ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, göreve geldikleri 2002 yılında 553 bin ton yaş çay yaprağı alan kurumun, 2008 yılında 650 bin ton yaş çay yaprağı alımı gerçekleştirdiğini söyledi. Yüce, Çaykur Genel Müdürlüğünde gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada sudan sonra en çok içilen içecek unvanını alan tek içeceğin çay olduğunu belirtti.
Yüce, Türkiye'de organik çay denilince akla Doğu Karadeniz'in gelmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ekrem Yüce, "Rize'nin organik çayda marka olmasını hedefliyoruz. Türkiye ve dünyada refah seviyesi ve sağlığa verilen önem arttıkça, yaşamla ilgili talepler çoğaldıkça organik ürünlere olan talep artmaktadır. Organik ürünlere olan talebin arttığı ortamda organik çaya da talebin her geçen gün artması doğaldır. Bu nedenle Rize'de bu konuda pilot bölge olarak Hemşin'i seçtik. Hemşin'de yaptığımız fabrika, bu yıl organik çay üretmeye başlayacak. Fabrikanın üretim kapasitesi gülük 100 ton olacak. Bu çalışmamızı daha sonra Rize geneline, ardından Trabzon, Giresun ve Artvin'deki bütün çay bahçelerine yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Hemşin'de 353 üretici ile 926 dekar arazide organik üretim yapılması için sözleşme imzaladık. Anlaştığımız üretici sayısı ilçedeki üreticilerin üçte ikisi oranına yaklaştı. Yakın bir zamanda ilçedeki bütün üreticilerle anlaşmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Yeşil çay üretimine 2004 yılında başladıklarını anımsatan Yüce, "Ayrıca TÜBİTAK ile işbirliği ile yeşil çay ürünlerinin çeşitlendirilmesi çalışması yürütüyoruz. Bu kapsamda tablet yeşil çay, yeşil çay içeceği ve yeşil çay pudrası üretimi için çalışma yürütülüyor. Bunun dışında çaylık alanların rehabilitasyonu çalışmaları kapsamında da 2008-2011 eylem projesini başlattık. Bu çalışma dadevam ediyor" dedi.
Dünyada 3 milyon 600 bin ton civarında kuru çay üretimi yapıldığını, bunun 200 binin üzerindeki bölümünün Türkiye'nin Doğu Karadeniz yöresinde gerçekleştirildiğini ifade eden Yüce, "Gürcistan sınır kapısından Ordu'nun Fatsa ilçesine kadar uzanan kıyı şeridinde 205 bin üreticimiz yaş çay üretimi yapmaktadır. 758 bin dekar arazi üzerinde yapılan çay tarımı, 1 milyon insanımızın geçim kaynağıdır" dedi. Yüce, çay üretiminin dünyada genelde Ekvator civarındaki ülkelerde yapıldığını, Türk çayının diğer ülke çaylarından çok farklı özellikler taşıdığını anlatarak, "Doğu Karadeniz yöresi mikro klima olması ve tropikal şartlar nedeniyle çay konusunda diğer ülkelerden ayrıcalıklı bir konuma sahip. Türkiye'deki çaylık alanlarda toprakta, çay bitkisinde veya yaprağında bugüne kadar hiçbir zararlı haşarat görülmedi. Bunun için de kimyasal ilaç kullanılmasına gerek yok. Bu durumun Türkiye'ye getirisi küçümsenmeyecek kadar büyük" diye konuştu.
Genel Müdür Yüce, göreve geldikleri 2002 yılından itibaren ÇAYKUR'da yeniden bir yapılanma gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi: "ÇAYKUR'daki işleme kapasitesinde 2002 yılı ile 2008 yılı arasında büyükbir fark bulunuyor. ÇAYKUR olarak 50 fabrika, 9 bölge müdürlüğü, 2 bin bayi veyaklaşık 15 bin çalışanla çay üretimi yapıyoruz. 2002 yılında 553 bin ton yaş çay yaprağı alarak 94 bin ton kuru çay üretmiş, 98 bin ton kuru çay satışı yapmıştık. 2008 yılında ise 650 bin ton yaş çay yaprağı alarak 123 bin ton kuru çay elde ettik ve stoklarımızdan da ilave ederek 150 bin ton kuru çay satışı yaptık."
Yüce, sektör olarak en büyük sıkıntılarının kaçak çay olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin çeşitli gümrük kapılarından ülkemize kaçak yollarla çay girdiğini duyuyoruz. Kaçak çay ile mücadelemiz ÇAYKUR olarak devam ediyor. Kaçak çayın ülkemize girişi önlenmeli. Kaçak çay ile mücadelemizi 2009 yılı içerisinde artırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.