T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 9 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gerekirse kura da müdahale ederiz

Faizleri, beklentilerin de üzerinde 1.75 puan birden arttıran Merkez Bankası, gerekirse kura da müdahale edecek. Başkan Yılmaz, "Yaptığımız yoldan çıkmak üzere olan arabayı tekrar rotaya sokmak" dedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun olağünüstü toplantısında piyasaların beklentisinin de üzerinde faizleri 1.75 puan birden arttırmasının ardından, dış piyasalardaki faiz baskısı karşısında gerekirse kura da müdahale edeceği açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, uluslararası piyasalardaki faiz oranları arttığı sürece faiz baskısının devam edeceğini belirterek, faiz artışıyla ilgili aldıkları kararın sonuçlarını gözleyeceklerini, gerekirse kura müdahale edebileceklerini belirtti. Yılmaz, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) ile Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen "Para Politikaları" konulu toplantıda yaptığı konuşmanın ardından, Para Politikası Kurulu üyeleriyle birlikte işadamlarının sorularını yanıtladı.

YAPILMASI GEREKENİ YAPTIK

Enflasyon hedeflemesinin hükümetle birlikte yapıldığını, uygulamanın Merkez Bankası'nın kontrolü altında olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: "Bugün itibarıyla enflasyon hedefinin değiştirilmesi veya revize edilmesi söz konusu değil. Ama öngörülenin üstünde gerçekleşeceği de bir gerçek. Sık sık hedef değiştirmek doğru bir şey değil. Biz mümkün olduğu kadar politikalarımızda tespit edilen hedeflemelere yakınsamayı sağlayacağız. Son aldığımız faiz arttırımı kararıyla, mümkün olduğu kadar enflasyon hedefine yaklaşmaya çalışıyoruz. Yeni bir faiz arttırımı olacak mı? Elimizdeki veri setinden hareketle yapılması gerekenleri yaptık. Beklenmedik bir durum olursa, önümüze çıkan veri setinin gereğini yaparız. Dışarıda faiz arttırımları olduğu sürece bizim üzerimizdeki baskı devam edecektir. Aldığımız kararın etkisini gözleyeceğiz. (Kura müdahale söz konusu değildir) demiyoruz. Gerekirse kura müdahale de edilebilir. 60 milyar dolar rezervimiz var. Merkez Bankası, döviz piyasasındaki oluşumları gözleyecektir. Eğer gerekirse, döviz piyasasına müdahale edecektir. Fakat bunun zamanı, zemini ve hangi ortamda, yapılacağı yaşanacak olaylara bağlıdır." Faiz arttırımında geç kalındığına yönelik eleştirilerle ilgili olarak Yılmaz, Japonya gibi likidite kaynağı konumundaki ülkelerin merkez bankalarının ardarda faiz arttırımına gittiğini kaydederek, "Onların nereye gideceği yönünde bir fikir sahibi olmamız gerekiyordu. Acele etmememiz gerekiyordu. Bunun için faiz artırım kararını geç açıkladık" yanıtını verdi.

BU ASLA KRİZ DEĞİL

Yılmaz, son dönemde yaşanan dalgalanmayı kriz olarak yorumlayan bir iş adamının sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bu asla kriz değildir. 2001 ile kıyaslandığında o kadar çok fark var ki bankaların açık pozisyonu düşük. Sıkı maliye politikası var. Bu kadar yapılan yapısal değişikler var. Dolayısıyla bunun adına kriz demek haksızlık olur. Olan, uluslararası likidite koşulları nedeniyle yolunda hareket eden arabanın rotasının gevşemesidir. Yaptığımız faiz ayarlaması, yoldan çıkmak üzere olan arabayı tekrar rotaya sokmaktır. Buna kriz demek mümkün değil."

  • İZMİR

    TMSF'yi banka gibi görüyorum, dövizi ister alır ister satar

    TMSF'nin döviz alım satımına Merkez Bankası'nın müdahale edip etmeyeceği ile ilgili Yılmaz, TMSF'nin kendileri için ticari bir bankadan farklı olmadığını, uygun gördüğü seviyeden döviz alıp satabileceğini, (Buna izin vermeyiz) deme gereğini duymadıklarını ifade etti. Yılmaz, yabancıları Türk bankalarının satın almasının yabancı sermayenin Türkiye ekonomisine güveninin bir göstergesi olduğunu, bunun pozitif bir gelişme olduğunu dolayısıyla bir endişelerinin olmadığını da dile getirdi.


    Bu kadar bekliyorduk

    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) International Başkanı Aldo Kaslowski, Merkez Bankası'nın faiz arttırım kararına ilişkin olarak, "Bu kadar bekliyorduk" dedi. Kaslowski, faiz arttırımının, dengeler için alınan tedbir olduğunu belirterek, "FED veya Avrupa Merkez Bankası bunu yapmışken, Türkiye Merkez Bankası'nın da yapması doğaldır" dedi.

    Merkez dişini gösterdi

    Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Merkez Bankası'nın çok daha tesirli bir arttırım oranı seçtiğini belirterek, "Doğru da olduğu görünüyor. Çünkü bu bile büyük bir şok etkisi yapamadı. Küçük bir oran artırsalardı, birkaç kez daha arttırım yapacaklardı" dedi.

    Bağımsızlık sinyali

    JP Morgan Türkiye Baş ekonomisti Yarkın Cebeci, Merkez Bankası'nın para politikası açısından enflasyonla mücadelede ne gerekiyorsa yapılacağının çok güçlü bir sinyal verdiğini söyledi. "Aynı zamanda Merkez'in 'Ben işime politikacıları bulaştırmam, doğru bildiğimi yaparım' şeklindeki bir bağımsızlık sinyalidir" diyen Cebeci, piyasaların beklediğinden de cesur bir mesaj olduğunu ifade etti.

    Fırsatçıya yarayacak

    Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ali Özkan, Merkez'in faiz kararını, yatırım ve üretim maliyetlerini aşırı derecede arttıracak, piyasada birtakım fırsatların elini kuvvetlendirecek bir faiz yarışı olarak değerlendirdi.

    Durgunluğa dikkat

    MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, yüksek faiz kararının, finansman maliyetlerinde artış ve iç satışlarda durgunluğa yol açabileceğine dikkat çekti. Bolat, "Türkiye'nin tek sorunu enflasyonu düşürmek mi, yoksa bunun yanında büyümeyi, ihracatı ve istihdam artışını gerçekleştirmek mi?" diye konuştu.

    Halkın alım gücü etkilenir

    Anadolu Aslanları Sanayici ve İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, faiz artışının uluslararası lobilerin baskısı sonucu alındığını belirterek, "Faiz arttırımı, başka dengeleri ve özellikle geniş halk kesimlerinin ekmeğini olumsuz etkileyecektir" dedi.

    Ek adımlar önemli

    İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Kerem Alkin, faiz artışının tek başına bastırmaya yeterli olmadığını söyledi. Alkin, "İMF ile ilişkilerin rayında gitmesi ve AB ile ilgili somut adımlar da önem kazanıyor" dedi.

    Haziran'da zam yok

    Boydak Holding Başkan Vekili Mustafa Boydak, kısa vadede faiz enstrümanını kullanmanın doğru olabileceğini, ancak piyasalar stabil hale geldikten sonra faiz düşüşü beklediklerini ifade etti. Grup olarak Haziran ayında zam yapmayacaklarını söyleyen Boydak, Temmuz'da duruma bakacaklarını söyledi.


  • Unakıtan: Yerinde bir karar, takdir ediyorum
  • Tüzmen: Demek ki böyle kararlar da alınabiliyor
  • Tıktık: Gereği yapıldı
  • Avrupa 0.25 puan yükseltti

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi