|
|
İşçi, Bağ-Kur ve memur emeklisinin maaşları açlık sınırının altında kaldı. Dört kişilik bir ailenin ocak ayında yapması gereken zorunlu aylık gıda harcaması tutarı 401 milyon 369 bin liraya yükselirken emekli maaşları bu rakamın altında kaldı. Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre, ocak ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken ve "açlık sınırı" olarak nitelendirilen zorunlu gıda harcaması tutarı, bir önceki aya göre 21 milyon 313 bin lira artışla 380 milyon 56 bin liradan 401 milyon 369 bin liraya yükseldi. Araştırmaya göre, zorunlu gıda harcaması tutarının yanı sıra ulaşım, giyim, sağlık, eğitim gibi zorunlu ihtiyaçlar için yapılan ve "yoksulluk sınırı" olarak nitelendirilen harcama tutarı ise ocak ayında bir önceki aya göre, 65 milyon lira artışla 1 milyar 155 milyon liradan 1 milyar 220 milyon liraya çıktı. Türk-İş araştırmasında, aylık gıda harcaması tutarında 1 yılda yüzde 44,9 oranında artış olduğu belirtilerek, insanca yaşayabilmek için 5,4 asgari ücretin gerekli olduğu bildirildi. Yoksulluk sınırında son 6 ayda 204 milyon lira artış olduğu vurgulanan araştırmada, buna karşın aynı dönemde net asgari ücretteki artışın 42 milyon lira düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi. Araştırmada, Temmuz 2002'de 293 milyon 230 bin lira olan hizmetli görevlisinin maaşının bugün 424 milyon 340 bin lira olduğuna işaret edilerek, bu maaşın açlık sınırını ancak aşabildiği belirtildi.
Memur emeklisine aylık ödeme geliyor
Öte yandan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yakın bir tarihte Emekli Sandığı'nın da SSK ve Bağ-Kur gibi emekli maaşlarını her ay ödeme uygulamasına geçebileceğini bildirdi. Memur emeklilerinin aylık ödemelerinin ayın 1'i ile 5'i arasında dağıtıldığını kaydeden Unakıtan, sözkonusu ödemelerin her ayın 6. ve 7. günlerine de yayılması konusunda çalışmalar yapıldığını anlattı. Emekli Sandığı'nın, maaş kuyruklarını ortadan kaldırmak amacıyla 60 yaşın üzerindeki emeklilerden isteyenlere aylıklarının evde ödenmesi uygulamasını da başlattığını anımsatan Unakıtan, "Emekli Sandığı ayrıca, sadece Ziraat Bankası ile ödeme yaparken,Vakıfbank, Halkbank, Oyakbank ve son olarak da Pamukbank ile protokol imzalayarak bunları da sisteme dahil etmiş ve PTT merkezlerinde ödemeyi de hayata geçirmiş bulunmaktadır."
Sağlık ocaklarında yüzde 20 indirim
Bu arada Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı çalışanların sağlık ocaklarından aldıkları muayene, tetkik, tahlil ve tedavi hizmetleri karşılığında verilen ücretlerde yüzde 20 indirim yapıldı.
'En düşük maaş 695 milyon olsun'
Türkiye Kamu-Sen tarafından Bakanlar Kurulu üyelerine mektup gönderilerek, en düşük memur maaşının net 695 milyon lira olması istendi. Genel Başkan Bircan Akyıldız ve Genel Toplu Görüşme Sekreteri Nazmi Güzel'in imzalarıyla gönderilen mektupta, çalışanların beklentisinin, ''IMF politikalarında yer almayan sosyal politikalar uygulanarak, kamu görevlilerinin enflasyon ve hayat pahalılığı cenderesinden kurtarılması'' olduğu bildirildi. DİE verilerine göre açlık sınırının 501 milyon 990 bin lira olduğu öne sürülen ve 741 bin kamu görevlisinin açlık sınırının altında maaş aldığı kaydedilen mektupta, bekar ve çocuksuz en düşük memur maaşının net 695 milyon lira olması istendi. Sosyal haklarda da iyileştirme yapılması talep edilen mektupta, günün koşullarında değerini yitirmiş sosyal haklarda ivedilikle düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi. Türkiye Kamu-Sen'in mektubunda, zorunlu tasarruf ana para ve nemaların ödenmesi konusunda belirsizliğin spekülasyonları artırdığı da belirtildi.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |