T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Rehavete dikkat!

MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, 2002 yılında en büyük riskin rehavet olduğunu söyledi.

2001 yılını değerlendiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "Hükümet çök kötü bir kriz yönetimi sergiledi. Eğer IMF 11 Eylül olayından sonra konjonktürel sebeplerle 10 milyar dolarlık ek kaynağı temin edemeseydi şu anda bizim durumumuz da Arjantin gibi olurdu" dedi.

Vergi ücretlinin sırtında

2001 yılında vergi yükü rakamının, yüzde 31 civarında olacağının tahmin edildiğini öne süren Bayramoğlu, vergi yükünün ücretlinin sırtında olduğunu belirterek, Türkiyeínin en önemli sorununun ülkenin sürekli olarak borç batağına saplanması olduğunu söyledi. Bayramoğlu, Derviş'i de eleştirerek, "Kemal Derviş Türkiye'ye geldiğinde iç borç stoku 36 katrilyondu. Şimdi bu 110 katrilyona çıktı" dedi.

Bayramoğlu açıklamasını hükümete tavsiyelerle bitirdi, "Hükümet enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyorsa, döviz kurlarındaki dalgalanmaları törpüleyecek bir mekanizmayı devreye sokmak zorundadır. Aksi takdirde, bir sonraki gün yine başa döneriz. Ekonomik çöküntüyü durdurmak ise hayal olur.".

2002 YILINDA DA RANTİYE KAZANACAK

Konsolidasyon yapmayacağını belirten hükümetin, bu iyi niyet mektubunda ìiç borcun vadesini uzatmaya yönelik olarak, piyasa talebini karşılayacak geniş yelpazede borçlanma enstrümanları kullanılacağını ve döviz cinsi veya dövize endeksli kağıtlarla borçlanmaya devam edileceğiniî açıkça belirttiğini ifade eden Bayramoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Yani aslında hükümet konsolidasyonun bir türü olan takasın gerekliliğini kabul etmiş. Ancak tek fark bunu döviz cinsinden yaparak faiz ve enflasyon lobisinin kazancını garanti altına almış. Daha önceki uygulamada ülkenin döviz farklarından dolayı ciddi kayıplara uğradığı göz önüne alınırsa 2002 yılında da bu kayıpların devam edeceği görülüyor."

Canlanma için çok tüketim az vergi

Ekonomik krizin en önemli ilacının 'daha çok tüketim ve daha az vergi' olduğunu öne süren Bayramoğlu,spekülatif sermayeye de şöyle dikkat çekti, "Hükümetler yapısal değişime önem vermediler. Gelen sıcak paranın getirdiği rahatlığa aldandılar. Bugün spekülatif sermayenin elinde toplam 4 trilyon dolar var ve bu paranın bir kısmı da Türkiye'ye girmişti. Hükümette bu sıcak para girişine aldanarak suni tablolar çizdi. Ve krize yakalandı. Döviz fiyatlarını ihracat-ithalat dengeleri değil, spekülatif amaçlı döviz talepleri belirlemeye başladı. Bu spekülatif sermaye kaçınca da kriz patlak verdi.

Türkiye'nin krize girmesinde önemli bir etken olan spekülatif sermaye Türkiye'ye tekrar gelecek. Piyasalar bir anda güllük gülistanlık olacak. O zaman bu yöneticiler krizi yendik naraları atacaklar. Ama unutulmamalı ki, en küçük bir çalkantı da o sıcak para da anında Türkiyeí yi terk edecek. İşte buna hazırlıklı olunmaz ise o zaman IMF'den alınacak olan ek kaynakta Türkiye' yi kurtaramaz."

 
Çalışanlara iade darbesi
IMF ile yapılan görüşmeler sonucunda, 2003 yılında kaldırılacak olan nema ile vergi iade ödemeleri yerine çalışanlara vergi indirimi yapılacak.
125 bin işyeri kepenk indirdi
Kriz nedeniyle 125 bin işyerinin ticari hayata veda ettiğini belirten Türk-İş Başkanı Bayram Meral, borç alarak sorunların çözülemeyeceğini söyledi.
İlaç yüzde 10 ucuzlayacak
Sağlık Bakanı Osman Durmuş, önümüzdeki günlerde ilaç fiyatlarının yüzde 10 düşürüleceğini bildirdi.
Borsaya ihale morali, % 1,49
Hazine'nin 196 günlük ihalede net 970.4 trilyonluk borçlanması, İMKB'ye olumlu yansıdı.
OTOMOTİVDE BEYİN İHRACI
Türk otomotiv sektörünün lokomotif kuruluşları olan Tofaş ve Oyak-Renault, ürettikleri otomobil ve hafif ticari araçlardan sonra, "beyin" ihracatına da başladı.
İtalyan otomotiv devi FIAT ile Fransız Renault, dünyanın değişik ülkelerindeki fabrikalarında, Türk mühendisleri görevlendirdi. Renault, Dacia`da sürdürdüğü kalite destek projesi kapsamında, Bursa`daki fabrikasının kaporta ve pres kalite departmanında çalışan mühendisler Selçuk Arış, Tuncay Ünal, Ahmet Kılıç ve Metin Günhan'ı Romanya'ya çağırdı. FIAT ise İtalya ve Mısır'daki fabrikalarının kilit noktalarına Bursa'daki Tofaş Fabrikası'nda birim müdürü olarak çalışan 2 Türk'ü atadı.
26 Aralık 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED