Ölümleriyle de tanıklık ediyorlar

Sevda Dursun
04:0011/01/2024, Perşembe
G: 11/01/2024, Perşembe
Yeni Şafak
“İşgalin Tanıkları” fotoğraf sergisi.
“İşgalin Tanıkları” fotoğraf sergisi.

7 Ekim’den bu yana Gazze’de katledilen 112 gazetecinin anısına düzenlenen “İşgalin Tanıkları” fotoğraf sergisi ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde ziyaretçilerle buluştu. Rami Kütüphanesi’ndeki 17 Ocak’a kadar gezilebilecek sergide 35 gazetecinin fotoğrafları ve hayat hikâyeleri yer alıyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda Filistin'de şehit olan gazeteciler adına hazırlanan fotoğraf sergisi açıldı. Filistin İçin Gazeteci Dayanışması (Press For Palestine) tarafından, Fatih Belediyesinin desteğiyle Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen "Filistin'in Şehit Gazetecileri Anısına: İşgalin Tanıkları" sergisi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne özel ziyaretçilerle buluştu. 17 Ocak’a kadar görülebilecek olan sergide, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze’de öldürülen gazetecilerin fotoğrafları ve hayat hikâyeleri yer alıyor.

35 İSMİN HİKÂYESİ YER ALIYOR

7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze’de dünyanın en büyük vahşet ve acılarından biri yaşanırken, gazeteciler de saldırıların hedefi oldu. 112 gazeteci öldürüldü, onlarcası yaralandı veya tutuklandı. Sergide, şehit edilen 35 gazetecinin fotoğrafları ve hayat hikâyeleri yer alıyor. Ayrıca vefatlarından önceki son sözleri de sergideki fotoğraflar arasında dikkat çekiyor. Öldürülen gazetecilerden biri olan Ayat Khadoura son sözlerinde, “Bu savaş ne zaman sona erecek? Bize ne olduğunu, neler yaşadığımızı, neler gördüğümüzü insanlara anlatacak kim kalacak?” diye soruyor. Rushdi Sarraj’ın, “Gazze’den çıkmayacağız. Gazze’yi ancak göklere gidip bırakacağız” ve Ali Nasman’ın “Dostlarım Allah’a ve O’nun merhametine güvenin. Eğer sizden koparılırsak ya Kudüs’te ya da cennette buluşuruz” sözleri de sergideki fotoğraflar arasında yer alıyor. Gazetecilerin, öğrencilerin ve kütüphane ziyaretçilerinin ilgi gösterdiği sergiyi gezenler arasında yazar Mustafa Kutlu da yer aldı.

Sergi açılışında konuşan Press For Palestine (Filistin İçin Gazeteci Dayanışması) sözcüsü Hayrunnisa Çiçek, dünyayla iletişimin kesildiği, gazetecilerin bölgeye giriş çıkışına izin verilmediği bu süreçte gazetecilerin öldürüldüğünü hatırlattı.

İNSANLIK ADINA TEŞEKKÜRÜ HAK EDİYORLAR

Meslektaşları siyaset, ekonomi, kültür sanat haberlerini takip ederken Gazzeli gazetecilerin bazen hastane koridorlarında yerlere bulaşan kanları temizlediklerini bazen arkadaşlarının cesedinin parçalarını çöp poşeti ile taşıdıklarını bazen de aile fertlerini toprağa verdikten sonra tekrar yayın yapabilmek için kamera karşısına geçtiklerini belirten Çiçek, “Görevini yaparken öldürülenler ve her şeye rağmen ölüm kalım mücadelesini sürdüren gazeteciler insanlık adına büyük bir teşekkürü hak ediyor. Biz de Çalışan Gazeteciler Günü’nde onların anısına bu fotoğraf sergisini düzenledik” dedi.

GAZETECİLER AÇIK HEDEF

Gazeteci Gülcan Tezcan ise, uluslararası sözleşmelere göre can güvenliklerinin korunması gereken gazetecilerin nasıl açık hedef getirilerek, keskin nişancılarla, bazen görev başında bile değil, savunmasız bir şekilde aileleriyle birlikte katledilmelerine dikkat çekmek istediklerini söyledi. Tezcan, “Gazze’deki gazetecilerden birisi ‘Artık tek duamız hayatta kalmak da değil, tek parça halinde cenazelerimizin bulunması’ demişti. Birkaç gün önce de ‘Arkadaşlarımızı poşetler içinde taşımak istemiyoruz’ diye bir paylaşım yapmıştı başka bir gazeteci. Bu çok korkunç bir şey. Ne söylersek söyleyelim bir şey değişmiyor, ama en azından herkesin kendi durduğu noktada sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Biz de meslektaşlarımız adına sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.



#Gazze
#Filistin
#Sergi