Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, terör devleti İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızarak patlatması ve yüzlerce kişiyi yaralamasına ilişkin tvnet canlı yayınında merak edilenleri yanıtladı. Patlamanın yaşandığı aygıtların cep telefonu değil 2000 yılı öncesindeki çağrı cihazlarına benzediğini belirten Demircan, "Bu basit bir pil patlaması değil. Pilin içerisine C4 benzeri patlayıcı konmuş olabilir." dedi. Bir iş birlikçi olmadan böyle bir saldırının yapılmasının zor olduğunu vurgulayan Demircan, "Bu cihazlar baz istasyonlarıyla değil kısa dalgayla çalışıyorlar. Sistemi hack'lemek için çok yakında olması gerekiyor." diye konuştu.
Terör devleti İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu, Hizbullah üyesi oldukları belirtilen yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralananlar arasında İran'ın Beyrut Büyükelçisinin de olduğu aktarıldı.
Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre; İsrail, "pager" isimli çağrı cihazlarına siber yöntemlerle sızıp patlattı.
tvnet canlı yayınında sıcak gelişmeyi değerlendiren Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, saldırının olası senaryolarını ele aldı.
Cep telefonu mu? Çağrı cihazı mı?
"Bu cihazları hack'lemek için çok yakında olunması gerekiyor"
"Bu basit bir pil patlaması değil bombanın patlaması"
"Birincisi anladığım kadarıyla üst düzey yöneticilerde olan cihazlardan bahsediyoruz, bu cihazların patlamış olması bir hedefli saldırı olduğunu gösteriyor. Toplantı odasında bu tip cihazların bulunmasına izin verilmez. Dinlenmeye karşı önlem almaya çalışılır. İş birlikçiler bu cihazların içerisine patlayıcı yerleştirme ihtimali çok fazla. Sistem yerleştirildiyse uzaktan yazılımla tetiklenerek bu cihazlar patlatılabilir.
Bazı virüslerin işlemcilerin çok hızlı çalışmasını sağlayarak patlamasına neden oluyordu.
Özellikle yan sanayi cihazlarda görüyoruz. Vatandaşların ceplerinde bataryaların yandığına, patladığına şahit olduk.
Bunlar cep telefonu değil, çağrı cihazı olarak anılıyor. Cep telefonu olduğunu düşünmüyorum. Patlayan parçaların boyutlarına bakınca telefon gibi durmuyor.
Ne kadar basit cihaz kullanırsanız, o kadar güvende olursunuz. Telefonlar bu tip saldırıların yapılmasına daha uygun cihazlar.
İletişim cihazı deniyor olması, cep telefonu denmiyor olması. İki senaryoda da bombaysa bunu tetiklemek için sistemin hack'lenmesi gerekiyor.
Kısa dalgayla çalışıyorlar, hack'lemek için çok yakında olması gerekiyor.
Ünlü isimleri dinledikleri Pegasus yazılımı da ülke olarak donanımlara ne kadar hakim olduklarını gösteriyor. Bu cihazı elde etmek çok büyük bir sorun değil, İsrail'in bu işi yapması zor değil.
Sadece pille olacağını sanmıyorum. Pilin alaşımları önemli.
2000 yılı öncesinde kullanılan çağrı cihazlarına çok benziyor. Pilin içerisine C4 benzeri bir şey konmuş olabilir. İki farklı senaryo var burada. Verdiği hasara bakınca doğrudan içerisine bir şeyler yerleştirilmiş ya da patlayıcılı pil yerleştirilmiş diyebilirim.
Ya belinizde ya da kalbinize yakın cebinizde taşıyacaksınız bunu. Doğrudan patlamaya maruz kalan herkesi ölümle karşı karşıya bırakıyor. Bu basit bir pil değil bombanın patlaması.
Bu cihazlar üretilirken bugün hesap edilmiş olabilir. Pili değiştirmek çok rutin iş. İçerdeki bir iş birlikçi hızlıca pilleri değiştirmiş de olabilir. Bu cihazların bu denli patlama yapma ihtimali çok düşük.
Bir patlayıcı olma olasılığı çok çok yüksek."