|
|
12 Kasım'ı aşamadık
12 Kasım depreminin 2. yılında Bolu'da 13 bin, Düzce'de 28 bin depremzede, prefabrik konutlarda yaşamını sürdürüyor. Depremin 2. yılında yaşam mücadelesi veren binlerce depremzedenin en büyük kâbusu ise kış. Türkiye'yi yasa boğan 12 Kasım depreminin 2. yılında, Bolu ve Düzce'de ağır hasarın izleri henüz silinemedi. Bolu, Düzce ve Kaynaşlı'da 894 kişinin öldüğü, 4 bin 948 kişinin yaralandığı, 12 Kasım 1999 günü merkez üssü Düzce'nin Kaynaşlı İlçesi olan 7.2 şiddetindeki deprem felaketini yaşayan 41 bin depremzede, hâlâ prefabrik konutlardan kurtarılamadı. Bolu ve Düzce'nin yanısıra çevre illerde de hasara neden olan 7.2 şiddetindeki deprem felaketinde sadece Bolu ve Düzce'de 50 binin üzerinde konut, işyeri ve kamu binası hasar görmüştü.
SSK Hastanesi hâlâ prefabrikte12 Kasım depreminde 48 kişinin öldüğü, 353 kişinin yaralandığı Bolu'da, depremden sonra kurulan ve depremzedelerin bir kış geçirdiği 12 çadırkent, Ağustos'ta kaldırıldı. Çadırkentlerde yaşayan 15 bin depremzede prefabrik konutlara yerleştirildi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yaptırılan bin 458 kalıcı konut depremde evi yıkılan depremzedelere 21 Ocak 2001 günü düzenlenen törenle teslim edildi. 12 Kasım depreminde ağır hasar gören 2 bin 399 konut ve 220 işyerinin enkazı kaldırıldı. Hasar gören 10 binin üzerinde konut ve işyerinin zemin etütleri yapıldıktan sonra onarımına izin verildi. Bolu'da hala 12 prefabrik alanda 13 bin depremzede yaşıyor. Depremde ağır hasar gördüğü için yıkılan SSK Bolu İl Müdürlüğü, SSK Hastanesi, Bağ-Kur İl Müdürlüğü ve iki öğrenci yurdunun yerine yenisi yapılamadı. SSK Hastanesi, prefabrik binada hizmet vermeyi sürdürüyor. Tarihi Beyazıt Camii'nin onarımı ise maliyeti fazla olduğu gerekçesiyle tamamlanamadı.
Acının merkezi: Düzce17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden en çok etkilenen yerleşim merkezleri olan Düzce ve Kaynaşlı İlçesi'nde, her iki depremde 980 kişi öldü, 3 bin 836 kişi yaralandı. Yaklaşık 20 bin işyeri ve konut ağır, 15 bin konut ve işyeri orta, 13 bin konut ve işyeri hafif hasar gördü. 12 Kasım depreminden sonra kurulan 13 bin 148 çadır bu yılın Ağustos ayında kaldırıldı. Düzce ve Kaynaşlı'da 28 bin depremzede 6 bin 796 prefabrikte yaşamını sürdürüyor. Yaşanan iki deprem sonrasında yapımı planlanan 10 bin 500 kalıcı konuttan 6 bin 138'i tamamlanarak depremzedelere teslim edildi. Bin 484 konutun inşaatını yapan firmaların ekonomik zorluklar nedeniyle işi bırakması üzerine bu konutlar tamamlanamadı.
BU KIŞI NASIL GEÇİRECEĞİZ?Bolu ve Düzce'de depremzedeler, sorunlarının büyük bölümünün çözüme kavuşturulmamasından yakınıyor. Prefabriklerde yaşayan depremzedeler, depremden sonraki ilk kışta devletin ayda 4 adet tüp yardımında bulunduğunu ve elektrik parası alınmadığını hatırlatarak, "Bu kış tüp ve yakacak yardımı yapılmayacağı açıklandı. Bir de elektrik parası isteniyor. Bu kışı nasıl geçireceğimizi bilmiyoruz" diye yakındılar. Bolu'da prefabriklerde yaşayan depremzedeler, soba yakma yasağını kaldırılmasını, yasak kaldırılmazsa tüp yardımı yapılmasını istediler. Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol ise depremin ikinci yılında hâlâ çadırda yaşayan insanların bulunduğunu hatırlatarak "Düzce ve çevresindeki boş alanlarda 150 çadırda 700 kişi yaşama mücadelesi veriyor" dedi.
Depremin izlerini üzerinde taşıyor
Düzce'de, 12 Kasım depreminde evleri yıkılan ve üzerine kaynar su dökülmesi sonucu yanan 4 yaşındaki Melek Balkan, depremin izlerini iki yıldır üzerinde taşıyor. 12 Kasım depreminde, Gürcü Mahallesi'nde 3 katlı apartmanın alt katında oturan Balkan ailesinin küçük kızı Melek'in vücudu, henüz 2 yaşında iken yıkılan evlerinde, üzerine devrilen kaynar sudan tamamen yandı. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Balkan ailesi, kızlarını tedavi ettiremedi. Kızlarını, eşi Ercan Balkan ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne götürdüklerini bildiren Nezaket Balkan, "Parasızlıktan kızımızın tedavisini yaptıramadık. Melek evden dışarıya çıkmıyor.Yardım eden olursa kızımızın tedavisini yaptıracağız" diye konuştu.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |