T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 9 MAYIS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İşçileri kadar olamadılar

İşadamı, serbest meslek erbabı ve rant geliri elde edenlerin yüzde 53'ü açlık, yüzde 89'u da yoksulluk sınırının altında gelir beyan etti. Kuyumcusu, fırıncısı, deri tüccarı hatta mensucat sanayicisi bile işçisi kadar kazanamamış

Artık mazeretiniz kalmadı
aklınızı başınıza alın

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, vergi oranlarının da düşürüldüğünü hatırlatarak mükellefleri uyardı: "Artık mazeretiniz kalmadı. Aklınızı başınıza alın." Gerek vergi denetimlerinde, gerekse beyanlarda ortaya çıkan uyumsuzluk ve çarpıklıkların en fazla 1-2 yıl devam edeceğini kaydeden Arıoğlu, şunları söyledi: "Bizim projeksiyonlarımıza göre bu tablo 2008'den itibaren tersine dönecek. Çünkü, vergi denetimlerinde çok değişik teknikleri uygulamaya koyuyoruz. Veri Ambarı'mız sürekli güçleniyor. Artık mükellef bazında da çok daha fazla bilgiye sahibiz. Ayrıntılı analiz yapabiliyoruz. Gerek kayıt dışı ile mücadele, gerekse denetimlerimiz, bir süre sonra herkese şunu gösterecek. (Yapanın yanına kalmıyor. Maliye, vergi kaçıranların yakasına yapışıyor.)"
Vergi denetim sonuçlarından sonra Mart ayında verilen gelir vergisi beyannameleri de, vergideki çarpıklığı bir kez daha gözler önüne serdi. Alınan bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2005 gelirleri için verilen vergi beyannameleri üzerinde yaptığı değerlendirmeye göre işadamları, serbest meslek erbabı, zirai kazanç sahipleri ve rantiyecilerin yıllık ortalama geliri 7 bin 570 YTL, aylık ortalama geliri de 631 YTL olarak hesaplandı. Gelir vergisi bildirimlerine göre, Türkiye'de en fazla parayı noterler, eczaneler, sanatçılar, deterjan sanayicileri ile yeminli mali müşavir ve muhasebeciler kazanıyor. Yapılan beyanlara göre, noterler, her ay ortalama 22 bin 286 YTL, eczaneler 4 bin YTL, sanatçılar ise 3 bin 900 YTL kazandı. Aylık ortalama gelir, deterjan sanayicileri için 2 bin 652 YTL, yeminli mali müşavir ve muhasebeciler için de bin 918 YTL olarak hesaplandı.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA KAZANAN PATRONLAR!

Gelir İdaresi'nin değerlendirmesine göre beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin yüzde 53'ünün aylık ortalama geliri açlık, yüzde 89'unun aylık geliri de yoksulluk sınırının altında kaldı. Türk İş'in son hesaplamalarında açlık sınırı 561,76 YTL, yoksulluk sınırı da bin 829,84 YTL olarak verildi. Beyanlarındaki rakamlara göre, deterjan ürünlerinin ticaretini yapanlar ayda ortalama 215 YTL, dericiler 218 YTL, lokantalar 260 YTL, mobilyacılar 284 YTL, bakkal ve süpermarketler 309 YTL, un fabrikatörleri 312 YTL, seyahat ve turizm işletmeleri 321 YTL, mensucat sanayicileri 339 YTL, fırınlar 464 YTL, kuyumcular da 526 YTL gelir elde etti. Aynı şekilde diş hekimlerinin aylık ortalama geliri 550 YTL, otel sahiplerinin 640 YTL, elektrikli ev aletleri imal eden sanayicilerin 655 YTL, demir çelik sanayicilerinin 882 YTL, bina-inşaat müteahhitlerinin 989 YTL, doktorların bin 354 YTL, avukatların da bin 393 YTL düzeyinde seyretti.

ASGARİ ÜCRETTEN AZ GELİR BEYANI

45 meslek grubundan 23'ünde ise ortalama kazançlar, asgari ücretlinin altında kaldı. Asgari ücretli kadar bile gelir beyan etmeyen meslek gruplarının arasında, kuyumcular, fırınlar, deri ticareti yapanlar, mensucat sanayicileri, deri imal edenler, konfeksiyon imalatçıları, inşaat malzemesi satanlar, seyahat ve turizm işletmeleri, un imalatçıları, mobilyacılar ve lokantalar da yer aldı.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi