|
|
Savcı Hamza Keleş, ilgili mahkemelere yazı yazarak Erol Kohen'le ilgili davaların son durumu ve içerikleri hakkında bilgi istedi.
Örümcük Ağı soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, tutuklanan ünlü tekstilci Erol Kohen hakkında belge ve bilgi topluyor. Kohen hakında özellikle İstanbul'da çeşitli mahkemelerde açılmış ve halen devam etmekte olan çok sayıda dava olduğunu tespit eden Keleş, Kohen'in malvarlığını yakın takibe aldı. Soruşturma ile ilgili iddianame hazırlayan Keleş, ilgili mahkemelere yazı yazarak davaların son durumu ve içerikleri hakkında bilgi istedi. Savcı Keleş'e teknik bilgiler Bu arada, Örümcek Ağı operasyonunu yürüten polis yetkilileri, ortaya çıkartılan milyonlarca dolarlık hayali ihracatla ilgili zaman zaman DGM'ye gidip Keleş'e teknik bilgiler veriyor. İddianamenin hazırlanmasında Keleş'e yardımcı olan yetkililer, şunları söylediler: "Türkiye'de hayali ihracat olayı bir kısım hayali şirketlere açık kapattırılarak yapılıyor. Bir kısım şirketler, devletten aldıkları kredinin tamamanı ihracatta kullanamayınca açık veriyor. Bu açığı kapatmak için sahteciliğe başvuruyorlar. Kurdurdukları ya da bu işi yapan hayali şirketlere sahte faturalar düzenletip devletten yüklü miktarlarda vergi iadesi alıyorlar. O zaman bu tip operasyonlar ortaya çıkıyor. Bu iş için en uygun yerler serbest bölgeler. Örneğin bir işadamı, devletten aldığı ve değerlendiremediği döviz kredisinin bir kısmını, Mersin'deki serbest bölgeye gönderip ihracatta kullanmış gibi oradaki herhangi bir bankada işlem yaptırıyor. Tabii bu durumda banka bundan pay da alıyor. İşadamı buradan aldığı döviz alım belgesiyle bankaya gidiyor. Bankadan yüklü bir miktarda faiz ya da devletten belli bir miktar KDV alan işadamına, ayrıca Merkez Bankası teşvik de ödüyor. Yani görüldüğü gibi son derece profesyonelce yapılan hayali ihracat işinde tehdit, zor ve şantaj gibi yöntemlere kesinlikle başvurulmuyor." Öte yandan operasyon kapsamında gözaltına alınan Erol Kohen'in mali müşaviri Nail Tahsildaroğlu, Savcı Hamza KEleş'e ifade vermesinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aslıtürk'ün vergi suçları savcılıkta
Maliye Bakanı Sümer Oral, Interpol tarafından aranan işadamı Orhan Aslıtürk hakkında çeşitli vergi suçlarından 566 rapor düzenlendiğini ve bunların cumhuriyet savcılıklarına iletildiğini bildirdi. Oral, AK Parti'li Musa Uzunkaya`nın Ecevit`e yönelttiği yazılı soru önergesini yanıtladı. Bakanlığınca hazırlanan raporlarda Aslıtürk`ün 138 işletme ya da ortaklık ilişkisi belirlendiğini belirten Oral, incelemenin 1995-1998 dönemini kapsadığını ifade etti. Oral, incelemeye 7 Temmuz 1998'de yapılan aramalardan sonra başlandığını, ilk etapta iki hesap uzmanından oluşan ekibin 2000`den itibaren on uzmana çıkarıldığını belirtti. Orhan Aslıtürk`ün rüşvet karşılığında korunduğu iddialarına dairbir rapor bulunmadığını, ancak iddiaların basında yer alması üzerine inceleme başlatıldığını dile getirdi.
|
|