|
|
Yol rantı suya düştü Bayındırlık Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı ihalelerinden nemalanan küçük bir müteaahhit grubu, menfaat musluklarının kapatılması üzerine harekete geçti.
Bakan Zeki Ergezen aleyhinde yapılan kampanyanın, Ergezen'in yıpratılarak görevden alınmasını gerçekleştirmek amacına yönelik olduğu kaydediliyor. Bayındırlık Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı ihalelelerinden nemalanan küçük bir müteaahhit grubu, AK Parti Hükümeti'nin iş başına gelmesinin ardından menfaat musluklarının kapatılması üzerine harekete geçti. Önceki hükümetler döneminde kurdukları ihale düzeninin göreve gelen bakanlar tarafından bozulmasından paniğe kapılan grubun, milletvekilleri nezdinde kulis faaliyetlerinde bulundukları öğrenildi. DSİ'deki menfaat çarkının durdurulmasından sonra Bayındırlık Bakanlığı'nda da benzer önlemler alınması, ANAP'a yakınlığıyla bilinen müteahhit grubunu tedirgin etti. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in göreve başladıktan sonra yapılan araştırmalar sonucunda, bakanlığa iş yapan küçük bir grubun haksız şekilde kollandığı ortaya çıktı. ANAP döneminde yapılan atamalar gözden geçirildi. Bakanlığın aldığı önlemler nedeniyle çarklarına çomak sokulan müteaahhitlerin, aralarında anlaşarak milletvekilleri nezdinde kulis faaliyetleri sürdürme kararı aldıkları öne sürülüyor. Bakan Ergezen aleyhinde yapılan kampanyanın, Ergezen'in yıpratılarak görevden alınmasını gerçekleştirmek amacına yönelik olduğu kaydediliyor. Bayındırlık Bakanlığı'na iş yapan 250 kadar müteaahhit ve taşeron firmadan 10-15 kadarının son dört beş yıldır, bakanlığın yatırım ödeneklerinin büyük bölümünü paylaştıkları belirtiliyor. Yatırım ödeneklerinin adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını belirten kaynaklar, "TCK Genel Müdürlüğü'ne iş yapan 10-15 kadar firma yıllık 1 milyar dolarlık yatırım ödeneğinin neredeyse yüzde 60-65'lik kısmını kendi taahhütleri altındaki projelere tahsis ettirip kullanmaktadır. Bu projelerin toplam uzunluğu 1000-1100 km. Diğer taraftan toplam yatırım ödeneğinin yüzde 30-35'i ise 230-240 firmanın taahhüdü altındaki projelere aktarılıyor. Bu firmaların uhdesindeki yol işinin hacmi ise 25-26 bin km'yi buluyor. Her müteahhite 5 milletvekili "Bakan Ergezen göreve geldikten hemen sonra bu çarpık ihale düzenini bozdu, uygulamaları durdurdu, zaten çok sınırlı olan yatırım ödeneğinin adil biçimde dağıtılmasını sağlayacak önlemler aldı" diyen kaynaklar Bakan Ergezen'in önceki ihale düzeninin parçası olan yönetici kadrosunu dağıttığını ifade ettiler. Aynı kaynaklar, küçük menfaat grubunun Bakan Ergezen aleyhinde karalama kampanyası başlattıklarını belirtiyorlar. Buna göre Bakan Ergezen'in görevden alınmasını sağlamak için her müteaahhit en az beş milletvekili nezdinde yoğun bir kulis faaliyeti gerçekleştiriyor, iş yaptıkları yörelerin milletvekillerini yatırımlar duracak diyerek etkileyerek yanlarına çekmeye çalışıyor. DPT kriterlerine uyulmadı
Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesini DPT'nin belirlediğini ifade eden uzmanlar, yılda bir milyar doları bulan yatırım ödeneğinin kullanılmasının DPT tarafından belli kriterlere bağlandığını, ancak son beş yıldır bu kriterlere uyulmadığını vurguluyorlar. Genel müdürlüğe ayrılan ödenekten aslan payının 15 kadar firmaya gittiği, bu firmalara tahsis edilen ödeneklerin 240 firmaya dağıtılması halinde, 26 bin km'lik yol yapım ve bakımının 1.5 yıl içinde biteceği vurgulanıyor. Duyumlara göre yeni dönemde yatırım ödeneklerinin ülkenin ihtiyaçları ve devletin imkanları çerçevesinde düzenlenmesi için alınan önlemler bakanlıktan nemalanan grubu tedirgin etti. Çıkarlarına çomak sokulan grupta basın-yayın kuruluşları nezdinde etkili bazı işadamlarının yer aldığı ifade ediliyor.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv Bilişim | Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |