T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Berlusconi'den tam destek

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Cumhuriyet'in ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi olarak değerlendirdikleri AB üyeliği konusunda İtalya Başbakanı Berlusconi'den tam destek sözü aldıklarını kaydetti.

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile yaptığı görüşmeden memnunluk duyduğunu belirtti. Erdoğan, Berlusconi'nin görüşmede, "Ben Türkiye'nin AB'a girmesi için Avrupa'daki başbakan dostlarımı arayacağım" dediğini aktardı.

Erdoğan, Kopenhag Zirvesi öncesinde Avrupa ülkeleri başkentlerine yaptığı gezinin ilk ayağını oluşturan İtalya'daki temaslarının ardından Roma'da basın toplantısı düzenledi.

Berlusconi'nin son derece olumlu geçen yemekli bir toplantıyla kendilerini ağırladığını belirten Erdoğan, daha sonra İtalya Meclis Başkanı Pier Ferdinando Cassini ile biraraya geldiklerini anımsattı.

AB din eksenli olmamalı

Erdoğan, şöyle konuştu: "Özellikle Berlusconi'nin 'Şu anda Avrupa'daki en iyi dostunuzun evindesiniz, bize göre AB genişleme süreci din eksenli olmamalıdır' şeklindeki ifadeleri, aynı şekilde 'Ben Türkiye'nin AB'a girmesi için Avrupa'daki başbakan dostlarımı arayacağım' ifadesi ile 'Türkiye'nin AB konusunda Kopenhag zirvesinde hayal kırıklığına uğramaması için elimden geleni yapacağım' sözleri, gerçekten bizler için bir mutluluk vesilesi olmuştur."

Türkiye gereğini yaptı

Türk ve yabancı yaklaşık 250 gazetecinin izlediği basın toplantısında Erdoğan, "Cumhuriyet'in ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi olarak mütalaa ettiğimiz Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin hızlanması için görüşmelerimizde İtalyanlardan destek isteyip birlikte çalışma isteğimizi dile getirdik" dedi.

"Aralık'ta Kopenhag zirvesinde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi hususunda Türk halkı, ülkemizin üzerine düşeni yaptığı kanaatindedir" diyen Erdoğan, Türk halkının da beklentisinin müzakere tarihi olduğunu belirtti. Erdoğan, Roma'da olduğu gibi temaslarının diğer AB üyesi ülke başkandiğer AB ülkeleri başkentlerinde de sürceğini kaydetti.

9 maddelik yasal ve idari reform

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 maddelik bir eylem planı ile, insan hakları ve demokratikleşme alanlarındaki reformları "AB içindeki en yüksek standartlara doğru götürmeye" kararlı olduklarını belirtti. Erdoğan, şu maddeleri ön plana çıkardı:

"1- İfade, din, vicdan, örgütlenme özgürlüğü artırılacak, toplum güçlendirilecektir.

2- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sonuçlandırılmış kararlar geciktirilmeden uygulanacaktır.

3- İşkence konusunda hiçbir müsamaha gösterilmeyecektir.

4- Mutakabiliyet esaslarına cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmeleri ve yabancı ülkelerde kurulmuş vakıfların Türkiye'de şube açmalarıyla ilgili yaşanan sıkıntılar giderilecektir.

5- Başta siyasi partiler ve seçim kanunlarıyla ilgili düzenlemeler olmak üzere geçmiş parlamento döneminde çıkarılan uyum ve reform yasalarındaki eksiklikler, varsa tamamlanacaktır.

6- TBMM'de 'AB Bütünlmeşme Komisyonu' kurulacaktır.''

'Kıbrıs için hükümet beklenmeliydi'

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, BM'nin Kıbrıs sorununa ilişkin hazırladığı teklifle ilgili verilen sürecin yanlış olduğunu belirterek, "Önce hükümet kurulmalıdır, hükümet kurulduktan sonra bunun adımları atılabilir" dedi. Erdoğan, Roma'da basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, "Kıbrıs konusunda Belçika modelinden bahsediyorsunuz. Bununla ne demek istiyorsunuz?" sorusu üzerine, her şeyden önce tarafların bu konuda çözümden yana olmalarının şart olduğunu dile getirdi.

Siyasetin aynı zamanda çözüm üretme sanatı olduğunu, problem yaratma sanatı olmadığını ifade eden Erdoğan, ''Bu konuda çözümden yanayız. Belçika modelinden esinlenerek eşit, egemen iki ayrı devlet anlayışımızı bu şekilde ifade ettik'' dedi.

Hiçbir ülkeye önyargımız yok

Şu anda Birleşmiş Milletler'in hazırlamış olduğu bir teklif bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bu teklifle verilen süreç bir defa yanlıştır. Önce hükümet kurulmalıdır, hükümet kurulduktan sonra bunun adımları atılabilir" diye konuştu. Bir başka gazetecinin, "Türkiye'nin İsrail'e yönelik tutumu ne olacak, bir değişiklik olacak mı?" diye sorması üzerine ise Erdoğan, şunları söyledi: "Her şeyden önce hiçbir ülkeye karşı önyargımız, ön kabulümüz yoktur. İsrail ile de karşılıklı menfaat esasına dayalı münasebetlerimiz devam edecektir. Terörün dini olmaz, ırkı olmaz. Terör nerede olursa olsun, hangi dinden, hangi ırktan olursa olsun lanetlenmelidir."

Öte yandan Başbakan Bülent Ecevit, BM'nin Kıbrıs planı konusundaki karar yetkisinin kendisinde olmadığını belirterek, nihayi kararı 58. Hükümetin vermesi gerektiğini belirtti. Ecevit, Türk tarafının kararının belirtilen bir haftalık sürede verilemeyeceğinin BM'ye iletilmesi konusunda karar aldı.


 
Erdoğan: 109'u zorlamayacağız
Başbakan olmak için 109. maddenin değiştirilmesi konusunda zorlamada bulunmayacağını açıklayan Erdoğan, ayrıca, 76. madde değişse bile, başbakan yardımcısı olarak hükümete girmeyeceğini açıkladı.
109'un değişmesi kişiye özel olmaz
Hukukçular, Anayasa'nın, başbakanın dışarıdan atanmasını engelleyen 109. maddesinin değişmesinin 'kişiye özel olmayacağı' görüşünde.
Yeni milletvekilleri bugün yemin ediyor
Yeni milletvekilleri bugün TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek. Yurt dışında bulunan Baykal daha sonra yemin edecek. CHP'liler Akgündüz'ü protesto edecek.
Kadro ve ihale furyası
Hükümetin 3 Kasım'dan sonra "eski tarih atarak" tüm kadroları doldurması ve valiliklere kadar tüm birimlerin çok sayıda ihale yapması AK Parti'yi kızdırdı.
Klasik 'Baykal muhalefeti' geldi
Dün Varşova'ya giden Baykal, Avrupalı liderlerden AB üyeliği için destek isteyecek.
Çiller, Ağar'ın önünü kesti
DYP lideri Tansu Çiller, önceki gün yapılan Başkanlık Divanı toplantısında, bugün yapılması planlanan Genel İdare Kurulu toplantısını belirsiz bir tarihe erteleyerek bir taşla iki kuş vurdu. Çiller GİK'i toplamayarak hem DYP muhaliflerinin sert eleştirileriyle karşı karşıya kalmaktan kurtuldu, hem de adı genel başkan adayları arasında öne çıkan Mehmet Ağar'ın önünü kesti. Çünkü parti tüzüğüne göre Ağar'ın DYP'ye tekrar dönebilmesi için GİK kararı gerekiyor. Ancak Çiller muhalifi 21 üyenin GİK'i toplantıya çağırmayı deneyeceği belirtilirken, bir kısmının da bir bildiri yayınlayarak Çiller'i istifaya davet etmesi de bekleniyor. Öte yandan, DYP il başkanları da, yeni genel başkan seçimi için Ankara İl Başkanı Hikmet Özer'in çağrısıyla Ankara'da toplanacak.
  • ASLIHAN A. KARATAŞ


    'Erdoğan fiilen başbakan gibi'
    Başbakan Bülent Ecevit, AK Parti lideri Erdoğan'ın "fiilen hükümetin başında havası içinde" olduğunu söyledi. NTV'ye konuşan Ecevit, "AK Parti sayın genel başkanı, suç işlemiş de olsa, hakkında davalar da olsa, milletvekilliği kaldırılmış olsa bile fiilen hükümetin başında olabilir havası içinde. Başbakan milletvekili olmayabilir denince, ortaya rejim açısından, demokrasi açısından olmayacak durum çıkıyor" iddiasında bulundu. Ecevit, Erdoğan'ın İtalya gezisiyle ilgili olarak, "Resmen başbakan da olamayacak durumda olan bir kimse, ne konuşacak orada? Bu olacak şey değil. Şu anda devlet gelenekleri tümüyle ortadan kaldırılmış bulunuyor" diye konuştu. Ecevit, Kıbrıs belgesini de "Acemi bir metin" diye niteledi.
    Büyükelçilerden Gül'e ziyaret
    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, dört ülkenin Ankara büyükelçisi ile ayrı ayrı görüştü. Gül'ü, Almanya'nın Büyükelçisi Rudolf Schmidt, Bulgaristan Büyükelçisi Stoyan Stalev, Hindistan Büyükelçisi Aloke Sen ve Litvanya Büyükelçisi Halina Kobeckaite ziyaret etti. Basına kapalı yapılan görüşmelerden sonra açıklama yapılmadı.
  • 14 Kasım 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED