Binali Yıldırım, 21 Aralık 1955 tarihinde Erzincan Refahiye’de dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde (WMU) master öğrenimini tamamladı.
Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camialtı Tersanesi’nde mühendislik ve yöneticilik görevlerini yürüttü. İstanbul Deniz Otobüsü İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü görevini yaptı.
Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu üyesi oldu. 58, 59 ve 60, 61, 64. Hükümetlerde Ulaştırma Bakanlığı görevlerini yürüttü. 24 Mayıs 2016 tarihinde 65. Hükümet’i kurarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 27. Başbakan’ı oldu.
Çok iyi derecede İngilizce, orta derecede Fransızca bilen Binali Yıldırım, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Kariyer ve Siyaset
- 1978 – 1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.
- 1994 – 2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri’nde (İDO) Genel Müdürlük görevi yaptı.
- 3 Kasım 2002 genel seçiminde AK Parti İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girerek, 58. ve 59. AK Parti hükümetlerinde Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı.
- 22 Temmuz 2007 genel seçiminde AK Parti Erzincan milletvekili seçildi ve 60. AK Parti hükümetinde Ulaştırma Bakanı olarak kabinedeki görevine devam etti.
- 12 Haziran 2011 genel seçiminde AK Parti İzmir milletvekili seçildi ve 61. AK Parti hükümetinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak kabinedeki görevine devam etti.
- 11 yıl üst üste görev olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en uzun süreli görev yapan Ulaştırma Bakanı oldu.
- 5 Mayıs 2016 tarihinde Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından, 19 Mayıs 2016 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) tarafından Genel Başkan adayı olarak açıklandı. 22 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen 2. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Kongresi'nde Binali Yıldırım 1,411 delegeden 1,405'ini alarak (6 oy geçersiz sayıldı) AK Parti'nin yeni Genel Başkanı seçildi.
- 65. Türkiye Hükümeti'ni 24 Mayıs 2016 tarihinde kurarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 27. Başbakan’ı oldu.
15 Temmuz Süreci
FETÖ Darbe Girişimi
15 Temmuz darbe girişimi gecesi köprüler kapatılıp, zırhlı araçlar yollarda görülmeye başladığında herkes neler olduğunu merak ediyordu. O gece canlı yayında NTV yayınına bağlanan Başbakan Binali Yıldırım, yaşananları “kalkışma” olarak değerlendirdi. Başbakan Yıldırım, “Doğrusu bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belli ki emir komuta zinciri olmadan asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. Vatandaşlar şunu bilsin ki, demokrasiye zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, vatandaşın milletin seçtiği, milletin iradesi ile iş başındadır. Bunun işbaşından gitmesi ancak milletin kararı ile olur, bu bilinmelidir. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Asla bu tip kalkışmalara pabuç bırakmayacağız. Asla bu ve buna benzer çılgınlıklara müsaade etmeyeceğimizi bilsinler” diye konuştu.
15 Temmuz gecesi Başbakan neler yaşadı?
15 Temmuz gecesi saat 21 sularında İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinden ayrılan Binali Yıldırım, kara yolu ile Ankara’ya doğru hareket etti. Suikast girişimi atlatan ve Ankara’ya ulaşması 12 süren Başbakan, geceyi Kastamonu Vali’sinin evinde geçirdi.
23 Temmuz akşamı, darbe girişimi gecesi yaşadıkları ile ilgili detayları ATV- A Haber ortak canlı yayınında anlatan Başbakan Binali Yıldırım, şu açıklamada bulundu: "Dolmabahçe ofisinde saat 21:00 gibi çalışmalarımız tamamlandı ve Tuzla'ya hareket ettim. Köprüyü geçtikten 10 dakika sonra köprünün tutulduğunu öğrendim. Benim yakın korumama bu haber iletildi ve eşten dosttan duydum. Vatandaşlarımıza hemen bir TV kanalı ile bağlantı kuruldu ve aktardık. Ben insiyatif alarak bunun emir komuta dışında bir olay olduğu kararını aldım. Tuzla'dan Sabiha Gökçen'e geçecektik ama orası güvenli değil dedik. Tanklar yolda bizi durdurmaya çalıştı. Süratle uzaklaştık. Atlattık. Gerede'den ayrıldık Samsun istikametine Ilgaz Tüneline gittik, tünelde kaldık. Yaptığımız, temelini attığımız tünel bize sığınak oldu. Artık gün ağarmış vaziyette. Karşıda bir jandarma aracı var. Biz yaklaşınca ateş etmeye başladılar. Karşılık verildi. Şoförümüz hemen geri vitese taktı. Atış menzilinden çıktık. Tali yoldan Ilgaz merkeze geldik ve Kaymakama konuk olduk.” Geceyi Kastamonu'da bir kaymakamın evinde geçiren ve gelişmeleri buradan takip eden Yıldırım'ın Ankara'ya varması 12 saati buldu.
İlk Açıklama: Paralel örgüt kalkışması
16 Temmuz Cumartesi günü, Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen Başbakan Binali Yıldırım, Büyük Millet Meclisi önünde bir açıklama yaptı. "Milletimin bütün fertlerinin, bayraklarıyla meydanlara koşan, bu paralel terör örgütü çetesine karşı dimdik ayakta duran bütün vatandaşlarımın alnından öpüyorum" diyen Yıldırım, bu girişimin "Silahlı Kuvvetler içerisindeki paralel terör yapılanmasının bir kalkışması" olduğunu belirtti.
18 Temmuz: Hayat normale dönmüştür
18 Temmuz Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Hayat normale dönmüştür” ifadesini kullandı. Başbakan Yıldırım konuşmasında, "Pazartesi günü, ekonominin alt üst olacağı şeklinde propaganda yaptılar. Bugün itibariyle finansman sistemimiz tıkır tıkır çalışıyor. Merkez Bankası her türlü tedbiri almak için hazırda bekliyor. Hayat normale dönmüştür, piyasanın verdiği mesaj budur. Gün beraber olma, hep birlikte olma günü. Demokrasiye sahip çıkma günü. Türkiye'nin geleceğinde, herkes söz sahibidir. Ak Parti, CHP, MHP, HDP. Bütün vatandaşlarımız söz sahibidir" dedi.
Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece, 11 saat boyunca 600 civarında telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.
Demokrasi nöbetlerine videokonferansla seslendi
Başbakan Binali Yıldırım, 1 Ağustos gecesi konutundan yurt genelindeki demokrasi meydanlarına teşekkür mesajları verdi. Videokonferas yöntemiyle milyonlarca vatandaşa hitap eden Başbakan Yıldırım, "Türkiye bir hukuk devleti, hukuk işliyor. Hukuk düzenine kastedenler hak ettikleri cevabı mutlaka alacak. Bu hainlere müsamaha asla göstermeyeceğiz. İntikam duygusuyla değil, merhamet duygusuyla değil, adalet duygusuyla bu hesabı soracağız. Ordumuz bizim göz bebeğimizdir, Mehmetçik bizim canımızdır, kışlalar peygamber ocağıdır. Hainlerle ordumuzu ve emniyetti, şanlı kurumlarımızı birbirinden ayırt edelim. Bu darbe girişimini başlatanlar subay elbisesi içine girmiş katillerdir, canilerdir, FETÖ’nün elemanlarıdır. Onlarla ülkesini, bayrağını seven subaylarımızı, askerlerimizi asla karıştırmayalım. Ordu ve emniyet yaptığımız reformlarla daha güzlü hale gelecek. Şehitlerimizi, demokrasi kahramanlarımızı, gazilerimizi bir kez deha rahmetle anıyorum. Şehitlerimizin emanetine sonuna kadar sahip çıkacağız. Çıkardığımız kanunlarla şehit ailelerini ve gazilerimizi devletin himayesine aldık” ifadelerini kullandı" ifadelerini kullandı.