T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Ecevit'e prim muhtırası

TİSK, Başbakan Ecevit'e bir mektup göndererek, SSK primine esas kazanç alt sınırının belirlenmesinde, iki yılda bir yaşanan sorunun kalıcı bir şekilde giderilmesini ve bu sınırın asgari ücreti aşmamasını istedi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından Başbakan Bülent Ecevit'e mektup gönderilerek, SSK primine esas kazanç alt sınırının, yürürlükteki asgari ücreti aşmamasına yönelik bir düzenleme yapılması talep edildi. TİSK Başkanı Refik Baydur ve Genel Sekreter Bülent Pirler imzasıyla Başbakan Bülent Ecevit'in yanısıra Bakanlar Kurulu üyelerine de gönderilen mektupta, 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı "Sosyal Güvenlik Reformu Yasası" ile sosyal sigortalar kurumu sigorta primine esas tutulacak kazancın taban ve tavanının belirlenmesinin gerçekleşen enflasyon ve büyüme oranına bağlandığı kaydedildi.

Yasanın uygulamaya girmesi ile birlikte sigorta primine esas tutulacak kazancın taban ve tavanın belirlenmesinin her yıl sorunlar yarattığı ileri sürülen mektupta, bu sorunların 2 yılda 3 kez yapılan düzenlemelerle geçici olarak çözümlenmeye çalışıldığı vurgulandı.

Artış yüzde 901'i buluyor

Mektupta, 4447 sayılı yasada yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda, 1 Nisan 2002 tarihinden itibaren sigorta primine esas kazanç tavanının 1 milyar 700 milyon liraya, sigorta primine esas kazanç tabanının ise 340 milyon liraya yaklaşacağı belirtilerek, 1 Nisan 2002 tarihinde, 8 Eylül 1999 öncesine göre prim yükündeki artışların tavanda yüzde 901'e, tabanda ise yüzde 221'e ulaşacağı bildirildi.

Mektupta, şu görüşlere yer verildi: "Prime esas kazanç alt sınırının, yürürlükteki asgari ücreti aşmamasına ve her yıl yeni sorunlar yaratılmamasına yönelik olarak yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Sosyal güvenlik politikalarının temel amacının, vergi politikalarında olduğu üzere tabana yayılma ve bu sayede sigortalı sayısında sağlanacak artışla prim gelirlerini artırmak olduğu dikkate alındığında mevcut hükmün bu amaçla bağdaşmadığı ve önerimizin önemi daha da artmaktadır."

BİR MEKTUP DA YAŞAR OKUYAN'A

Adana Sanayi Odası (ASO) Başkanı Ümit Özgümüş, 1 Nisan 2002 tarihi itibariyle sigorta primlerinin artacak olmasının, reel sektöre ciddi bir yük getireceğini ve "mevcut ekonomik tablonun üzerine yeni bir kaos ekleyeceğini" söyledi. ASO Başkanı Özgümüş, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'a bir yazı göndererek, "SSK'ya ödenen primleri, ödenemez duruma yükselten 4447 Sayılı Kanun'un 10. maddesinde gerekli düzenlemenin bir an önce yapılmasını" istedi. Özgümüş, yazısında, "işyerlerinin kapandığı, kapasite kullanım oranlarının yüzde 40'lara düştüğü, ekonominin eksi yüzde 10'lara varan oranda küçüldüğü bir dönemde, adeta (üretmeyin, istihdam yaratmayın) anlamına gelen uygulamanın, (Sosyal Güvenlik Reformu) adı altında sunulmasının anlaşılamaz olduğunu" savundu.

Özgümüş, yazısında şu görüşlere yer verdi: "Kayıt dışılığı özendirecek bu uygulama, başta Türkiye'nin lokomotif sektörü olan emek yoğun tekstil ve konfeksiyon sektörü olmak üzere bütün sektörleri son derece olumsuz etkileyecektir. Gerekli düzenlemeler yapılmazsa, ülkemizde işini kaybeden 1.5 milyon insana bir o kadar işsiz daha eklenecektir."

 
Enflasyon mutfağa dadandı
Şubat ayında piyasadaki indirimli satışlar nedeniyle hızını kesen enflasyon, sebze ve zaruri ihtiyaçlarda dört nala koştu.
Batık mudileri bankalarını arıyor
TOBB'un gündemi Güneydoğu Anadolu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sorunlarını mercek altına alıyor.
Tariş başkanları Ankara'ya gidiyor
Tariş'in 4 birlik başkanının, Tarişbank'la ilgili olarak BDDK'ın tutumunu siyasilerle görüşmek üzere bugün Ankara'ya gidiyorlar. Tariş'ten yapılan açıklamada, mahkeme kararı gereğince Tarişbank'ın birliklere iade edildiği ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun istediği koşulların bankanın faaliyetlerini birliklerin mülkiyeti altında yürütmesini engellediği belirtildi. Birlik başkanlarının, hükümetten çözüm isteyecekleri kaydedildi.
Çaykur zorunlu izne çıkacak
Çaykur Genel Müdürü Nejat Ural, kurumda sürekli iş aktiyle çalışan 2 bin 500 işçinin 1 aylık zorunlu izne çıkarılmasının planlandığını bildirdi. Ural, 2002 yılı yatırım ve finansman programında mevcut olan ve kararname gereği kurumlarında çalışanlara iki dönem halinde 1 aylık ücretsiz izin kullandırılmasının planlandığını kaydetti. Ural, 2 bin 500 işçiyi ilgilendiren projenin, tasarı aşamasında olduğunu ifade etti.
4 Mart 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED