AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
DEHAP kararına jet onama

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, seçime girme yeterliliğini kazanmak için "sahte belge" düzenledikleri iddiasıyla ceza alan DEHAP yöneticileri ile ilgili kararı onadı.

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, DEHAP eski Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu ile parti yöneticileri Nurettin Sönmez, Ayhan Demir ve Veysi Aydın'ın, partiyi 3 Kasım seçimleri öncesinde yasal örgütlenmesini tamamlamış gibi göstermek için "resmi belgede sahtecilik'' yaptıkları iddiasıyla Ankara 2. No.'lu Ağır Ceza Mahkemesi'nden aldıkları 1 yıl 11 ay 11'er günlük hapis cezasını oybirliği ile onadı. Gerekçesi daha sonra yazılacak olan iki sayfalık kararla ilgili olarak, DEHAP avukatları, "karar düzeltme" isteyeceklerini, buradan da sonuç alınamazsa AİHM'ye başvuracaklarını belirttiler.

DEHAP 27 ilde örgütlenmiş

Mahkeme Mustafa Aydın, kararı açıklayarak, "İddia, savunma ve deliller yeterince değerlendirilmiş; vicdani kanı ve kanun maddelerinin sanıklara doğru olarak uygulandığı anlaşıldığından, sanık avukatlarının temyiz itirazları reddedilerek yerel mahkemenin kararının onaylanmasına oybirliği ile karar verilmiştir" dedi. DEHAP'ın 3 Kasım seçimleri öncesinde sadece 27 ilde örgütlendiğinin kanıtlandığını kaydeden Aydın, şöyle devam etti: "Sanıkların genel başkanı, genel sekreter, genel sayman ve kurucu üye olarak görev yaptıkları dönemlerde 08.12.1997, 19.01.1998, 02.02.1998, 27.11.2001, 12.01.2002 tarihlerinde 63 ilde teşkilatın kurulduğuna ilişkin yazı ve listeler ile yönetimde değişiklik yapıldığına dair gerçeğe aykırı bilgileri içiren belgeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yollamak, 03.10.2002 tarihinde aynı bilgileri yinelemek ve belgeleri de yollamak suretiyle, siyasi parti sicilinin bu şekilde oluşturulması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 01.08.2002 tarihinde bu bilgilerin Yüksek Seçim Kurulu'na resmi yazı ile bildirilmiş ve listelerle gönderilmiştir, oysa 03.05.2002 ve 03.11.2002'de ancak 27 ilde teşkilatlandıkları valilikler, cumhuriyet başsavcılıkları, il ve ilçe seçim kurullarının yanıt yazıları kesin biçimde kanıtlanmıştır."

ORD. PROF. Dr. SULHİ DÖNMEZER:

Ülkenin düzenli bir hükümete ihtiyacı var. Ekonomi düzelirken seçim sürecine girilmemeli. YSK, ülke yararına karar vermeli. Hukuk, toplumu perişan edecek şekilde yorumlanmaz.

PROF. Dr. YAVUZ SABUNCU:

Seçime yönelik bir başvuru olursa YSK bunu reddetmelidir. Çünkü YSK'nın, 3 Kasım seçimleri ile ilgili oyların yeniden sayımını veya oylarını iptal etme yetkisi yoktur. İtiraz süresi çoktan geçti.

DOÇ. Dr. SİBEL İNCEOĞLU:

Meclis'in kurulması o günkü hukuki düzende doğrudur. Dolayısıyla, YSK'nın, Meclis'in feshi anlamına gelebilecek bir yetkisi yoktur. Oyların yeniden dağıtılması seçmen iradesine aykırı.



30 Eylül 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED