T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'İdam' hukukçuları böldü

Hukukçular da Türk Ceza Kanunu'ndan idam cezasının çıkarılmasının Anayasa'ya aykırı olup olmayacağı konusunda ikiye bölündü.

İdam cezasının kaldırılması konusunda Anayasa değişikliği yerine Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılmasının gündeme gelmesi tartışmalara neden oldu. Hukukçular, TCK'dan idam cezasının çıkarılmasının Anayasa'ya aykırı olup olmayacağı konusunda ikiye bölündü.

Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, idam cezasının Anayasa'dan çıkartılması gerektiğini belirtti. İdam cezasının Anayasa'dan çıkartılmaması durumunda bazı sorunlar yaşanacağına dikkat çeken Prof. Dr. Alacakaptan, "Bu durumda Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu gündeme getirilebilir. Son çare olarak Türk Ceza Kanunu'nun değiştirilmesi ile idam cezası ortadan kaldırılabilir. Ancak ileride gelecek hükümetler Meclis'te savaş ve terör suçlarında idam cezasının yeniden getirebilirler. Sorunu kökten çözmek için Anayasa'nın 38. maddesi değiştirilmelidir" dedi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise Anyasa'nın 38. maddesindeki değişikliğe işaret ederek, şunları söyledi: "Bu maddede yapılan değişiklik ile idam cezası savaş ve terör suçları ile sınırlandırıldı. Anayasa'da bu suçlarda ille de idam cezası verileceğine dair düzenleme yok. Savaş ve terör suçlarında idam cezasının kaldırılmasına imkan tanındı.

Bu konuda yetki TBMM'nindir. Meclis isterse bu suçlarda idam cezasını kaldırır isterse kaldırmaz. TCK'dan idam cezasının kaldırılmasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne müracat edilmesi halinde Anayasa Mahkemesi'nin 'Bu konu Meclis'in takdirindedir. Meclis'in takdir yetkisi Anayasa Mahkemesi müdahele edemez' kararı verir."

İDAMI KALDIRACAK AİHS FORMÜLÜ

PROF Dr. İbrahim Kaboğlu ise idam cezasının kaldırılması konusunda yeni bir formül gündeme getirdi. Kaboğlu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6 No'lu Ek Protokolü'nün Türkiye tarafından imzalanmadığına dikkat çekerek, "İdam cezasının tümden kaldırılmasını düzenleyen bu protokolü Türkiye imzalarsa idam cezası tümden ortadan kalkar. Bu protokolün imzalanmasının uluslararası anlaşma olduğu için Anayasa'ya aykırılığı da iddia edilemez. Bu durumda idam cezası da otomatikman kalkmış olur" diye konuştu.

'TCK değişikliği yeterli'

İdam cezasının kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar, dün İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Devlet Bakanı Nejat Arseven'in katıldığı insan hakları eşgüdüm toplantısının da gündemindeydi. Adalet Bakanı Türk ve Arseven, terör suçlarında idam cezasının kaldırılmasının Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak bir düzenlemeyle mümkün olabileceğini açıkladılar. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Yücelen, Türk ve Arseven ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Adalet Bakanı Türk, terör suçlarında idam cezasının kaldırılmasının yasayla mı yoksa Anayasa değişikliğiyle mi mümkün olabileceği tartışmalarına açıklık getirdi. Türk, Anayasa'nın 38'inci maddesinin olumsuz bir yargıyı içerdiğini ve savaş, yakın savaş tehdidi ve terör suçlarında hakimin mutlaka idam cezası vereceği anlamı taşımadığını söyledi.

Türk, bu düzenlemeyle Türkiye'nin geniş bir açılım sağladığını savundu. Nejat Arseven de benzer görüşleri ileri sürdü. Arseven, Avrupa Birliği'nin idam cezası nedeniyle PKK ve DHKP-C'yi terör listesine almadığını belirterek, "Düzenlemeyi bir kişiye endekslemek çok yanlış. İdam cezası varoldukça, bütünlüğümüzü ve güvenliğimizi tehdit eden birçok suçluyu sırf bu yüzden alamıyoruz" dedi.

YILMAZ: AB SÜRECİNDE İDAMI HALLETMELİYİZ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, hükümet olarak AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamadan önce, idam cezası meselesini halletmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Yılmaz, CNN-Türk'te yayımlanan Manşet programında yaptığı açıklamada, AB'nin idam cezasını kesinlikle kalkması gereken bir uygulama olarak kabul ettiğini söyledi. Avrupa'daki bazı gelişmelerin Türkiye'yi bu cezayı uygulayan tek ülke konumunda bıraktığını belirten Yılmaz, bu nedenle hükümet olarak bu konuyu tekrar değerlendirdiklerini ve kısa vadeli bir hedef olmamasına rağmen, tam üyelik müzakerelerine başlamadan önce bu meseleyi halletmeyi amaçladıklarını kaydetti. Yılmaz, Kürtçe eğitim konusunda da şunları söyledi:

"Türkiye'de resmi dil Türkçedir. AB bizden, devletin kendi eğitim kurumlarında Türkçe dışında, Kürtçe olsun, Çerkezce olsun, ister Arapça olsun, başka bir dili öğretmesini istemiyor. Böyle bir talep yok. AB bizden, sadece bir bireysel hak olarak herhangi bir dili öğrenmek isteyen kişilerin önündeki engelleri kaldırmamızı istiyor." Türkiye'de bir dilin öğrenilmesi konusunda yasal bir engel bulunmadığını, ancak uygulamada bazı zorlukların çıkartıldığını belirten Yılmaz, AB'nin istediğinin, "hiçbir ayrım yapmadan, hiçbir dili hor görmeden bu engellerin kalkması" olduğunu bildirdi.

SP'DEN DE HÜKÜMETE DESTEK ÇIKMADI

SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, idam cezası konusunda hükümetin yanında yer almayacaklarını bildirdi. Bekaroğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, 19 Şubat'ın ekonomik krizin patlak verdiği günün yıldönümü olduğunu anımsatarak, "Krizin maliyeti henüz hesaplanamadı. Böyle bir krize sebebiyet veren hükümet ne yazık ki hâlâ iş başındadır ve üzücü olan 'bizim alternatifimiz yoktur' diyor" dedi. Bekaroğlu, son günlerde idam cezasının ülkenin gündemini meşgul ettiğini de belirterek, "Hükümet bu sorunu kendisi çözsün. SP, idam tartışmalarında hükümetin yanında yer almayacak" diye konuştu. Bekaroğlu, Irak'a yönelik tavrı nedeniyle Dışişleri Bakanı Cem'i izlemeye aldıklarını da söyledi.

 
Verheugen'den 'Fogg' resti
AB Komisyonu, Karen Fogg ve Türkiye'deki diğer personelinin güvenliğinin sağlanmasını istedi. Komisyon, "Gerekirse biz önlem alırız" mesajını iletti.
Erdoğan: AK Parti herkese kucak açtı
'Türkiye gerçek müttefikimiz'
ABD'li parlamenterler, Ankara'ya "En iyi müttefikimiz" iltifatı yaparken Başbakan Ecevit, Irak'la ilgili kaygılarını anlattı.
IRAK'A KARŞI ÜÇLÜ SENARYO
312 mağdurları ne yapacak?
TCK 312'den daha önce ceza alan kişilerin ne yapacakları tartışması tekrar gündeme geldi.Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanması daha önce bu maddeden ceza alan kişilerin yeniden yargılanma talebinde bulunup bulunmayacaklarını gündeme getirdi. AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan ve kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın hukukçu kurmayları, 'iade-i muhakeme'ye gerek olmadığını düşünüyorlar. Konu, Anayasa Mahkemesi'nin açıklayacağı gerekçeli karardan sonra partinin yetkili organlarında karara bağlanacak. Erdoğan'ın avukatı Hayati Yazıcı, başvuru yapılmasına gerek olmadığını belirtiyor. TCK'nın 2. maddesinin konuya açıklık getirdiğini dile getiren Yazıcı, "Ceza alınmasına neden olan madde yapılan değişiklikle ortadan kaldırıldı. Bu durumda ceza, sonuçları itibariyle ortadan kalkmış oldu" dedi. Erbakan'ın ise hukukçuları ile yapacağı değerlendirme toplantısından sonra karar vereceği öğrenildi. SP Trabzon Miletvekili Şeref Malkoç, "Erbakan'ın aldığı ceza bütün sonuçları ile birlikte ertelenmiş ve ortadan kaldırılmıştır. İade-i muhakeme talebinde bulunmasına gerek yoktur" dedi. "İşlendiği zamanın kanununa göre cürüm veya kabahat sayılmayan fiilden dolayı kimseye ceza verilemez. İşlendikten sonra yapılan kanuna göre cürüm veya kabahat sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz. Eğer böyle bir ceza hüküm olunmuşsa icrası ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkar. Bir cürüm veya kabahatin işlendiği zamanın kanunu ile sonradan neşir olunan kanunun hükümleri birbirinden farklı ise failin lehine olan kanun tatbik ve infaz olunur."
DYP: İktidarın stepnesi değiliz
DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan, DYP'nin, MHP'nin idam konusundaki duruşunun yol açacağı boşluğu doldurma gibi bir misyonu olamayacağını söyledi. Ercan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, idam cezasının kaldırılması girişiminin riskle karşı karşıya olduğunu belirterek, "DYP, iktidarın ne zamkıdır ne de stepnesidir. MHP'nin idam konusundaki duruşunun yol açacağı boşluğu doldurma gibi bir misyonumuz olamaz. İktidar, uyumsuzluğun veya iç kaçağın akıbetine katlanmalıdır. İstifayı beceremeyenlerin, uyum çatlaması ile gitmeleri mukadder görünmektedir" dedi. Ercan, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, "terör suçlarında idam cezasının kaldırılması için Anayasa değişikliğine gerek bulunmadığı" yönündeki görüşüne de katılmadıklarını bildirdi.

20 Şubat 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED