Deprem birçok kişinin tedirgin olduğu doğal afetlerin başında yer alıyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi ise anlık olarak son depremlerin nerede olduğunu kayıt altında tutuyor. Gün içerisinde meydana gelen Antalya depremiyle birçok kişi sarsıntının tam olarak nerede olduğunu araştırıyor. İşte son dakika meydana gelen depremlerin listesi ve şiddeti...
Türkiye'nin deprem kuşağında yer almasıyla birçok bölgede sıklıkla depremler meydana gelebiliyor. Özellikle geçmişte büyük depremlerin yaşanması sebebiyle vatandaşlar da son depremlerin nerede ve kaç şiddetinde olduğunu araştırıyor. İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin verilerinden alınan son depremlerin güncel listesi.
SON DEPREMLER NEREDE OLDU?
Sismik dalgaların anlık olarak kaydedildiği son depremler listesinde gün içerisinde çeşitli büyüklüklerde sarsıntılar yaşanabiliyor. AFAD'ın listesine bakıldığında, son Erzurum, Van , Kahramanmaraş, Antalya illerinde çeşitli büyüklüklerde depremlerin olduğu yer alıyor. İşte son depremler listesi.
Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, "Değerli hemşehrilerim ilçemizde yoğun olarak hissedilen bir deprem olmuştur. Şu ana kadar birimlerimize ulaşan bir olumsuzluk yoktur. Alan çalışmalarımız Büyükşehir ve Alanya Belediyesi ile iş birliğinde devam etmektedir. İlçemize ve bölgemize geçmiş olsun" dedi. Depremi hissedenlerden Arda Sıray ise "İlk defa bu kadar kötü sallandığımızı hissettim. Gerçekten çok korktum" diye konuştu.
Diğer yandan deprem sırasında vatandaşların yaşadığı panik anları, güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde; iş yerlerinde otururken depremi hissedenlerin koşuşturması ve binaları terk etmeleri yer aldı.
Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya halk arasında zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yeryüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.
Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.
Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da deprem gerçekleşebilir.
Üç çeşit kırık tipi bulunmaktadır. Bunlar; Eğim atımlı ters kırık, eğim atımlı normal kırık ve doğrultu atımlı kırıklardır. Yeryüzünde pek çok deprem eğim atımlı ve doğrultu atımlı faylardaki kırıklar sonucunda meydana gelmektedir.
Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak büyüklük olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.
Yerin belirli derinliklerinde kaya tuzu, gips gibi kolay eriyen katmanların zamanla erimesiyle oluşan boşlukların çökmesiyle meydana gelen Deprem türüdür.
Belirli bir bölgede meydana gelen depremler dizisidir. Artçı sarsıntılardan farkı tek bir depreme bağlı olmayışlarıdır. Esas depremden sonra ondan daha yüksek şiddette artçılar meydana gelmezken deprem fırtınalarında bu mümkündür. Deprem fırtınasına örnek olarak 2004 yılında Yellowstone Millî Parkında meydana gelen sismik aktiviteleri verebiliriz.