T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Yılmaz, patronlara diyet mi ödüyor?

ANAP lideri Yılmaz'ın, medya patronlarına 600 milyon dolarlık ihale kıyağından sonra şimdi de Bilgin Grubu'nun borçlarının ödenmesi için BDDK'ya aracılık ettiği söyleniyor.

Ulusal Güvenlik tartışmasında ortakları tarafından bile eleştirilen ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, tartışmada kendisine destek veren medya patronlarına "diyet ödemeye" başladı. Enerji işletme hakkı devirlerindeki KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesini sağlayarak enerji ihalelerini kazanan medya patronlarına yaklaşık 600 milyon dolarlık kıyak çeken ANAP lideri Yılmaz'ın şimdi de sahibi olduğu bankanın içini boşaltmaktan dolayı hapiste yatan Sabah Grubu'nun patronu Dinç Bilgin'i kurtarmak için çalıştığı öne sürüldü. Yılmaz'ın, ulusal güvenlik tartışmasında TSK'ya karşı tavır alan Sabah Grubu'nun bu desteğine karşılık, Bilgin Grubu ile BDDK arasında yürütülen ödeme planı konusunda aracılık ettiği iddia edildi.

Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu yenilikçi harekete yönelik kampanya başlatmaları karşılığında, medya patronlarına KDV kıyağı çeken Yılmaz şimdi de ulusal güvenlik tartışmasındaki medya desteğinin bedelini ödemeye hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, Yılmaz ulusal güvenlik konusundaki ilk diyetini Sabah Grubu'na, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Bilgin grubu arasında devam eden ödeme planının kabul edilmesini sağlayarak ödeyecek.

TSK'ya bile karşı çıktılar...

Bugüne kadar her tartışmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yanında yer alan alan Sabah Grubu, ulusal güvenlik tartışmasında ilk kez TSK'nın karşısına geçerek, Yılmaz'ın yanında yeraldı. Yılmaz'ın, Bilgin Grubu ile BDDK arasında yürütülen ödeme planı konusunda aracılık ettiği iddia edilirken, ödeme planı konusundaki pazarlıkları da bizzat Yılmaz'ın danışmanı Bursa Milletvekili Kenan Sönmez'in yürüttüğü öne sürüldü. Önay Bilgin ile Zafer Mutlu'nun, sık sık Ankara'ya gelerek bu konuda kulis faaliyetlerinde bulundukları ifade edildi.

Uzunkaya KDV kıyağını sordu

Samsun Bağımsız Milletvekili Musa Uzunkaya, enerji sektöründe yapılan işletme hakkı devir anlaşmalarında uygulanan yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesinin nedeninin açıklanmasını istedi. Uzunkaya, Başbakan Bülent Ecevit tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, bu vergi indiriminin doğuracağı gelir kaybını sordu. Yeni düzenlemeden sonra geçmişte yüzde 18 oranında KDV ödeyen şirketlere geri ödeme yapılıp yapılmayacağı sorusunu da yönelten Samsun Bağımsız Milletvekili Uzunkaya, "Halen yüzde 18 oranı üzerinden devlete vergi borcu bulunan şirketler hangileridir? Yeni düzenleme ile bu borçlara yüzde 1 KDV imkanı getirilecek midir?" diye sordu. Uzunkaya, KDV oranlarında indirime gidilmesi düşünülen başka mal ve hizmetlerin bulunup bulunmadığı sorusunun da cevaplanmasını istedi.

Ödeme takviminde neler var?

Yılmaz'ın aracılık desteği Bilgin Grubu'nun ödeme takviminde, rasyonel olmayan tekliflerin yer aldığı belirtildi. BDDK'nın kabul etmediği, Yılmaz'ın ise kabul edilmesi için ısrar ettiği ödeme takviminde, Bilgin Grubu'nun, Sabah'ın ipotekli İkitelli ve kaçak inşa edildiği gerekçesiyle İSKİ'nin başvurusu üzerine mahkemece alınmış yıkım kararı bulunan Samandıra tesislerinin bulunduğu belirtildi. Raporda ayrıca Etibank ile ilgili olarak, "Büyük Atatürk'ün kurduğu müessese bir avuç sömürücünün doymak bilmeyen iştahına ve insafına terk edilerek yok edilmiştir" denildi.



15 Ağustos 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED