|
|
ÖMER ÇAKKAL
"Darulfunun'dan Günümüze Üniversite Yayıncılığı" adını taşıyan sergi, akademik yayıncılığın Türkiye'nin ilk yükseköğretim kurumu olan Darulfunun'dan bugüne kadar geçirdiği aşamalara ışık tutuyor. Üniversitenin kayıtları Projenin danışmanlığını Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Dölen yürütüyor. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi mezunu olan Prof. Emre Dölen, 1979 yılında İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde akademik göreve başlıyor. O yıllarda henüz Marmara Üniversitesi'nin kurulmadığını ifade eden Dölen, sonraki dönemde Akademi'nin Marmara Üniversitesi adını alması ile üniversitede kalıyor. Uzun bir dönemden beri bilim tarihi üzerine çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Dölen, serginin oluşumunu bu çalışmaların bir parçası olarak gördüğünü söyledi. Osmanlıca ve Türkçe diplomalar, kimlikler, öğrenci pasoları, yıllıklar, sınav kağıtları ve kayıt belgeleri gibi dökümanların yanısıra, döneme ait ders kitabı ve dergilerin yer aldığı sergide, bundan 100 yıl önce öğrenim görmüş öğrencilerin fotoğraflarını görmek de mümkün. Prof. Dölen bu durumu, "Yükseköğrenim hayatımızın atalarının bıraktığı kanıtlar bir araya getirilip, gelecek nesillerin istifadesine sunuldu" diye anlatıyor. Amaç gençler bilsin
Sergilenen eserlerin önemli bir kısmının Prof. Dr. Nuran Yıldırım ve kendi arşivinden alındığını kaydeden Dölen, çalışmanın amacını ise geçmişten bugüne üniversite hayatını özellikle gençlere göstermek olarak belirtiyor: "Türkiye'de üniversite yayıncılığı YÖK ile başlamadı. Ülkemize yüksek öğretmin temelleri, Sultan Abdulhamit'in kurduğu Darülfunu-nu Şahene'ye uzanıyor. Bu serginin amacı, Darülfunun'dan günümüze kadar üniversite yayıncılığı ve hayatı üzerine elde bulunan malzemeleri ortaya koymaktır."
Geçmişe belgeli seyahat
Sıraselviler'deki Bilgi Atölye'de 25 Nisan'a kadar açık olacak olan sergi, gezenleri geçmişe götürüyor. Özellikle yükseköğrenim eğitimi alanlara öğrencilik yıllarını hatırlatan sergide, döneminde öneme sahip bazı eserler de var. Örneğin, adları meşhur 147'ler olarak kalan akademisyenlerin, 1961 yılında üniversiteden uzaklaştırılmasına dair orjinal belge, serginin demirbaşlarından. Takım elbise ile deniz gezisine çıkan öğrenciler ise, geçmişe nazaran günümüzde eğitim alan öğrencilerin ne denli şanslı olduklarını gözler önüne seriyor.
|
|
|