7 Aralık 1940'ta Rize'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde Başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde 48. Dönemde Genel Başkanlık yaptı. Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. Halen Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının Kurucu Üyesi olup halen Kurucular Kurulu Başkanıdır. Yalova Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliğinde bulundu. İlim Yayma Vakfında Kurucu, İlim Yayma Cemiyetinde ve İş Dünyası Vakfında Yüksek İstişare Kurulu Üyesidir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır. Sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu ve idare meclisi başkanlıklarında bulundu. Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.
20 ve 21. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde Grup Başkanvekilliği yaptı. Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 54. Hükümette Kültür Bakanı olarak görev aldı. AK PARTİ Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu.
İstanbul Milletvekili olarak 26. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi.
İngilizce bilen Kahraman, evli ve 4 çocuk babasıdır.
15 Temmuz süreci
Darbe girişiminin duyulmasının ardından, başta TBMM Başkanı İsmail Kahraman olmak üzere, bazı bakanlar, milletvekilleri ile Meclis personeli Meclis'e geldi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın çağrısı üzerine dört partiden milletvekilleri ve bakanlar Genel Kurul'da toplandı. Halkın sokakta, vekillerinin ise Meclis’te darbeye karşı direndiği bu sıralarda, TBMM kampüsüne bombalar yağmaya başladı.
15 Temmuz FETÖ darbe girişimi gecesi uçaklardan TBMM Kampüsü'ne atılan yaklaşık 10 bombadan 3'ü ağır tahribata neden oldu. Bombalar, Başbakanlık makamı, CHP ve MHP Gruplarının bulunduğu kata ve bahçeye atıldı.
Bombaların tehlike arz etmesi üzerine, güvenlik kuvvetlerinin uyarısıyla İsmail Kahraman, bakanlar ve milletvekilleriyle sığınağa indi. Kahraman ve milletvekilleri geceyi sığınakta geçirdi. 6 saat süren bekleyişin sonunda tehlikeli durumun geçtiğinin bildirildi. Kahraman ve milletvekilleri sığınaktan sabah 09.30'da çıkarak tekrar Genel Kurul Salonuna geçti.
Tarihi anlar, unutulmaz bildiri
16 Temmuz Cumartesi günü Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın çağrısıyla olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurul'unda tarihi anlar yaşandı. Mecliste bulunan 4 partinin katılımıyla darbeye karşı ortak bildiri yayınlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından söz alan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İstiklal Marşı'nın kalan kıtalarını okudu. Başkan Kahraman, "Milletimize bu acıyı yaşatanlar müstahak oldukları cezaya çarptırılacaklardır. Gazi Meclis'e bomba atılmıştır. Milletin beslediği, eline silah verdiği unsurlar milletin bağrına silah dayamışlardır. Milletimize geçmiş olsun diyor, bir daha böyle bir kara gündem yaşanmamasını cenabı haktan niyaz ediyorum. Şimdi sağduyumuzu koruyarak, kararlığımızdan hiçbir şey yitirmeden meseleyi kökünden halletmek için çalışma, yaraları sarma zamandır. Meclis dün gece demokrasi nöbetindeydi. Bugün de burada 4 partimizin ortak bir metinini birlikte okuyacağız, topluma sunacağız. Duvarımızda yazdığı gibi egemenlik millete aittir ve toplum bunu haykırmıştır'' şeklinde konuştu.
Ekim ayında gerçekleşen meclis açılışında 15 Temmuz gecesini hatırlatan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, bombaların hasar verdiği Meclis'in bir bölümünün müze olarak muhafaza edileceğini kaydederek, "Bizler topyekun üzerimize atılan bombalar altında milletin egemenliğini koruma görevimizi yerine getirerek ikinci defa Gazi Meclis unvanını almış olduk.” açıklamasında bulundu.