29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri’de doğdu. Öğrenimini Kayseri Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı. Aynı fakültede başladığı doktora çalışmaları için iki yıl İngiltere’de kaldı ve 1983’te İstanbul Üniversitesi’nden ‘Doktor’ unvanı aldı. Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda çalıştı ve aynı bölümde ekonomi dersleri verdi. 1989’da uluslararası ekonomi dalında Doçent oldu. 1983-1991 yılları arasında merkezi Cidde’de olan İslam Kalkınma Bankası’nda ekonomist olarak çalıştı.
Siyasi Kariyeri
1991 – 2007 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde beş dönem Kayseri Milletvekili olarak hizmet verdi. 1991 – 1995 yılları arasında TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yaptı. 1995 – 2001 yılları arasında TBMM’de Dışişleri Komisyonu’nda üye olarak görev yaptı. 1996’da kurulan 54. Hükümet’te Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 2000 yılında Yenilikçi Hareket’e liderlik etti ve Fazilet Partisi Kongresi’nde genel başkan adayı oldu. 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kuruluşunda rol alan öncülerden oldu. Siyasî ve Hukukî İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 18 Kasım 2002'de Başbakan olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 58. Hükümeti’ni kurdu. 2003 – 2007 yılları arasında 59. Hükümet döneminde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 28 Ağustos 2007 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin on birinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Abdullah Gül, bu görevi 28 Ağustos 2014 tarihine kadar sürdürdü.
Hayrünnisa Gül ile evli olan Abdullah Gül, Ahmet Münir, Kübra ve Mehmet Emre adlı üç çocuk babasıdır.
15 Temmuz Süreci
Fetullahçı Terör Örgütünün hain kalkışması sırasında vakit kaybetmeden ve en üst perdeden tepki veren siyasetçilerden biri de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu.
“Asker kışlaya dönsün, demokrasiye sahip çıkın”
Facetime üzerinden CNN TÜRK yayınına bağlanarak halkı darbeye direnmek üzere meydanlara çağıran Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından aynı yayına bağlanan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “kışlanıza dönün” çağrısı yaptı. NTV yayına da katılarak canlı açıklamalarda bulunan Gül, şunları söyledi: "Önce bütün milletimize şunu söylemek isterim: Düşüncesi, fikri, partisi ne olursa olsun farklılığını kenara bırakmalı ve demokrasi için sımsıkı sağlam durmalı. Türkiye Latin Amerika, Afrika ülkesi değil. Hatada olanlar vazgeçip kışlalarına çekilsin. Bu, emir komuta zincirinde olan bir şey değil. Herkes; bu hatayı yapanlar bundan hemen vazgeçsinler, kışlalarına dönsünler. Bir daha milletin yüzüne bakamayacak hale gelirler. Saldırganlık olmadan, çatışmaya fırsat vermeden demokrasiye sahip çıkma günüdür. İnanıyorum Türkiye bu sıkıntılı geceyi atlatacak. Aziz vatandaşlarımdan ricam bu tip ne olduğu belirsiz ayaklanmalara karşı saflarını sık ve tavırlı tutsunlar. Demokrasiye sahip çıksınlar" dedi.
15 Temmuz gecesi 00.59’da kurumsal twitter hesabından bir duyuru yapan Abdullah Gül, “Bugün düşüncesi, partisi ve görüşü ne olursa olsun herkesin farklılıklarını bir yana koyup demokrasiye sahip çıkması günüdür.” şeklinde bir tweet paylaştı. Gül’ün açıklamaları sosyal medya üzerinde büyük yankı uyandırdı.
Görüşme trafiği
21 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelen Abdullah Gül, aynı gün Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan’ın da aralarında bulunduğu temaslarda bulundu.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında darbe girişimine ilişkin olarak, "Her şey akla gelebilirdi. Halkın temsil edildiği bir yerin planlı bir şekilde bombalanacağı akla gelmezdi. Büyük bir üzüntü içerisindeyiz. İktidarıyla ve muhalefetiyle diyalogla inanıyorum ki Türkiye bunları atlatacaktır. Hepimizin utanç duyacağı bu olayı yaşadıktan sonradan birlikte ülke millet elele vatana ve demokrasiye sahip çıkıyor olmak üzüntümüzü birazcık azaltıyordur" açıklamasında bulundu.
Demokrasi Nöbetine destek
Aynı günün akşamı Kısıklı'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evinin önünde "demokrasi nöbeti" tutan vatandaşlara seslenen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 15 Temmuz gecesinin Türkiye'nin tarihine kara bir leke olarak eklendiğini söyledi.
Polis ile askerin, tanklarla vatandaşların karşı karşıya gelmesinin utanç verici olduğunu aktaran Gül, "Bugünü yaşatanlar vicdansız, aklını fikrini başkalarına kiraya vermiş, ne yaptığın bilmeyen zavallılar, ne yazık ki milletin de kanına girdiler. Büyük bir utanç sayfasını doldurdular. Çok daha karanlık günlerin gelmemesi ve yaşanacak çok daha acı günler önlendiyse, bu aziz vatandaşlarımızın her şeyi unutup vatan için millet için Türkiye için hükümeti için Cumhurbaşkanı için kendisini sokağa atıp, tankların önüne geçmesiyle oldu." ifadelerini kullandı.
Yeni Şafak’a taziye ziyareti
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 26 Temmuz günü hain darbe girişimi gecesi şehit edilen muhabirimizi Mustafa Cambaz için Yeni Şafak'a taziye ziyaretinde bulundu. Ardından TVNET'e konuk olan Gül, 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu geceye ilişkin "Türkiye'nin en karanlık gecesiydi, yıllardır yanımızda olan insanların haine dönüştüklerini gördük" dedi.