|
|
Derviş adâbıyla
dönüyor
"Mevlevi Usûl ve Adâbı" Ötüken Yayınları'ndan çıktı.
Mevlevîlik, dünyada en çok bilinen Türk tarikatıdır, dersek sanırım fazla abartmış olmayız. Bu tarikat ve kurucusu Mevlana, her zaman ve her yerde dikkat çekmiş ve incelenmiştir. Her tarikatın olduğu gibi bu tarikatın âdâb ve erkânını anlatan eser sayısı oldukça azdı. Bu konuda şimdiye kadar Latin harfleriyle yazılmış derli toplu tek kitap merhum Abdülbaki Gölpınarlı'nın "Mevlevî Adâb ve Erkânı" (İstanbul 1963) isimli eseriydi. Çeşitli kitapların içinde Mevlevî erkânı hakkında bilgi veren eserler olmakla birlikte başlı başına yukarıda ismi geçen eserden başka ciddi bir başvuru kaynağı yok idi.
H. Hüseyin Top'un "Mevlevî Usûl ve Adâbı" (Ötüken Yayınları-2001), Gölpınarlı'dan sonra sahada yazılan tek eser. Esere takriz mahiyetinde nefis bir takdim yazısı kaleme alan Ahmet Güner Sayar, Gölpınarlı'nın Mevlevi âdâb ve erkânına dair bir kitabı olduğunu ve bu eserin üstâdın diğer eserlerine göre ikinci planda kaldığını ve üzerinde çalışılması gerektiğini, bu bakımdan Hüseyin Top'un bu eserinin ilkini tamamlayıp ve daha da ileriye götüreceğini söyleyerek bir nevi eserin yazılma sebebini açıklamaktadır.
Yazar da, önsözde, eserini hazırlarken Gölpınarlı'nın eserini kaynak olarak aldığını belirtmektedir. Kendince yaptığı bazı düzenlemelerle, yazarın, şeyhi Midhad Baharî Beytur'dan ve yol büyüklerinden edindiği bilgileri esas alarak ve günümüz uygulamalarını da göz önünde bulundurarak eserini yazdığını söylemektedir. Bize göre de eseri önemli hale getiren bu durumdur. Kitabın yazarı, daha önce Mevlana'nın 21. kuşak torunu M. Bakır Çelebi'nin emriyle Mevlevî Evrâd-ı Şerîfesi'ni Arapça'dan Türkçe'ye tercüme etmişti. Bu çalışmasını da, yol büyüğü Faruk Hemden Çelebi'nin isteğiyle yazdığını söylüyor. O, aynı zamanda bir Mevlevî dedesi. Bu özelliği ise, bu eserin değerini tartışılmaz hale getiriyor. En yetkili ve ehil birisi tarafından en doğrusunu öğrenmek isteyenler için başvuru kitabı olacak mahiyette bir eser olduğunu söyleyebiliriz.
|
|
Vikingler, Koç Müzesi'nde diriliyor
İstanbul'u 'Büyük Şehir' olarak tanımlayan Vikingler, bin yıl aradan sonra kente, "Halfdan Buradaydı" isimli sergisiyle döndüler.
Türk tiyatrosu Amsterdam'da
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Amsterdam'da düzenlenen 'Tiyatro Festivali'ne katılacak. Belediye Şehir Tiyatrosu, kuruluşunun 10. yılında sahnelediği ve beğeni toplayan 'Velespit' adlı oyunuyla, Türkiye'yi, Uluslararası Amsterdam Tiyatro Festivali'nde tanıtmaya hazırlanıyor. Amsterdam'da 9-15 Aralık arasında düzenlenecek tiyatro festivalinde ayrıca Belediye Şehir Tiyatrosu'nca sahnelenen bir dizi oyunda, Zeynel Abidin Fidan tarafından çekilen fotoğrafların yer aldığı Replik isimli bir serginin sanatseverlere sunulacağı belirtildi.
|
|
|
|