26 Şubat 1959’da Konya’da dünya geldi. Öğrenimine İstanbul Erkek Lisesi ile başladı. 1983-1984 eğitim öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini çift anadal programıyla bitirdi. Aynı üniversitenin Kamu Yönetimi Bölümünde Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktora yaptı.
1990 yılında, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimi bölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün başkanlığını yürüttü. 1993 yılında doçent oldu ve 1995–1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde çalıştı. 1995-1999 yılları arasında Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Davutoğlu bu sürede 200'den fazla yazı kaleme aldı. 1998–2002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademilerinde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.
1999–2004 yılları arasında profesör oldu ve Beykent Üniversitesi'nde, üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığı, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde de misafir öğretim üyeliği yaptı.
Siyasi kariyeri
3 Kasım 2002 yılında yapılan genel seçimlerin ardından 58. Cumhuriyet Hükümeti döneminde, Başbakan Başmüşavirliği ve Büyükelçilik görevine atanan Ahmet Davutoğlu, 59. ve 60. Cumhuriyet Hükümetleri döneminde de bu görevlerini sürdürdü.
1 Mayıs 2009 tarihinde 60ncı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı olarak atandı. 61. Hükümetlerde Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürdü.
27 Ağustos 2014'te, Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Büyük Kongresinde Genel Başkan seçildi ve 28 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan başbakanlık vekaletini aldı ve 62. Türkiye Hükûmetini kurmakla görevlendirildi. Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 62. Türkiye Hükümeti bakanlar kurulu listesini 29 Ağustos 2014 tarihinde açıkladı. 6 Eylül 2014 Cumartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan güven oylaması sonucunda 133 ret oyuna karşılık alınan 306 kabul oyuyla 62. Türkiye Hükümeti Davutoğlu başbakanlığında güven oyu alarak resmen göreve başladı. Ahmet Davutoğlu 2015 Genel Seçimlerinden sonra istifasını Recep Tayyip Erdoğan'a verdi fakat 63. Türkiye Hükümeti kurulana kadar başbakanlığa devam etti.
12 Eylül 2015 tarihinde yapılan AK Parti 5. Olağan Kongresi’nde Parti Genel Başkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Kasım’da yeni hükümet kurma görevini Davutoğlu’na verdi. 17 Kasım 2015’de Davutoğlu tarafından kurulan 64. Hükümet kabinesi 24 Kasım’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı.
5 Mayıs 2016 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirilen toplantıda alınan karar sonrası AK Parti’yi 22 Mayıs 2016 tarihinde yeni Genel Başkan seçimi yapılması için Olağanüstü Büyük Kongre’ye çağırdı. Ahmet Davutoğlu yeniden aday olmayacağını açıkladı.
Ahmet Davutoğlu, 5 Mayıs 2016 günü AK Parti Genel Başkanlığı’ndan ve Başbakanlıktan istifa etti.
Sare Davutoğlu ile evli olan Ahmet Davutoğlu, Sefure Davutoğlu, Maymune Davutoğlu, Mehmet Davutoğlu ve Hacer Bike Davutoğlu isimli 4 çocuk babasıdır.
15 Temmuz Süreci
14 Temmuz'da Ankara'ya gelen Ahmet Davutoğlu ve Sare Davutoğlu çifti, darbe girişiminden saatler önce Ankara'da 15 Temmuz'da Başbakanlık döneminde ekibinde yer alan iki ayrı düğün merasimine katıldı. İlk düğün, Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlendi. Açık alanda gerçekleştirilen düğünden Davutoğlu, 21.30'da ayrılırken, sadece birkaç saat sonra çok yakın bir bölgede bulunan Gölbaşı Polis Özel Hareket Merkezi FETÖ mensubu teröristlerce saldırıya uğradı.
Haberi koruma ekibinden aldı
İkinci düğün merasiminden çıkan Davutoğlu'nun yolculuğunu tamamladıktan dakikalar sonra aynı güzergahta FETÖ'cü tankların darbe girişimini başlattığı öğrenildi. Davutoğlu, darbe girişimine ilişkin haberi ilk olarak koruma ekibinden aldı. Ankara'da jetlerin alçak uçuşa başlamasının ardından ise Emniyet birimlerinden bilgi edindi. Davutoğlu kendisine gelen ilk bilginin Hakan Fidan’a suikast yapılacağı şeklinde olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı;
"O gün MİT'te çok ciddi çatışmalar oldu. MİT karargâhını ele geçiremediler. İlk ihbar Hakan Fidan’a suikast yapılacağı şeklinde geldi, darbe şeklinde değil de. O sırada öyle bilgi geldiği için Hakan Fidan Genelkurmay'a giderek bilgi veriyor. Ama yine de Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile paylaşılmalıydı. Darbenin erkene alınma nedeni de bu hareketlilik."
İlk mesajını Twitter hesabından ulaştırdı
Darbe girişimi haberini alan Davutoğlu, ilk olarak Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaşmaya çalıştı. Daha sonra saldırı riskinden dolayı Davutoğlu'nun Sare Davutoğlu'yla birlikte güvenli bir noktaya götürüldüğü belirtildi.
Gece yarısı Twitter hesabı üzerinden milyonlara seslenen Davutoğlu, "Aziz milletim, 1 Kasım seçimlerinde tecelli eden milli iradenize sahip çıkacağımızdan şüpheniz olmasın" dedi.
Halkı meydanlara çağırdı
Daha sonra ulusal ve yabancı çok sayıda medya kuruluşunun yayınına bağlanan Davutoğlu, "Bu gece karanlık olabilir ama yarın ülkemiz için çok aydınlık bir sabaha uyanacağız" diyerek halkı yeniden meydanlara çağırdı.
NTV’ye bağlandı: Bugün iradenizi koruma günüdür
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV yayını katılarak açıklamada bulundu. Davutoğlu, “Bugün oyunuzu, iradenizi koruma günüdür. Silahlı Kuvvetlerimizin onurunu korumak için silahlı kuvvetler mensuplarının milletimizle omuz omuza durma günüdür. Sizler illegal yapıların emirlerine itaat etmeyin. Silahlı kuvvetlerimiz tarihin en önemli sınavından geçiyor” dedi.
Gece boyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a ulaşmaya çalışan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Koruma Amiri ile irtibat kurabildi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile sabahın erken saatlerinde görüştü.
Sabah TBMM’ye gitti
Ahmet Davutoğlu, sabah olduğunda da ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giderek Başkan İsmail Kahraman'ı ziyaret etti. Öğleden sonra da İstanbul'da bulunan Cumhurbaşkanı ile yüz yüze görüşüp yanında bulunmak ve Erol Olçok, Abdullah Tayyip Olçok, İlhan Varank, Mustafa Cambaz ve diğer şehitlerin cenaze törenlerine katılmak üzere karayolu ile İstanbul'a hareket etti.
Birçok yabancı ulusal basın organına açıklamalarda bulunan Davutoğlu, 17 Temmuz-Al Jazeera’ya İngilizce Röportaj verdi. 18 Temmuz günü Al Jazeera Balkans ve Habertürk’e 19 Temmuz günü BBC’ye, 27 Temmuz günü ise NTV ve ’ye röportaj vererek yerli ve yabancı basın kuruluşları aracığıyla Türkiye ve dünyayı gelişen olaylardan haberdar etti.
Şehidimiz Cambaz için taziye ziyareti
19 Temmuz günü gazetemiz Yeni Şafak'a taziye ziyaretinde bulunarak şehidimiz Mustafa Cambaz’ın masasında Fatiha okuyan Ahmet Davutoğlu, “Eski Yeni Şafak çalışanı olarak Cambaz ile mesai arkadaşı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “28 Şubat darbesine karşı kalemimizle mücadele ediyorduk. Başka bir darbe teşebbüsünde Yeni Şafak bu kez şehit verdi" dedi.
Davutoğlu aynı gün TVNET ekranlarında Serhat Bayramoğlu’nun konuğu olarak 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Demokrasi nöbetindeydi
Türkiye’nin 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu, darbe girişiminin geri püskürtülmesinin ardından başlayan demokrasi nöbetlerinde katılarak birçok ilde halka hitap etti. Davutoğlu, 17 Temmuz akşamı İstanbul Kısıklı’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile beraber başladığı demokrasi nöbetine 22 Temmuz’da memleketi Konya’da devam etti.
Mevlana Meydanı’nda buluşan yüzbinlerce Konyalıya konuşan Eski Başbakan Davutoğlu, “15 Temmuz gecesi bir millet tekrar ayağa kalktı ve şunu söyledi; biz 78 milyon biriz, beraberiz. Hep beraber tek bir millet olarak üzerimize topla da gelseler, tankla da gelseler, uçakla da gelseler durmayız, yılmaz, teslim asla olmayız. Bütün bir tarih görecek, 15 Temmuz’da iki tankın altına yatan aziz kardeşimin gösterdiği fedakarlık, üzerinden tank geçen hanım kardeşimin gösterdiği fedakarlık adına, Selçuklu Başkenti Konya’dan sesleniyorum. Kim ne yaparsa yapsın, kim hangi tuzağı kurarsa kursun, inşallah istikbal mutlaka bizim olacaktır, istikbal mutlaka inananların, mazlum milletimizin olacaktır” dedi.