T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Yine, yeniden bir kütüphane...

Mehmet Ali Deniz Bey, bir kitap âşığı; tüm ömrünü kitaba, kültüre, eğitime ve dolayısıyla insan yetiştirmeğe vakfetmiş ilim ve irfan sahibi kâmil bir kişilik/kimlik.. İlim ve irfan dünyamızın müceddidlerinden; sessiz, sakin ve mütevazı hâliyle bizim için sembol sîmalardan biri olmuştur o..

Mehmet Ali Deniz Bey'in 'kitap'a olan ilgisi ve 'kitap' edinmek konusundaki iştahası, parmak ısırtacak cinstendir. Gerek öğretmenlik ve gerekse emekli olduktan sonraki hayatı boyunca, maaşının büyük bir kısmını 'kitap'a yatırdığını yakînen biliyorum. Zaten, kendisinin binlerce ciltlik kitap koleksiyonu, bunun delili olmaya kâfîdir, sanıyorum.

Çok güç şartlarda, kitaba ulaşmanın hayli zahmetli olduğu dönemlerde eğitim ve öğrenimini tamamlamak zorunda kaldığından olacak; hem kitabın 'kıymeti'ni ve hem de insanlara okuma imkânı sunmanın gerekliliğini çok iyi bilmiş, kavramıştır. Üstelik bu hususta Bursa şehri için öncü girişimlerde bulunmayı da bir vazife telâkki etmiştir.

Bunun ilk örneği Bursa "Mehmet Ali Deniz İl Halk Kütüphanesi" ve ikinci ve daha çaplı örneğiyse Bursa "Mehmet Ali Deniz Kültür Vakfı" bünyesinde bugünden itibaren hizmet verecek olan "Bursa Araştırma Kütüphanesi"dir.

Mehmet Ali Deniz Bey, yıllar içinde oluşturduğu zengin kitap koleksiyonunu halkın hizmetine sunmak amacıyla, mülkiyetini satın alıp iç donanımını da tamamladığı binayla birlikte 1988'de Kültür Bakanlığı'na bağışlayarak, Bursa'da, hem kültür ve eğitim dünyasına önemli katkılar sağlamış ve hem de insanların okuma, bilgilenme ihtiyacına cevap verebilmeyi bu vesileyle gerçekleştirmeyi düşünmüştü. Söylemek bile fazla: Bu tavır, herkes ve hepimiz için örnek bir davranıştı.. Ancak, "Mehmet Ali Deniz İl Halk Kütüphanesi" adı verilen söz konusu kütüphanede, devlet zihniyetinin ve bürokrasinin hantal ve ideolojik algı mekanizması kendini göstermekte gecikmedi: Özellikle Osmanlıca ve Arapça eserler, üvey evlât muamelesine tâbî tutulup, binanın en alt zemininde âdeta hapsedildi ve rutubetli atmosferde çürüyüp helâk olmalarına bir bakıma göz yumuldu. Bu durumun, hepimizi üzdüğünü söylememe gerek var mı, bilmiyorum. Mehmet Ali Bey'in sevenleri, söz konusu gidişatı önlemek üzere, gerekli girişimlerde bulundular, masraftan kaçınmadılar ve geçtiğimiz yıl bu kütüphane yeniden restore edilerek, daha sıhhî şartlarda hizmet verir hâle getirildi.

Mehmet Ali Deniz Bey, ikinci ve daha boyutlu girişimini, Mehmet Ali Deniz Kültür Vakfı bünyesinde oluşturulan "Bursa Araştırma Kütüphanesi"nin kuruluşu esnasında gösterdi ve elindeki tüm kitapların kullanımını, bu kütüphanenin hizmetine sundu. Mayıs ayından bu yana hummalı bir çalışmayla 10000'in üzerindeki eserin tasnif ve yazım işlemleri tamamlandı, katalog fişleri tanzim edildi, kitaplar raflara yerleştirildi ve "Bursa Araştırma Kütüphanesi" hizmete hazır hâle geldi..

Bursa İl Kültür Müdür Muavini İsmail Yıldız Bey'in kılavuzluğu ve danışmanlığı altında sürdürülen çalışmalarda; vakıf müdürü Ergun Keskin Bey'in, Bedriye Reis ve Gülbahar Aydın Hanım'larla Mehmet Yavuz Bey'in özverili çabalarını zikretmeliyim. Elbette, kitap alım işlerini yürütüp, gerekli koordinasyonu sağlayan İsmail Güler Bey'i unutmadan..

Bursa'nın ilk özel kütüphanesi olma özelliğini de taşıyan "Bursa Araştırma Kütüphanesi"nin kitap koleksiyonunun tümü, "Dewey Onlu Sınıflama" sistemine göre dizayn edildi. Tanzim güçlüğüne rağmen, Osmanlıca, Arapça ve Farsça eserlerin de aynı sistem dahilinde kitap raflarına yerleştirilmesi, sanıyorum, Türk kütüphanecilik alanındaki sayılı çalışmalardan oldu.

Kütüphanenin kuruluş aşamasında gerek şahıslardan, gerek özel sektör ve gerekse kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversitelerden gelen kitap/dergi bağışlarının bir taraftan bize kuvvet verdiğini, diğer taraftan da kütüphane koleksiyonuna yeni renk ve zenginlik unsurları kattığını memnuniyetle ifade edebilirim. Kütüphanemize vâkî bağışlar hâlen sürüyor ve ben bu vesileyle hassasiyet sahiplerini bağış yapmaya davet ediyorum.

"Bursa Araştırma Kütüphanesi", çok amaçlı hizmet vermeyi plânlıyor. Bu bağlamda, okuma salonlarının yanısıra internet odasıyla da ilgililerine seslenecek. Müzik dinleme üniteleri ve fotokopi çekim imkânı da sunacak. Kütüphane bünyesinde günlük gazete ve süreli yayınların izlenmesi mümkün olacak.

Yalnız kendi adıma değil, kitap ve kültür hassasiyeti taşıyanlar adına da, başta Mehmet Ali Deniz Bey olmak üzere, Mehmet Ali Deniz Kültür Vakfı Başkanı Av. Ali Üstün Erez Bey ile yönetim kurulu üyelerine ve bu arada kütüphanenin kuruluşu sırasında çeşitli ihtiyaçların karşılanması bakımından maddî/manevî yardımlarını esirgemeyen tüm dost ve arkadaşlara da teşekkürü bir borç biliyorum. Sağolsunlar..

Bendenizin herhangi bir katkısı oldu ise, bundan da ancak mutluluk duyabileceğimin bilinmesini isterim.

"Bursa Araştırma Kütüphanesi"nin bugün saat 14'de yapılacak açılış törenine herkes davetlidir. (Adres: Kayhan Mh. Kirişçikızı Çıkmazı No: 12 Bursa. İrtibat Tel.: (0224) 224 23 01-223 00 71)

Bursa'da 10000'i aşkın kitap, okuyucularını ve dostlarını bekliyor..

Hayırlı olsun...


12 Kasım 2001
Pazartesi
 
İHSAN DENİZ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED