T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Bereketiyle geliyor

Belediyelerin programlarında neler yok ki... Fasıllar, gölge oyunları, tiyatrolar, konserler, sohbetler ve film galaları...Hemen her belediye, bütçesine ve mekanına uygun şartlarda profram listesi hazırlayor.

Birkaç yıl öncesine kadar, Ramazan geceleri meydanlar, caddeler (hele bir de hava soğuksa) sakin olur, insanlar akşamları birbirleri ile kapalı mekanlarda buluşarak vakit geçirirlerdi. İlk kez Üsküdar Belediyesi'nin kurduğu çadırlar, kısa sürede kabul gördü ve diğer ilçe belediyeleri de çadırları ve eğlenceleri ile Ramazan gecelerinde vatandaşların unutamayacakları geceler düzenledi. Daha evvel çocuklarına, hatta torunlarına "Eski 'Ramazan'larda..." diye başlayıp özledikleri Direklerarası eğlencelerini anlatan büyükler hatıralarını canlandırırken; çocuklar da yıllardan beri dinledikleri "masalları" yaşadıklarını gördüler. Kurulan panayır benzeri eğlence merkezlerine akın akın giden büyükler, çocuklarla birlikte horoz şekeri, macun, patlamış mısır yedi, sahlep içip minyatür evlerde satılan hediyeliklerden satın aldı.

Ayak üstü iftar

Her ne kadar eğlenceler teravih namazlarının ardından başlıyor gibi görünse de akşam ezanı okunduğu dakikalarda evlerine ulaşamamış olanlar, zaten sokakta yaşayan kimsesizlerle aynı masada iftar etme imkanı buldu. Artık hemen hemen bütün belediyeler, kurdukları iftar çadırlarında aynı anda binlerce kişiye iftar yemeği verebildi. Küçük tahta masaların üzerine konulan zeytin ve hurmalarla orucunu açan vatandaşlar, en az iki çeşit hazırlanan sıcak yemeklerle karınlarını doyurdu. Bu yıl da İstanbul'un hemen tüm ilçelerinde iftar çadırları kurulacak. Bazı belediyeler, iftar saatinin ardından bu çadırlarda etkinlikler düzenleyerek, Ramazan gecelerini unutulmaz yapacak.

ZEYTİNBURNU: Belediye'nin yemek salonunda her akşam 250 kişiye iftar verilecek. Başkan Murat Aydın, fakir ailelerin sofralarına konuk olacak. Aşevi'nden bin 500 kişiye yemek vermeye devam edecek ve yardıma muhtaç 3 bin aileye erzak yardımı yapacak. Belediyenin Nikah Salonu ise kültürel etkinliklere mekan olacak. Teravih namazı ardından, Türk Tasavvuf Musıkîsi, Türk Halk Müziği, fasıl, film gösterimlerinin yanısıra, çocuklar için de özel programlar sergilenecek.

EMİNÖNÜ: 136 çeşit programın düzenleneceği Eminönü'nde, 14 program da çocuklar için hazırlanacak. Sultanahmet Camii önüne kurulacak olan Osmanlı Çarşısı'nda 70 dükkan açılacak. Verilecek 28 konserlik seride kimler yok ki; Özdemir Erdoğan, Cem Karaca, Mustafa Keser, Yıldırım Bekçi, Orhan Hakalmaz, Kamil Sönmez, Adnan Şenses, Neşet Ertaş, Ömer Karaoğlu, Taner Yüncüoğlu, Uğur Işılak, Yaşar Özen, Zekai Tunca, Esat Kabaklı... Belediyenin iftar çadırından ise en az 5 bin kişinin faydalanması bekleniyor.

BAYRAMPAŞA: Ramazan, Cem Karaca'nın konseri ile açılacak. Öğle saatlerinde çocuklar için Çocuk Vakfı, modern meddah Barbaros Uzunörer, Müzikal Masal Show, BTL-Yunuslar Grubu'nun gösterileri var. Canan Ceylan ve Özlem Topal, kadınlara yönelik sohbet programlarıyla, Burhan Metin "Doğu Batı Çelişkisi" isimli panelle, Cevat Akşit sohbetleriyle ilçe sakinlerini buluşturacak.

BAKIRKÖY: Ramazan boyunca dar gelirli vatandaşlara erzak yardımı yapılacak. Belediye'nin Sevgi Yumağı Projesi'ne dahil olan yaşlılara, hayırseverler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla iftar yemekleri verilecek.

FATİH: Hırka-i Şerif Camii önüne eski Türk evleri tarzındaki standlar, Edirnekapı Meydanı'na ise otağ çadırı kuracak olan belediye, Ramazan'ın ilk akşamı, muhteşem bir bir gösteri düzenleyecek. Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camii önüne kurulacak otağda, saat 14.00'ten itibaren geceyarılarına kadar etkinlikler düzenlenecek. Otağın yakınındaki park da çocuklar için hazırlanacak.

EYÜP: Hediyelik malzeme satan firmaların daha yoğun talep göstermesi nedeniyle 8. Kitap Fuarı, Eyüp Camii önündeki meydana bu yıl daha küçük bir alana kurulacak. Buna karşılık, iftar çadırı büyütülecek ve her akşam 2 bin kişiye iftar verilecek. Cami avlusuna kurulacak olan 10 ahşap ev panayır havası yaşatacak. Kültürel etkinlikler arasında gazetemiz yazarlarından Fehmi Koru da vatandaşlarla sohbet edecek.

ŞİŞLİ: Mecidiyeköy Milpa Araç Satış ve Teslim noktasına kurulacak olan iftar çadırı ile her akşam bin 500 kişiye iftar verilecek. Bir köşesi sedir, halı, kilim ve hasır eşyalarla restore edilecek olan çadırda her teravih sonrası geleneksel kıyafetli halk tiplemelerinin yer aldığı gösteriler sergilenecek. Kıraathane olarak hazırlanan mekanda, konuklara Türk kahvesi ikram edilecek.

BAĞCILAR: Yedi yıl önce başlattığı "Ramazan Çadırı İftar Sofrası" bu yıl da kurulacak. Geçtiğimiz yıllarda bin 500 kişiye iftar verilen çadırlar, bu yıl 2 bin kişiye hizmet verecek. 30 gün boyunca 7 bin aileye gıda, 5 bin aileye 500 kilo kömür yardımı yapmayı hedefleyen belediye, ilçedeki yetim ve öksüz çocuklara giysi yardımında bulunacak.

ÜSKÜDAR: Ramazan çadırları geleneğini başlatan belediye, ilçe meydanına iftar çadırı kuruldu. Burada geçtiğimiz yıl 12 bin kişiye iftar veriliyordu, fakat ekonomik krizin de etkisiyle rağbetin artacağı ihtimaline karşılık bu yıl 15 bin kişilik iftar yemeği dağıtılacak.

BEYOĞLU: Akşam ezanı okunurken evlerine yetişemeyenler için iftar yemeği verilecek. Çadır etkinliklerinin yerine, 4 gece Muammer Karaca Tiyatrosu'nda Direklerarası'nı canlandıracak fasıllar, konserler düzenlenecek.

GAZİOSMANPAŞA: Belediye binası önüne kurulacak olan yaklaşık 50 ahşap evde, çevre esnafı satış yapacak. Kültür Merkezi'nde birçok seminer ve sohbet gecesine mekan olacak belediye, çocukları da unutmadı. Çocukların saatlerce eğlenebilecekleri eğlence yerleri hazırlanacak. Belediye yemekhanesi, halka açık olacak ve burada dileyen herkese iftar yemeği verilecek.

Direklerarası eğlenceleri başlıyor

Feshane, Ramazan boyunca yapacağı Direklerarası eğlenceleri ile İstanbullular'ı çoşturacak. Osmanlı evlerinde, çorba, mantı, dürüm, sucuk-ekmek, köfte, lokma ve güllaç gibi Türk mutfağının geleneksel lezzetleriyle açılan iftara eşlik edecek olan tasavvuf müziği ve sema gösterileri de izleyenlere keyifli anlar yaşatacak. Her akşam saat 20.00'de başlayacak Direklerarası eğlencelerinde sahne alacak olan Ortaoyunu, Kanto, Hacivat- Karagöz, Sihirbaz, Meddah, İp Cambazı ve Ateş Yutan Adam gibi oyun grupları da yapacakları gösterileriyle izleyicilere keyifli anlar yaşatacak. Feshane'de yapılan şenlikleri izlemek isteyenler için giriş ücreti 6 milyon, çocuklar için 3 milyon lira olarak düzenlendi.

YARDIMLAR İNCİTMESİN

Özel ve resmi yardımlar sırasında, "törensel organizasyonlardan" kaçınılması ve mümkün olduğunca gizliliğe dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih Zoroğlu, yoksulluk ve ekonomik olarak yardıma muhtaç olmanın, bireyin ruh sağlığını tehdit eden önemli bir stres faktörü olduğunu söyledi.

Sessiz ve gösterişsiz olmalı

"Bazen yardım yapmanın bir yönteminin bulunduğunu unutmuş gibi davranıyoruz. Oysa fakirlik zor olduğu gibi, yardım almak bazen bundan da zordur" diyen Zoroğlu, şöyle devam etti: "Yardım edenler çok dikkatli olmalı, kişinin gururunu kırabilecek ya da onu minnet altında bırakabilecek tavırlardan kaçınmalılar. Mümkünse bu tür faaliyetlerin sessiz ve gösterişsiz bir şekilde, gizlilik ilkesine uygun olarak yapılması gerekir. Oysa günümüzde bu tür yardım işlerinin büyük seremoni ve törenlerle yapıldığına, küçük bir yardım için büyük gürültülerin koparıldığına şahit oluyoruz."

 
Bulgur ye şifa bul
Besin değerinin anlaşılması sonrasında, tüketimi son yıllarda önemli ölçüde artan bulgurun, protein, B1 vitaminleri, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından ekmek, makarna ve pirinçten üstün özelliklere sahip olduğu belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Bayram, dünya genelinde insanların gıda gereksiniminin yüzde 70'ini hububatlardan sağladıklarını söyledi.
Bulgur, pirinçten daha vitaminli
Pirinçle bulgur arasında, bulgur yönünden büyük üstünlükler bulunduğunu vurgulayan Bayram, şöyle devam etti: "Bulgurun sahip olduğu B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde ciddi bir rol oynar. Eskiden uzun gemi yolculuklarında sürekli tüketilen pirinç, bu vitaminlerin eksikliklerinden dolayı yolcularda beriberi hastalığına neden oluyordu. Bulgurda, insan sağlığı için vazgeçilmez olan 300 miligrama yakın fosfor ve 310 kiligram potasyum bulunuyor. 40 miligram kalsiyum bulunan bulgur, çocukların kemik ve kas hareket ve gelişimi ile annelerin sağlığında çok önemli bir kaynaktır. Bulgur, gerçek anlamda bir besin kaynağıdır ve üstün olduğu aynı gruptaki ürünlerden de çok ucuzdur."
12 Kasım 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED