EDISYON:

İkinci müjde: Yerli solunum cihazları açılışa yetişti

Haber Merkezi
01:0021/04/2020, Salı
Yeni Şafak
Mustafa Varank ve Selçuk Bayraktar
Mustafa Varank ve Selçuk Bayraktar

Başakşehir Şehir Hastanesi’nin açılışında ikinci bir mutluluk yaşandı. Üretilen 100 yerli ventilatör (solunum cihazı) Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi. Mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz daha üretilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yerli firmalarımız milli seferberlik başlattı. Büyük özveriyle 14 gün gibi kısa sürede seri üretim bandından ilk yerli yoğun bakım solunum cihazlarını indirdiler” ifadelerini kullandı. Ventilatörün üretiminde Baykar, Arçelik, Aselsan ve Biosys yer aldı. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, milli seferberlik ruhuyla çalışan mühendislerin, “Bizi bir odaya kapatın, başarana kadar çıkarmayın” dediklerini aktardı.

Yerli solunum cihazlarının Başakşehir Şehir Hastanesi'ne tesliminde konuşan Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yerli solunum cihazlarının geliştirilmesi süreci hakkında bilgi verdi.

Projeyi yaklaşık bir ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduklarında, kendisinin "İnanıyorum ki Türk mühendisleri en iyisini en hızlı şekilde yapar" dediğini aktaran Bayraktar, bu sözün mühendislere büyük bir moral olduğunu ifade etti. Bayraktar, 120'den fazla mühendisin çalışmalarıyla ortaya çıkan cihazlara ilişkin şunları söyledi:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu küresel salgın henüz Türkiye sınırlarına girmeden Cumhurbaşkanımız’ın talimatlarıyla tedbirleri almaya başladıklarını dile getirerek, bu salgında en kritik ihtiyaçlardan birinin yoğun bakım solunum cihazları olduğunu vurguladı.



Varank, "Biz, süreç içinde bir sıkıntıyla karşılaşmamak adına bu işin ne kadar kritik olduğunun bilinciyle hareket ettik. İşte bu yüzden kendi imkanlarımızla bu cihazları üretmek için Sağlık Bakanlığı'mızla eş güdüm içerisinde sürecin daha başında harekete geçtik. Bu çalışmaları hızla seri üretime dönüştürmek için yerli firmalarımız milli seferberlik başlattı. Onlarca mühendis bir araya geldi, gece gündüz çalıştılar ve büyük bir özveriyle 14 gün gibi kısa bir sürede seri üretim bandından ilk yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarını indirdiler. Bugün testleri tamamlanmış ürünlerin bir kısmını Sağlık Bakanlığı'mıza teslim ediyoruz. İnşallah mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak" dedi.

Başakşehir Şehir Hastanesi’nin iletişim ve bilişim altyapısını Turkcell son teknolojiyle donattı. Daha önce Yozgat, Adana, Elazığ, Eskişehir ve Bursa şehir hastanelerinde de kullanılan Hastane Bilgi Yönetim Sistemi sayesinde tüm tıbbi cihazlar; ağlar ve sensörler aracılığıyla birbiriyle iletişim kuruyor. Ayrıca hastayla ilgili yapılan her türlü tıbbi test, radyoloji görüntüleri, rapor gibi işlem ve bilgiler dijital ortamda doktorlara ulaştırılıyor. Bu sistemle hastaların teşhis ve tedavi süreçleri hızlanıyor, doktorlar tek tuşla tüm sonuçlara ulaşabiliyor. Turkcell, hastaların bekleme süresini düşürüyor, personelin de iş yükünü azaltıyor.

#Cihaz
#Koronavirüs
#Solunum

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.