T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
6 5 7 ' L İ L E R A İ L E S İ | 6 MAYIS 2006 CUMARTESİ | ||
|
Zam ve tazminat kararnamesi dün yayımlandı
Memurlara ne miktarda zam ve özel tazminatı ödeneceğini belirleyen Bakanlar Kurulu Kararı 05 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kararnameyle, geçen yıl yürürlüğe konulan 2005/8501 sayılı Kararname de yürürlükten kaldırılmıştır. Bu kararname 31 Mart 2006 tarihinden bu yana beklenmekteydi. 31 mart 2006 tarihinde, ek ödeme almayan memurlara 40+40 zammının verilmesine imkan sağlayan Kanun, Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Bu Kanunda, 40+40 zammına ek olarak bazı hizmet sınıflarında yer alan memurlara 100 YTL ile 153 YTL arasında ek ödeme yapılmıştı. Ancak bu 100 YTL ile 153 YTL arasında ek ödemelerin verilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyordu. İşte bu karar ile 31 Mart 2006 tarihinden bu yana beklenen bu ek ödemeler alınabilecek.... İşte detaylar... 1- İmamlara ve diyanet memurlarına 100 YTL Kararname ile 15/04/2006 tarihinden geçerli olmak üzere Din Hizmetleri Sınıfında yer alan personel ile Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan genel idare hizmetleri sınıfında personelin maaşları, aylık 100 YTL tutarında arttırılmıştır. Ödemenin ikinci kısmı yani genel idare hizmetleri sınıfında yer alan 100 YTL'lik ek ödeme sadece Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan personel içindir. Diğer kurumlarda çalışan GİH personeli bu ek ödemeyi alamayacaktır. 2- Polislere ve bekçilere ek ödeme 15/04/2006 tarihinden geçerli olmak üzere emniyet hizmetleri sınıfında yer alan personele 100 YTL tutarında, bekçilere ise 80 YTL tutarında aylık özel hizmet tazminatı artışı yapılmıştır. 3- Teknik personele 12 YTL ile 153 YTL arasında ek ödeme 15/04/2006 tarihinden geçerli olmak üzere; - Başmühendis ve Başmimarlara 153; - En az 4 yıllık yükseköğrenim görenlerden; Yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, şehir plancılarına, 1-4 derece arasında yer alanlar için 141, diğer derecelerde yer alanlara 129, -En az 4 yıllık yükseköğrenim görenlerden; Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, bölge plancısı, arkeolog, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi olanlarla, 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna göre teknik öğretmen unvanı alanlara 1-4 derece arasında yer alanlar için 60, diğer derecelerde yer alanlara 48, - Diğer mesleki teknik yükseköğrenimlilerden 1-4 derece arasında yer alanlar için 40, diğer derecelerde yer alanlara 32, - En az iki yıl süreli mesleki teknik yükseköğrenim görmüş olan yüksek teknikerler, teknikerler ile tütün eksperlerinden 1-4 derece arasında yer alanlar için 40, diğer derecelerde yer alanlara 32, - Lise üzerine en az 2 yıl mesleki teknik kurs görenlerden 1-4 derece arasında yer alanlar için 24, diğer derecelerde yer alanlara 20, - Lise dengi mesleki teknik öğrenim görenlerden; 1-4 derece arasında yer alanlar için 16, diğer derecelerde yer alanlara 12, YTL'lik aylık maaş artışı yapılmıştır.
4- Veterinerler a- Veteriner Sağlık Teknikerleri ve Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin maaşı aylık 20,3 YTL arttırılmıştır. Bu artış 01/01/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur. b- Uzman veteriner hekim ve veteriner hekimlerden birinci bölgede çalışanların maaşı 28, ikinci ve üçüncü bölgede çalışanların 40, dördüncü bölgede çalışanların 80, beş, altı ve yedinci bölgede çalışanların maaş ise 100 YTL tutarında arttırılmıştır. Bu tutarların 20 YTL'lik bölümü zam puanı olup, 01/01/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur. Kalan miktarlar özel hizmet tazminatı artışı olup, 15/04/2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Yüzbinlerce işsiz varken memurlar da KPSS'ye alınıyor Bu yıl KPSS'ye ikiye ayrılmıştır. KPSS, lisans mezunları ve mezun olacakları için Temmuz ayında, önlisans veya ortaöğretim (lise ve dengi) mezunları veya mezun olacakları için Eylül ayında yapılacaktır. 1 milyon aşkın işsiz aday şuan bu sınava hazırlanmaktadır. KPSS, kamuoyunda hep, ilk defa memurluğa alınacaklar olarak bilinmektedir. Zaten yönetmeliğin adı da "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik" şeklindedir. Ancak, Devlet Personel Başkanlığı'nın genişletici yorumlarıyla 657'ye tâbi memurlar ile KİT'lerde çalışan sözleşmeliler de sınava girebilmektedir. Diğer taraftan, birçok kamu personeli, yerleştirme sonrasında muvafakat alamadığı için kadrolar boş kalmaktadır. 1 milyonu aşkın işsizin KPSS'ye girerek memur olmaya çalıştığı ülkemizde, kamu personelinin hem sınava alınması ve hem de sınav sonrasında kadroların boş bırakılması doğru bir uygulama değildir. Olayın mevzuattaki durumu "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliği"nin amacı daha ilk maddesinde şu şekilde belirtilmiş durumdadır: "Bu Yönetmeliğin amacı, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmektir." Ancak uygulamadan sorumlu kuruluş olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN'e bağlı Devlet Personel Başkanlığı, verdiği görüşlerde sınava girebileceklerin kapsamını genişletmiştir. Yani uygulamanın dayanağı Devlet Personel Başkanlığı'nın içtihatlarıdır. Bu işlemin zararları nedir? Kamu personeli olarak çalışanlar KPSS'ye girmekte daha sonra da yerleştirmelere katılmaktadır. Memur olarak çalışan bir kişinin başka bir memur kadrosuna geçebilmesi için çalıştığı kurumdan muvafakat alması yani onay alması gerekmektedir. Ancak çalışılan kurum, memura ihtiyacı olduğu için, bu tür taleplere olumsuz bakmakta ve muvafakat vermemektedir. Bazen de yerleştirme yapılan kamu kurumu, ÖSYM aracılığı ile yerleşen kişinin memur olduğunu öğrenmesi halinde, çalışılan kamu kurumundan muvafakat istememektedir. Bu halde, çalışan memur istifa edip geçemediği için, atama yapılmamaktadır. Ancak her iki durumda da kadrolar boş kalmaktadır. Olan bir milyonu aşkın işsiz adaya olmaktadır. Çünkü boş kadroya atama yapılma ihtiyacı hissedilmesine rağmen kurumların yanlış kararları nedeniyle kadrolar boş kalmaktadır. Memurlar neden KPSS'yi tercih etmektedir? Aslında, memurların unvan değişikliği ve kurumlar arası naklen atamaları için belirli standartlar oluşturulmuş olsa, bunların hiçbirine gerek kalmayacaktır. Ama on yıllardır gelen süre sistem hiçbir değiştirilmeden aynen devam ettirilmektedir.
1- Memurlar, unvan değişikliği istiyor: Memurların kurum içinde unvan değiştirebilmesi için unvan değişikliği yönetmeliği bulunmaktadır. Bu yönetmeliğin çalıştırılması halinde bir çok memur KPSS'yi kullanmadan kendi kurumu içinde unvanını değiştirebilecektir. Ancak, objektif bir yöntem olduğu için, kurumlar unvan değişikliği sınavı açma yoluna gitmemektedir. 2- Memurlar, kurumlar arası nakil istiyor: Kurumlar arası naklen geçişler ise ne yazıkki subjektif değerlendirmelere açıktır. Sadece MEB ve Sağlık Bakanlığı bu konuda objektif bir yol benimsemiştir. Bu tür talepleri MEB genel bir ilan yoluyla, Sağlık Bakanlığı ise yılın belirli dönemlerinde yaptığı kur'a ile yürütmektedir. Ancak bu sorun çok daha derindir. Memurların bir kurumdan başka bir kuruma geçme ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Bunun da en güzel yolu kurumlar arası ücret farklılığının kaldırılmasıdır.
|
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Kültür |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |