Bakan Şimşek’in başarısı siyasetin yönünü belirleyecektir

04:0031/05/2024, Cuma
G: 31/05/2024, Cuma
Mehmet Akif Soysal

Geçen perşembe günü Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Kuruluna katılma imkanım oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in katılımı ile gerçekleşen toplantıya Bakan beyin yaptığı konuşma ve sunumu damga vurdu dersek yanılmış olmayız. Zira toplantı sonrası yapılan kulis görüşmelerinde ekseriyetle sunumun konu başlıkları gündemdeydi. Sizler için kısaca özetleyecek olursak; Fiyat istikrarının en öncelik verdikleri konu olduğunu, bunun sebebi olarak ise; Makrofinansal istikrar ve öngörülebilirlik

Geçen perşembe günü Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Kuruluna katılma imkanım oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in katılımı ile gerçekleşen toplantıya Bakan beyin yaptığı konuşma ve sunumu damga vurdu dersek yanılmış olmayız. Zira toplantı sonrası yapılan kulis görüşmelerinde ekseriyetle sunumun konu başlıkları gündemdeydi.

Sizler için kısaca özetleyecek olursak; Fiyat istikrarının en öncelik verdikleri konu olduğunu, bunun sebebi olarak ise;

Makrofinansal istikrar ve öngörülebilirlik

Kaynakların etkin tahsisi

Uzun vadeli finansmana erişim

Sürdürülebilir yüksek büyüme

Daha adil kaynak dağılımı

konularını ifade etti.

Bu başlıkların her biri sürdürülebilir düşük enflasyon ile gerçekleşebilir; bunda mutabığız.

Enflasyon ile ilgili mücadelenin zaman aldığını buna hazırlıklı olma gereğinden bahsederek; enflasyon şoku yaşayan ülkelerin şok öncesi ortalamalara dönmesinin 3-4 yıl aldığını
buna mukabil ülkemizde ilk yılı dolan programın enflasyona dair çıktılarını bir müddettir yüzde 3’e yakınsayan, programa uyumlu patikaya giren orana geldiğini, baz etkisi ile Temmuz ayından başlayan sürecin esas neticeleri getireceğini ifade etti.
İlk dönemde enflasyon neden yüksek seyretti?
Bunu ifade ederken ilk bir yılda yüksek seyreden enflasyona dair açıklamasında ise;
ağır yükleri olan deprem sürecinin yaralarını sarmak için bütçe harcamalarından geri duramadıklarını ve buna mukabil yine enflasyonu arttırıcı olduğuna hem fikir olduğunu ifade ettiği vergi artışlarını yapmalarının yine depremin getirdiği mali yükler nedeniyle
gerçekleştiğini ifade etti.

Bizler de defalarca geçen yıl ve bu yılın bütçelerini yorumlarken depremin etkisini göz ardı eden bakış açısının fazlasıyla yanlış olduğunu ifade ettik.

Buna ek olarak depremin bütçe yükünün önümüzdeki iki yıl daha devam etmesini ben şahsen öngörüyorum. Buna mecburuz. Devasa büyüklükteki bu depremin faturasını ödemek kolay değil. Bu faturaya rağmen enflasyonu yüzde 20’nin altında her hangi bir rakamda tutmak kolay bir iş değildir. Bence tek haneli enflasyon bir hedef ancak iki haneli yüzde 15 civarında senelik enflasyon ile bu memleket yaşayabilir. Önemli olan bu düzeyde bir enflasyonun bile sürdürülebilir olması ve buna toplumun inanması ki başladığımız yere dönmeyip dolarizasyon belasına yine tutulmayalım.

Rezervler pozitif alana çok yakın.

Konu başlıklarından bir diğeri ise dış finansmana erişimdi. TCMB swap hariç net rezervlerinin -60 milyar dolardan 17 Mayıs itibariyle -14,4 milyara gerilediğini birkaç haftayı geçmeyen bir süre dilimi içerisinde pozitif rezerve varılacağını ifade etti.

İki hafta evvel gelen verilere bakılırsa tahminimce Temmuz ayı başında pozitif rezerve varacağımızı tahminlerken bunun haziran ortasından bile evvel gerçekleşme durumuna evrildiğini memnuniyetle görüyoruz.

Bakan bey “carry trade” eleştirileri için ise manzaranın bütününde çok dar bir bölümün “carry trade” ile açıklanabileceğini esas büyük akımın özel sektör ve bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ve hane halkının değişen algısı nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti.
Bu fikri verilerle desteklemek adına verdiği örnek dış borç çevirme oranının yükselmesi oldu. Buna göre reel sektörün dış borç çevirme oranı yüzde 73’ten yüzde 118’e, bankacılık sektörünün ise yüzde 96’dan yüzde 153’e geldiğini ifade etti.
Bu verilerin ne anlattığına aşina olmayan okuyucularımız için açıklayacak olursak geri ödeme günü gelen borçlara karşılık ne kadar borçlandığımızı ifade eden bu veri eğer yüzün altındaysa kaynak çıkışını eğer yüzün üzerindeyse ülkeye kaynak girişini ifade etmektedir.
Yeni kaynaklar gelecek mi?

Buna ek olarak önümüzdeki üç yıl içinde Dünya Bankası, EBRD gibi kurumlardan 60 milyar dolarlık bir kaynağın hali hazırda belirlenmiş projeler yoluyla ülkeye geleceğine vurgu yaptı.

Şimşek’in başarısı siyasetin yönünü belirleyecektir.
Bakan Şimşek Türkiye’nin göbek bağını kendi kesmesi için gereken adımları seri şekilde atıyor. Başarısı, hükümetin ağır eleştiriler almaya devam etmesinin önüne geçecektir.
Yaraların sarılmasını sağlayacaktır.
Bu nedenle önümüzdeki dönem siyasetinin de belirleyeni olacaktır.
Türkiye başarılı olabilir mi?
Hep verdiğim örnek; Küresel Finansal Sistem bir satranç tahtası gibidir. Tahtanın ve oyunun kurallarının sahipleri vardır.
Çekilin biz geldik bu tahtada dama oynayacağız diyemezsiniz, buna gücünüz yok. Ancak satrancın kurallarını iyi öğrenip, kıvrak bir zekayla oynamayı denerseniz başarılı olma şansınız yüksek olacaktır.
Zira Japonya, Güney Kore, Tayvan aynı finansal düzende satranç oynayıp kazanmayı bildiler.
Biz niye başarılı olamayalım?
#Ekonomi
#Mehmet Şimşek
#Hazine ve Maliye Bakanlığı
#finans