Uzmanlar, milyonlarca kullanıcısı bulunan çevrim içi oyun platformu Roblox'un çocuklar üzerinde kalıcı hasar bırakabileceğine dikkati çekti.
Erişim engeli getirilen platformdaki risklere değinen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Veysi Çeri, Roblox’a yüklenen oyunların tamamen denetim dışı olduğunu belirterek şunları söyledi:
OYUNLAR DOPAMİN SALGILATIYOR
"Oyunun başlangıcında hiçbir sıkıntı yok. Baya sevimli tatlı bir oyun. İlerledikçe bakıyorsunuz cinsellik, çok yoğun şiddet, kan, dövüş, kafa kesmeler, kafadan kan fışkırmaları gibi sahneler ortaya çıkmaya başlıyor. Bir de ilerliyorsunuz, bakıyorsunuz Hagi Wagi diye bir şey çıkıyor peşinize takılıyor, sizi korkutuyor. Başı ile sonu arasında tamamen birbirinden farklı şeyler çıkıyor. Hakeza, pornografik içerikler, çocukları cinselliğe merak ettirici, yönlendirici şeylere de çok sıklıkla rastlanıyor" Bu gibi uygulamaların her yaştan grubu bağımlı yaptığına dikkati çeken Çeri, “Biz yetişkinler bile sürekli sosyal medyada zaman geçirebiliyoruz. Bunun nedeni kurmuş oldukları algoritmalar. Bütün oyunlar beynimizde dopamin salgılanmasına neden olur, bu da bağımlılığa neden olur" ifadelerini kullandı.
Çocuklarda bu bağımlılık durumu ve oyunlarda maruz kaldıkları zararlı içerikler beyinde ve davranışlarda kalıcı hasarlara neden olabileceğine dikkat çeken Çeri, "Çok küçük çocuklarda, 2-3 yaşlarında bu tür dijital ürünlere, fazla ekrana maruz kalan çocukların beyninde gri madde dediğimiz kısmında değişim olduğunu biliyoruz. Gelişmede sıkıntı olduğunu, yapısal sorunlara yol açtığını; benzer şekilde daha büyük çocuklarda da çeşitli olumsuz davranışlar ve alışkanlıkların edinilmesine neden olduğunu ve bunların kalıcı olabildiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.