İşte bu Vardar Nehri

Hüseyin Besli
00:0022/06/2000, Perşembe
G: 14/05/2014, Çarşamba
Yeni Şafak
İşte bu Vardar Nehri
İşte bu Vardar Nehri

11-16 Haziran 2000 tarihleri arasında R.Tayyip Erdoğan başkanlığında bir heyetle yaptığımız Makedonya ziyaretinden zihnimizde kalanları sizlerle paylaşmak istedik. Makedonya'da bize kusursuz bir evsahipliği yapan bütün dostlara teşekkür ederim.

İlk kez söz edildiğinde Makedonya ismi hiç de sıcak çağrışımlar uyandırmamıştı zihnimde, yakın ve bildik yerleri hatırlatmamıştı. Bu nedenle olsa gerek Üsküp Havaalanı'na indiğimizde -tabelalarda Skopye yazıyor olmasının da payı olsa gerek- aynı uzaklık devam etti. Ancak Üsküp'ten kalacağımız şehre doğru otomobilimiz hareket halindeyken şoförün, "İşte bu Vardar Nehri" demesi zihnimdeki sisi yırttı. Vardar Nehri ve Ovası, tanıdık bir türküyü doldurdu zihnime "Şar dağından kalkan kazlar/Ak topuklu beyaz kızlar/Yarimin yüreği sızlar/Vardar Ovası, Vardar Ovası/Kazanamadım sıla parası." İşte o zaman anladım ki biz Üsküp'ten Kalkandelen'e gidiyoruz. Yani bizim şehirlerimizdeyiz. Bu duygu daha sonraları kendisini daha da kuvvetli hissettirecekti, ayrıca o şehirlerde tanıdık insanlarla karşılaşıp, bildik görüntülerle hemhal olup, konuştuğumuz dille hoşgeldin edilip, minare görüp, ezan duydukça uzaklık iyice kaybolacaktı.

Rize'dekiden farklı mı?

Üsküp kendisini biraz daha geç ve zor ele verse de Kalkandelen'den sonra Gostivar, Debre, Resne, Manastır, Ohri, Struga sonuna kadar açılmış sıcak kucaklarıyla karşıladılar bizi. Kalkandelen Rize'deki Kalkandere'den farklı mıydı değil miydi. Teke-tekke- Özal'ın ziyaret ettiği tekke miydi?.. Resne'li Niyazi kaçıncı yüzyılda yaşamıştı, Debre'li Hasan'ın martiniyle dağlar inlemiş miydi sahiden, o zamanlar nasıl zamanlardı? Struga'da şiir aksamları hâlâ devam ediyor muydu, gölün içinde nasıl bir platform kuruluyordu. Ohri ne kadar tarihti, Halveti Tekkesi'nde post vardı da şeyh nerdeydi? Bu sorular içinde ve bu soruların cevaplarını aramakla geçen bir geziden notlar umarım sizlere de tanıdık ve bildik gelir düşüncesiyle Makedonya'da geçirdiğimiz beş günü ilgilileriyle ve meraklılarıyla paylaşmak istedim.


Yarın: Makedonya'da Osmanlı izleri