T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Deriyi emin yere verin

İstanbul Müftüsü Taş, kurban derilerinin, nereye gideceğinden emin olduğumuz hayır kurumlarına verilmesi gerektiğini belirtiyor.

İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, kurban kesme şartlarını sıralarken, kurban derisinin "neticesi belli hayır kurumlarına" verilmesini tavsiye ediyor. Taş, kesilecek kurbanın özelliklerini şöyle özetliyor: "Bir kişi adına bir yaşındaki koyun ve keçiden, yedi kişiye kadar iki yaşındaki sığırdan, beş yaşındaki deveden Bayram'ın ilk üç gününde boğazlanan ve etinin üçte biri fakirlere, üçte biri yakınlara, üçte biri ev halkına bırakılan, 'derisi' neticesi bilinen 'hayır kurumları'na tasadduk edilen veya evde kullanılmak üzere bırakılan hayvanlar." Kurban kesmenin, hür mukim, müslim, akıl ve bülûğ, ihtiyacından fazla olarak en az 80.18 gr. altına sahip olan zengin kimselere vacip olduğunu anlatan Taş, bayram arefesinde, sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindiye kadar 23 vakitte farz namazlarından sonra "Teşrik Tekbirleri" getirileceğini de hatırlattı.

"Gönülleri ferahlatıyor"

Taş, Kur'an'daki "Kurbanlıkların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır. Allah'a varacak olan ancak sizin O'nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir." ayetini hatırlatıyor. Peygamber ümmetinin, "gönül hoşluğu ile, Allah'tan sevap umarak kurbanını kesmesi halinde, kurbanın, onun için ateşten bir perde olduğu" müjdesini kaydeden Taş, dargınların barışmasının da önemine değiniyor.

KURBAN ALLAH RIZASI İÇİN KESİLİR

Nezir kurbanı: Allah'a ibadet kasdıyla ve Allah rızası için mübah bir fiili yapmayı kararlaştırma, adama, adak, adanılan şey. Kişi, nezretmekle vacip olmayanı nefsine vacip kılmış olur. Kur'anda bu sorumluluk şöyle ifade edilir: "Nezredenler nezirlerini îfâ etsinler." Nezir kurbanının etini, nezreden yiyemeyeceği gibi, eşi, babası, anası, dedeleri, evladı, torunları da yiyemezler.

Akîka kurbanı: Çocuğu olanların kestiği kurban. Akîka, İslâmî adı Nesike'dir. Doğan çocuğun başındaki ana tüyü olan "akîka", o kurbana isim olmuştur. Bu kurban, çocuğun doğduğu günden bâliğ olacağı güne kadar kesilebilir. Yedinci günü kesilmesi efdaldir. Bu kurbanın etinden hem ev sakinleri yer, hem dağıtılır.

 
Hacı adayları Arafat yolunda
Kutsal topraklarda bulunan ve hac için ihrama giren hacı adayları kafileler halinde bu günden itibaren akın akın Arafat'a çıkacaklar.
İSTANBULLULAR BAYRAMDA EVDE
Ekonomik kriz geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbulluları Kurban Bayramı'nda eve hapsetti. Ekonomik kriz, şehirlerarası otobüs seferlerini de olumsuz yönde etkiledi. Önceki yıllarda Kurban Bayramı'nda günde ortalama 3 bin 500 araç Anadolu'nun değişik yerlerine sefer ederken, bu yıl bu rakam 2 bine düştü. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)'da ekonomik krizden nasibini alan kuruluş arasında. İDO ek sefer sayısını geçen yıla göre yüzde 50 oranında düşürdüğünü açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Kurban Bayramı süresince, Teleferik, Hafif Metro, Tramvay ile İETT otobüsleri ücretsiz seyahat uygulamasına son verildi. Yeni tasarruf genelgesi kapsamında bundan sonra İstanbullu'lar bayram süresince toplu taşıma araçlarından faydalanabilmek için ücret ödeyecek.

20 Şubat 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED