|
|
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD), İstanbullu sanayiciler ile Anadolu'daki işadamlarını tanıştırmak ve ortak çalışma zemini yaratmak amacıyla 1996 yılından beri sürdürdüğü "Anadolu ile Kucaklaşma Gezileri" meyvelerini veriyor. Yatırımlarını Anadolu'ya kaydıran hazır giyim sanayicileri, yöredeki binlerce insana iş ve aş kapısı olurken, yaptıkları milyonlarca dolarlık ihracatla ülkeye döviz kazandırıyorlar. Daha önce orman ürünleri sanayinde faaliyet gösteren Selami Tarım TGSD üyelerinin pazarlama garantisi vermeleri üzerine, hazır giyim sektörüne geçmeye karar vererek, 1997'de Samsun'da Bafra Tekstil Konfeksiyon'u ve ardından Bakon Tekstil'i 10 milyon dolarlık bir yatırımla kurdu. Pantolon üretimi yapan tesislerinde şu anda 600 kişinin çalıştığını bildiren Tarım, şunları söyledi: "GAP, Zara gibi dünya markalarına üretim yapıyoruz. Bu yıl 17.5 milyon dolarlık gelir hedefliyoruz." Ordu'nun Ünye ilçesinde konfeksiyon ve gıdada faaliyet göstermek üzere 10 milyon dolara mal olacak 2 yeni fabrika kurmayı planladıklarını duyuran Tarım, bu fabrikalarda 1000 kişiye iş imkanı sağlanacağını kaydetti.
"Anadolu'da büyümeyi seçtik"
Yine yatırımlarını Anadolu'ya kaydıran kuruluşlardan birisi de Taha Tekstil A.Ş. Kendi markası LC Waikiki'nin yanında Mark&Spencer gibi ünlü markaların üretimini yapan şirketin, İstanbul'dan başka Malatya, Sakarya ve Safranbolu'da da tesisleri bulunuyor.
İstihdama büyük katkı
Anadolu'daki konfeksiyon tesislerinde 1400 kişinin çalıştığını belirten Taha Tekstil Genel Müdürü İsmail Kısacık, "Bu yıl 65 milyon dolarlık konfeksiyon ihracatımız olacak" dedi. Kendilerini Çin ile girişilecek zor rekabete de hazırladıklarını bildiren Kısacık, "Bunu bir ayağımız Anadolu'da olmadan yapma şansımız yok" dedi. Kısacık, özellikle emek yoğun konfeksiyon yatırımlarının Anadolu'ya gitmesinin işsizliği azaltmada önemine de işaret etti.
|
|