarında Türkiye'nin IMF'ye borcunun 23.5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, Cuma akşamı itibariyle bu borcun 11.8 milyar dolara düştüğünü bildirdi. Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda uluslararası doğrudan yatırımlarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, IMF'ye borçların erken geri ödenmesine ilişkin sorular üzerine, IMF ile stand-by anlaşmasının Mayıs 2008'e kadar geçerli olduğunu ve stand-by'ın bu tarihe kadar devam edeceğini söyleyen Babacan, çünkü bunun Türkiye'nin orta vadeli ekonomik görünümü açısından önemli olduğunu ifade etti. Bu kuruluşlarla çalışmalarının amacının "Türkiye'nin borçlanma faizlerini aşağı indirmek" olduğunu kaydeden Bakan Babacan, "Faizleri 3-4 puan aşağı indirebilecek isek, bu kuruluşlarla çalışırız. Kompleksli olmadık, olmayacağız da..." diye konuştu. Babacan, şu an itibariyle erken ödeme konusunda alınmış bir kararın bulunmadığını, ayrıca bu konulara siyasi değil ekonomik perspektiften bakılarak karar verileceğini söyledi.

2006'DA SERMAYE GİRİŞİ ARTACAK

Babacan, doğrudan yatırımlarda, 2006 yılı beklentisi ile ilgili olarak, 2005 yılındaki uluslararası doğrudan yatırım miktarının 9.7 milyar dolar olarak gerçekleşerek 'tarihi zirve' yaptığını belirterek, ''bu yıl 2005 yılı rakamını da geçeceğiz'' dedi. Türkiye'de son yıllarda yabancı sermaye içindeki gayrimenkul alımlarının çok arttığını, doğrudan yabancı sermaye girişi çerçevesinde, bu yılın üç ayındaki gayrimenkul alımlarının 850 milyon dolara ulaştığını söyledi. Babacan, bu yılın üç ayındaki uluslararası doğrudan yatırımların 1 milyar doları geçtiğini vurguladı.

İLK SIRADA ABD'LİLER VAR

Bakan Ali Babacan, 2005 yılı uluslararası doğrudan yatırımların yatırımcının ülkesine göre dağılımına ilişkinde bilgiler verdi. Buna göre ilk 5 sırayı ABD, İngiliz Virjin Adaları, Lübnan, Belçika ve İtalya'nın aldığını vurgulayan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülkelerden Türkiye'ye gelen uluslararası yatırım toplamı 6.7 milyar dolardır. Bu da toplamın yüzde 70'ni teşkil etmektedir. Uzun dönemli eğilimler incelendiğinde (2002-2004 dönemi) Türkiye'ye en fazla yatırım ilk Hollanda, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa olmak üzere 5 ülkeden gelmiştir. Sektörler bakımından incelendiğinde ise en fazla bankacılık, telekominikasyon, kimya, gayrimenkul danışmanlık hizmetleri ve yatırım ortaklığıyla, cam, seramik, çimento gibi minerallerle ilgili ürünler olmuştur. Bankacılıkta birleşme ve devralmalarla 3.7 milyar dolar doğrudan yatırım girişi sağlamıştır.''

  • ANKARA

    CAZİBEMİZ ARTTI

    Bin büyük şirketin yöneticileriyle, her yıl yapılan anket sonucunda yatırımlar açısından cazibesi en yüksek 25 ülke belirlendiğini anlatan Babacan, bu endekste Türkiye'nin 2003 yılında 24. sırada iken, 2005 yılında 13. sıraya yükseldiğini bildirdi. Babacan, rekabet gücü endeksinde ise Türkiye'nin 2003 yılındaki 56.sıradan, 2005 yılında 48. sıraya yükseldiğini kaydetti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi